Hoe zorg je dat planten langer vers blijven na levering?

Hoe zorg je dat planten langer vers blijven na levering?Uit onderzoek is gebleken dat de aankoopintentie van consumenten om planten te kopen 40% hoger is als de planten er gezond en vers uit zien. Als plantenteler wil je dus dat jouw product in de beste staat en zo vers mogelijk op de winkelvloer komt te staan. Vaak is dit echter niet het geval, omdat het een aantal dagen duurt voordat het product de winkels bereikt, maar ook omdat de planten zodra ze in de winkels staan vaak niet meer worden verzorgd. In dit artikel geeft onze specialist tips om ervoor te zorgen dat planten langer vers blijven na levering. 

Transport

Het is belangrijk dat het transport op de juiste manier plaatsvindt. Het verkeerd vervoeren van planten kan namelijk zorgen voor uitdroging en daarmee voor schade. Een aantal tips:
  • Voor de meeste planten ligt de ideale kamertemperatuur tussen de 10 en 14⁰C. Zorg dus de planten onder deze temperatuur vervoerd worden. Een te lage temperatuur kan zorgen voor knop- en bloemuitval en bladvlekken; een te hoge temperatuur zorgt voor uitdroging. 
  • Vervoer planten en bloemen liever niet tegelijk. Bloemen worden om de versheid te garanderen namelijk vervoerd onder lagere temperaturen (wat zoals eerder genoemd dus negatieve gevolgen heeft voor de planten). 
  • Voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat het transport zo kort mogelijk duurt. Hoe langer het transport duurt, hoe meer dit ten koste gaat van de versheid. 

Zelfregulerend watersysteem

Om uitdrogen te voorkomen, kan je planten voorzien van een zelfregulerend watersysteem. Dit zorgt ervoor dat er op natuurlijke wijze water vanaf het waterreservoir naar de plant wordt overgebracht. In dit waterreservoir zit gemiddeld voor 2 á 3 weken water, afhankelijk van de grootte van het waterreservoir en de waterbehoefte van de plant. Het systeem zorgt dat de planten naar eigen behoefte hun watertoevoer kunnen regelen. Zo blijven ze altijd gehydrateerd. 


Houtvezelmat

Ook kan je gebruik maken van een houtvezelmat. Deze plaats je tussen de standaard pot en de eventuele sierpot of cadeautas, of je plaatst ze tussen de pot en de tray. Het vormt een waterreservoir wat zowel gemakkelijk water absorbeert als afgeeft. Hierdoor vermindert de noodzaak om de planten water te geven in de winkel, waardoor het schapleven verbetert en er minder planten uitvallen in de hele keten.  

Gerard en Sonja
Vragen over het vers houden van planten in de keten
Heb je vragen over het vers houden van planten na levering? Neem dan contact op met een van onze verpakkingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Gerelateerde artikelen
- Hoe kies je de juiste pot?
- Waarom kiezen voor een bedrukte pot of presentatietray?
- Hoe kies je het juiste voorbehandelingsmiddel en snijbloemenvoedsel?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten