Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke ziektes zijn er?   Roetdauw

Hoe kun je roetdauw bestrijden?

Roetdauw
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 01-09-2020

Roetdauw is een schimmel die groeit op suikers die op het blad liggen. Deze zwarte laag schimmel is waar de naam roetdauw vandaan komt: het ziet er namelijk hetzelfde uit als een laag roet. Ondanks dat roetdauw de plant niet direct aantast, kan het wel negatieve gevolgen hebben voor de groei en afweer van de plant. In dit artikel vertellen onze specialisten er meer over. 


Hoe ontstaat roetdauw?

Verschillende plagen, zoals bladluis, dopluis en witte vlieg, zuigen plantsap op uit de plant. Hier voeden ze zich mee. Dit plantsap bevalt veel suiker, maar weinig eiwitten. Omdat eiwitten de belangrijkste voedingsstoffen zijn voor insecten, moeten ze een grote hoeveelheid plantsappen opzuigen om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Als gevolg daarvan krijgen ze dus een erg grote hoeveelheid suikers binnen, die ze niet allemaal verbruiken. De suikers die ze niet verbruiken, scheiden ze vervolgens af op de bladeren van de plant in de vorm van honingdauw. Dit is een plakkerige substantie. 

Bij veelvuldig gebruik van een lokstof op basis van suikers, om tripsen aan te trekken bij een chemische behandeling, kunnen er ook roetdauwschimmels op gaan groeien.

Wanneer de schimmelsporen die roetdauw veroorzaken in aanraking komen met deze honingdauw, blijven ze hieraan plakken. Omdat de honingdauw een goede voedingsbodem vormt voor deze schimmelsporen, kunnen ze zich razendsnel ontwikkelen, waardoor in korte tijd een flinke hoeveelheid roetdauw kan ontstaan. 


Schadebeeld

Roetdauw is dus te herkennen aan het zwarte laagje wat ontstaat op met name de bladeren van de plant, maar soms ook op de stengel en vruchten. Zoals eerder geschreven, zorgt roetdauw niet voor directe schade aan de plant. Met andere woorden: het tast het plantweefsel niet aan. Wel houdt de schimmellaag op de groene delen van de plant het zonlicht tegen, waardoor er minder fotosynthese plaats kan vinden. Wanneer er een grote hoeveelheid roetdauw aanwezig is op de plant, kan dit leiden tot groeiachterstand.

Gerelateerde producten

Roetdauw bestrijden

Roetdauw wordt dus veroorzaakt door een of meerdere plagen. Om roetdauw te kunnen bestrijden, zal je daarom deze plaag moeten bestrijden. Maak gebruik van signaleringsproducten om te achterhalen met welke plaag je te maken hebt, zodat je vervolgens kunt starten met de bestrijding ervan. 
Vragen over roetdauw bestrijden
Heb je vragen over het bestrijden van roetdauw, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met Kees Kouwenhoven via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”

Bron foto: Wikipedia


Do not delete this link