Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele telerKlimaatbeheersing met DryGair luchtonvochtigers


Energiezuinige luchtontvochtiging

Het kasklimaat is jaarrond allesbepalend voor de kwaliteit van het gewas. Een gelijkmatig klimaat zonder temperatuurschommelingen én zonder een te hoge luchtvochtigheid voorkomt Botrytis in gerbera.

Alles draait om de kwaliteit van de snijbloem. Zo ook bij gerbera. Een uitstekende gerbera heeft een sterke bladloze steel, een sierlijke bloem én een lange houdbaarheid. Er zijn de laatste jaren al flinke stappen gezet in de verbetering van de kwaliteit van gerbera; denk aan belichting en betere voorbehandeling. Daarbij is nu een extra stuur gekomen in de klimaatbeheersing tijdens de teelt: luchtontvochtiging en –circulatie van de kaslucht met DryGair units.

Een hoge luchtvochtigheid in de kas is in gerbera ongewenst. Telers proberen dit traditioneel op te lossen met een kier in het schermdoek, een open luchtraam en het opvoeren van de buisverwarming. Dit is geen duurzame oplossing en het gasverbruik gaat omhoog. DryGair units worden steeds meer toegepast op gerberakwekerijen.


Wil je meer informatie ontvangen? Of benieuwd wat de terugverdientijd is van de Drygair?

  

De oplossing voor luchtvochtigheid
De DryGair units zorgen ervoor dat de kaslucht wordt ontvochtigd; zowel de RV als het absoluut vocht dalen, terwijl het vocht deficit stijgt. In plaats van dat de energie die in waterdamp zit naar buiten wordt afgevoerd, wordt deze “geoogst”  op de koude panelen van de DryGair unit. Hierdoor gaat geen energie verloren, maar zorgt dit juist voor energiebesparing welke kan oplopen tot 50%! Naast het onttrekken van water uit de lucht, wordt de kaslucht nog eens extra gecirculeerd, wat zorgt voor een uniform klimaat en een actief gewas. Het gelijkmatige klimaat wordt mede veroorzaakt doordat er geen kieren meer in het schermdoek nodig zijn, waardoor ook de CO2 langer binnen blijft.  Deze techniek sluit dan ook naadloos aan op de inzichten van Het Nieuwe Telen. Het water uit de unit wordt opgevangen en kan hergebruikt worden in het proceswater. Het actieve klimaat zorgt voor minder schimmelziektes, waardoor het middelengebruik afneemt.
De DryGair unit kan handbediend worden aangestuurd, waarbij de unit op een zelf te bepalen setpoint schakelt, of automatisch via de klimaatcomputer. In deze stand zijn er meer mogelijkheden tot instellen in setpoints en start/stop vrijgave. 

Wat zijn de nadelen van een hoge luchtvochtigheid?
  • Een hoge luchtvochtigheid geeft allerlei soorten negatieve effecten in gewassen. De ziektedruk van schimmels en daardoor minder presterende gewassen worden het meest genoemd. In gerbera is de eerst zichtbare aantasting van Botrytis het ontstaan van kleine bruine schimmelpuntjes in het hart van de bloem.

    De meest toegepaste oplossing voor het verlagen van de luchtvochtigheid in kassen is momenteel de DryGair unit. Naast de verlaging van de ziektedruk zijn ook het gelijkmatigere klimaat en de energiebesparing twee belangrijke voordelen. Door het gelijkmatigere klimaat in de kas ontstaat een vitaal gewas. Eef Zwinkels, technical accountmanager DryGair: “De clou is namelijk dat er niet alleen water wordt onttrokken uit de kaslucht, maar dat ook de lucht wordt gecirculeerd. Dat is belangrijk voor de gelijkmatigheid van het klimaat en de plantactiviteit.” Een bijkomend voordeel, maar zeker niet minder belangrijk, is de energiebesparing; alle DryGair unit gebruikers hebben dit ervaren. Met DryGair hoef je niet te luchten vanwege een te hoge luchtvochtigheid en kun je het schermdicht dichthouden. Ook overdag bij regenachtig en mistig weer kun je optimaal ontvochtigen, je bent niet meer afhankelijk van het buitenklimaat.


DryGair Units

Bekijk alle

DryGair onderdelen

Bekijk alle
Meer informatie

Energiezuinige luchtontvochtiging met DryGair

Do not delete this link