Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Verpakking & ontwerp    Wat is de regelgeving rondom het plantenpaspoort?

Wat is de regelgeving rondom het plantenpaspoort?

Plantenpaspoort
Geschreven door Sonja Buurman | Laatste update 23-08-2019

Een plantenpaspoort is een officieel document dat je als teler of handelaar van  pot-, perk-, tuin- en terrasplanten, bomen en vaste planten nodig hebt om producten binnen de Europese Unie te kunnen verhandelen. Vanaf 14 december 2019 verandert de regelgeving rondom het plantenpaspoort. Dit heeft invloed op de verpakking van een product. In dit artikel legt onze specialist uit hoe dit zit. 


Waarom is een plantenpaspoort nodig?

Met een plantenpaspoort toon je aan dat jouw product voldoet aan de fytosanitaire eisen die gelden binnen de EU. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is de instantie die plantenpaspoorten afgeeft; de bijbehorende inspecties worden uitgevoerd door Naktuinbouw. De keurmeester doet een fytosanitaire keuring en een kwaliteitskeuring, waarbij hij checkt of het teeltmateriaal vrij is van quarantaine-organismen. Is dit het geval, dan ontvang je een plantenpaspoort. Wordt het materiaal afgekeurd, dan mag je het product niet verhandelen. 


Nieuwe regelgeving

Op 14 december 2019 wijzigt dus de regelgeving rondom het plantenpaspoort. Dan gaat de nieuwe Europese Plantgezondheidsverordening met nummer 2016/2031/EG in. Deze vervangt de huidige Europese Fytorichtlijn 2000/29/EG. De wijziging zorgt ervoor dat de plantenpaspoortplicht wordt uitgebreid naar alle ‘voor oppot bestemde planten’. Dit betekent dat vanaf dat moment ook zaden en pot-, perk- en kuipplanten een plantenpaspoort moeten hebben. 


Eisen van de lay-out

Een ander gevolg van de wijziging is de lay-out van het plantenpaspoort. Op dit moment ben je als teler vrij om zelf de lay-out te bepalen, zolang de inhoud maar voldoet. Vanaf december 2019 geldt er echter een uniform format met de volgende vaste elementen:
  • De EU-vlag in de linkerbovenhoek.
  • Het woord ‘Plantenpaspoort/Plant Passport’ in de rechterbovenhoek
  • ‘A’ + botanische naam
  • ‘B’ + ISO-code van de lidstaat, koppelteken en registratienummer
  • ‘C’ + traceerbaarheidscode
  • ‘D’ + de ISO-code van het land van oorsprong/productie

Hieronder zie je een voorbeeld van een plantenpaspoort:

Plantenpaspoort

Het format moet aangebracht zijn op de verpakking per kleinste verpakkingseenheid (per doos/tray/pot/etc.). Dit heeft dus invloed op de bedrukking van een verpakking, want er moet ruimte gereserveerd worden voor het plantenpaspoort. De Royal Brinkman Studio adviseert je graag over de mogelijkheden. 

Oude plantenpaspoorten vervallen

Plantenpaspoorten van voor 14 december 2019 blijven geldig tot 14 december 2023. Daarna komen ze te vervallen en moeten producten voorzien zijn van het nieuwe plantenpaspoort. Houd hier dus rekening mee bij het bestellen van je verpakkingen. 

Let op: producten die op dit moment een plantenpaspoort hebben, mogen niet voor 14 december 2019 voorzien zijn van het plantenpaspoort in de nieuwe lay-out (dan voldoen ze namelijk niet aan de huidige wetgeving). 


Printer voor plantenpaspoorten

Ben jij teler van planten waarvoor het plantenpaspoort verplicht is? Dan kan het een goede investering zijn om zelf een printmachine aan te schaffen waarmee je eenvoudig en snel potten laat bedrukken met het juiste paspoort. Indien gewenst kun je ervoor kiezen om de printer te laten aansturen via software, waardoor je veel arbeid bespaart.   


Veelgestelde vragen

Naktuinbouw heeft op haar website de meest gestelde vragen over het plantenpaspoort verzameld. Klik hier om deze te bekijken. 


Paspoortprinter en inkt

Bekijk alle

Vragen over het plantenpaspoort

Heb je vragen over het plantenpaspoort, of wil je graag een afspraak maken om de mogelijkheden voor een nieuwe bedrukking te bespreken? Neem dan contact op met onze verpakkingsspecialist Sonja Buurman, of stel je vraag via onderstaand contactformulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie- op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Sonja Buurman Over Sonja Buurman

Sonja Buurman is sinds 2012 werkzaam bij Royal Brinkman als intern product specialist Packaging & Design. Zij fungeert als schakel tussen de afdeling verkoop en de leveranciers binnen het thema. “Het leukste van mijn werk vind ik het adviseren van de accountmanagers over de verschillende produkten en mogelijkheden van de diverse leveranciers op het gebied van potten, trays, bevloeiingsmatten en bamboestokken.”


Do not delete this link