Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Verpakking & ontwerp   Soorten steeketiketten voor planten in de tuinbouw

Soorten steeketiketten voor planten in de tuinbouw

Steeketiket
Geschreven door Joyce van der Burg | Laatste update: 14-05-2020

Etiketten, ook wel plantenstekers, worden veelal gebruikt in de sier- en potplantenteelt om (product)informatie te verschaffen, duidelijk zichtbaar te krijgen in de kas wanneer welke plant gepoot is of juist om het product te onderscheiden van de concurrent. Er zijn verschillende soorten steeketiketten; klantspecifieke, onbedrukte en duurzame etiketten. Onbedrukte steeketiketten voor in de kas 

Wil je in de kas een handig systeem gebruiken om gemakkelijk te zien wanneer welke soort plant is gepoot? Dan zijn onbedrukte plantenstekers, die met stift beschreven kunnen worden, hier zeer geschikt voor. Vooral veredelaars en telers van jonge stekplanten maken gebruik van dit systeem. Deze onbedrukte plantenstekers zijn ook in diverse kleuren verkrijgbaar. Zo kun je ook rangschikken op kleur en een specifieke kleur voor een specifieke plant en/of datum gebruiken


Klantspecifieke etiketten voor de verkoop

Wil je etiketten inzetten voor de verkoop? Dan is het interessant voor een klantspecifiek etiket te kiezen. Dit kan een steeketiket, maar ook een hangetiket zijn. Door het etiket zelf te laten ontwerpen, samen met de Royal Brinkman Studio, creëer je een eigen communicatiemiddel. Hierbij moet je denken aan het geven van informatie over de verzorging of de plant zelf. Je kunt o.a. de volgende elementen aanpassen/toevoegen aan het etiket:
 • Vorm
 • Logo
 • Afbeelding
 • Verzorgingstips
 • Plantenpaspoort
 • Website


Twee voordelen van een klantspecifiek etiket:
 1. Het etiket valt op
 2. Het etiket is onderscheidend 
 3. Hogere uitstraling
 4. Vergroot verkoop

Steeketiketten met plantenpaspoort

Het plantenpaspoort wordt veelal bedrukt op potten, maar het is ook mogelijk om etiketten te bedrukken met het plantenpaspoort. Het is sinds 14 december 2019 verplicht om alle planten te voorzien van een plantenpaspoort. Het doel is om hiermee plantgezondheidsrisico’s in de Europese Unie te reduceren. Verschillende materialen

De plantenstekers zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken. De meest voorkomende materialen zijn:
 • PS (polystyreen) – Polystyreen is een stevige kunststof dat waterafstotend is. Dit materiaal is ideaal voor stekers die bedoeld zijn om direct in te grond te plaatsen.
 • PE (polyethyleen): Polyethyleen wordt veel gebruikt bij etiketten die aan een stokje hangen. Dit materiaal is namelijk zachter en meer buigzaam. 

Video

 • Bekijk de video voor meer uitleg over de verschillende soorten steeketiketten.


Duurzame etiketten

Ook zien we dat de vraag naar duurzame etiketten stijgt. Duurzame etiketten zijn in verschillende papier/karton soorten te verkrijgen, afhankelijk van de specificaties en wensen. Zo is carrierboard een veel gebruikt duurzaam alternatief. Dit materiaal is biologisch, heeft een kartonlook en is redelijk stevig. Door een extra bio laminaat over het etiket te zetten, is het tevens waterafstotend. Het is ook mogelijk om deze duurzame etiketten zelf te laten bedrukken met een eigen opdruk. Deze etiketten worden altijd aan een houten stokje gehangen of hebben een ophanghaakje. Meer informatie over steeketiketten

Heb je vragen over het gebruik van steeketiketten of wil je zelf etiketten laten ontwerpen en bedrukken? Neem dan contact op met specialisten Joyce van der Burg en Bonita van Ingen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Joyce van der BurgOver Joyce van der Burg

Joyce van der Burg, productspecialist op de afdeling Packaging & Design, heeft al ruim 10 jaar ervaring in de tuinbouwsector. “Het leukste aan mijn werk vind ik de verbindingen leggen tussen klant, producent en andere betrokken partijen. Door die samenwerking op te zoeken, kunnen we de klant van de gewenste klantspecifieke verpakking voorzien. Ik houd van aanpakken en denk in oplossingen. Het ontzorgen van de klant is elke dag een leuke en belangrijke uitdaging voor mij!”


Do not delete this link