Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Verpakking & ontwerp    Potten & containers    Hoe zorg je dat planten langer vers blijven na levering?


Hoe zorg je dat planten langer vers blijven na levering?

Planten vers houden na levering
Geschreven door Bonita van Ingen | Laatste update: 25-11-2019

Uit onderzoek is gebleken dat de aankoopintentie van consumenten om planten te kopen 40% hoger is als de planten er gezond en vers uit zien. Als plantenteler wil je dus dat jouw product in de beste staat en zo vers mogelijk op de winkelvloer komt te staan. Vaak is dit echter niet het geval, omdat het een aantal dagen duurt voordat het product de winkels bereikt, maar ook omdat de planten zodra ze in de winkels staan vaak niet meer worden verzorgd. In dit artikel geeft onze specialist tips om ervoor te zorgen dat planten langer vers blijven na levering. 


Transport

Het is belangrijk dat het transport op de juiste manier plaatsvindt. Het verkeerd vervoeren van planten kan namelijk zorgen voor uitdroging en daarmee voor schade. Een aantal tips:
  • Voor de meeste planten ligt de ideale kamertemperatuur tussen de 10 en 14⁰C. Zorg dus de planten onder deze temperatuur vervoerd worden. Een te lage temperatuur kan zorgen voor knop- en bloemuitval en bladvlekken; een te hoge temperatuur zorgt voor uitdroging. 
  • Vervoer planten en bloemen liever niet tegelijk. Bloemen worden om de versheid te garanderen namelijk vervoerd onder lagere temperaturen (wat zoals eerder genoemd dus negatieve gevolgen heeft voor de planten). 
  • Voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat het transport zo kort mogelijk duurt. Hoe langer het transport duurt, hoe meer dit ten koste gaat van de versheid. 

Gerelateerde artikelen

Zelfregulerend watersysteem

Om uitdrogen te voorkomen, kan je planten voorzien van een zelfregulerend watersysteem. Dit zorgt ervoor dat er op natuurlijke wijze water vanaf het waterreservoir naar de plant wordt overgebracht. In dit waterreservoir zit gemiddeld voor 2 á 3 weken water, afhankelijk van de grootte van het waterreservoir en de waterbehoefte van de plant. Het systeem zorgt dat de planten naar eigen behoefte hun watertoevoer kunnen regelen. Zo blijven ze altijd gehydrateerd. 


Houtvezelmat

Ook kan je gebruik maken van een houtvezelmat. Deze plaats je tussen de standaard pot en de eventuele sierpot of cadeautas, of je plaatst ze tussen de pot en de tray. Het vormt een waterreservoir wat zowel gemakkelijk water absorbeert als afgeeft. Hierdoor vermindert de noodzaak om de planten water te geven in de winkel, waardoor het schapleven verbetert en er minder planten uitvallen in de hele keten.  

Vragen over het vers houden van planten in de keten

Heb je vragen over het vers houden van planten na levering? Neem dan contact op met onze verpakkingsspecialist Bonita van Ingen, of stel je vraag via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Bonita
Over Bonita van Ingen

Bonita van Ingen is sinds 2017 werkzaam bij Royal Brinkman als intern product specialist Packaging & Design. Zij fungeert als schakel tussen de afdeling verkoop en de leveranciers. “Tuinbouw vind ik een mooie branche. Als tuindersdochter heb ik in de weekeinden en vakanties bij mijn ouders op het potplantenbedrijf gewerkt. Werken met verschillende producten, contact met leveranciers, de interactie met collega’s en de afwisseling in werkzaamheden: geen dag is hetzelfde. Als de klant tevreden is met de producten die hij heeft afgenomen ben ik dat ook.”

Do not delete this link