Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Verpakking & ontwerp   Potten & containers    Duurzame ontwikkelingen omtrent teeltpotten


Duurzame ontwikkelingen omtrent plastic teeltpotten

ontwikkelingen teeltpotten
Geschreven door Sonja Buurman | Laatste update: 04-12-2019

In de wetgeving omtrent plastic potten heeft een hoop verandering plaatsgevonden de afgelopen tijd en dit heeft natuurlijk ook zijn gevolgen voor de teler. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij het recyclen van je potten en welke materialen zijn nog toegestaan? In dit Kennisbankartikel vertellen we je graag het een en ander over deze veranderingen om jouw teelt zo soepel mogelijk te laten verlopen. PIR vs. PCR

Voor potten & trays wordt nu al veel gerecycled materiaal gebruikt door producenten. In de toekomst zullen steeds meer potten vanuit 100% gerecycled materiaal geproduceerd worden. Daarnaast moeten de potten ook nog eens recyclebaar zijn. Het gerecyclede materiaal om de potten te produceren kan bestaan uit PIR-materiaal of PCR-materiaal. PIR staat voor Post Industrial Recycled en is in feite industrieel afval.

 De andere mogelijkheid is PCR, wat staat voor Post Consumer Recycled. Dit materiaal is gerecycled uit consumenten afval.


Duitsland

Vanuit Duitse retailers is er de vraag om recyclebare potten te produceren van post consumer materiaal. In Duitsland is de plastic afvalscheiding bij de consument al beter georganiseerd met het inzamelen van plastic via een gele zak. Op 1 januari 2019 is in Duitsland de nieuwe verpakkingswet in gegaan met als doel om meer afval uit privé huishoudens te recyclen. 

De nieuwe verpakkingswet geldt voor alle bedrijven/distributeurs die consumenten verpakkingen op de markt brengen. Deze bedrijven betalen dan een verpakkingsbelasting om het recycling proces te bevorderen.


Engeland

Niet alle plastic afvalverwerkers kunnen zwart plastic scheiden met sensoren van de recycling fabrieken. Bij sommige Engelse afvalverwerkers levert dit problemen op. Indien de potten carbon black free zijn, dan kunnen deze goed gedetecteerd worden in de afvalverwerkende industrie.
Vanuit de Engelse regelgeving stellen een aantal retailers (o.a. Tesco) bepaalde eisen aan materialen die niet meer zijn toegestaan tegen het einde 2019. 

Het belangrijkste verboden materiaal is zwart plastic. Andere belangrijke materialen die niet zijn toegestaan zijn o.a; PLA, PVC & Polystyrene, Oxy degradable materials. Materialen die zijn toegestaan zijn PET, PE, HPDE & LPDE. In Europa zijn ook al afvalverwerkers die wel carbon black zwart kunnen detecteren en hier wordt ook in geïnvesteerd door bepaalde afvalverwerkers.


Actieplan Europese Unie

De Europese Unie heeft in 2015 een actieplan opgesteld met enkele ambitieuze doelen betreft (plastic) afval. Zo is er bijvoorbeeld het gemeenschappelijke doel om van minstens 55% van het stedelijk afval tegen 2025 gerecycled te hebben. Tegen 2035 moet dit percentage stijgen naar 60% en 65% in 2035.

 Daarnaast staat het doel om in 2025 65% van het verpakkingsafval te recyclen, voor 2030 zal dit 70% worden. Hieronder is een overzicht te zien van de doelen per materiaalsoort van de verpakking.


 ontwikkelingen

Naast deze doelstellingen voor het nog te recyclen afval, is er ook besloten dat tegen 2030 al het verpakkingsmateriaal recyclebaar is.


Verandering noodzakelijk

Het actieplan van de EU kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie geeft namelijk aan dat er tegen 2050 met de huidige gang van zaken bijvoorbeeld meer plastic dan vissen in de zee zal zijn. Naast de ernst van de situatie is de behoefte aan het actieplan ook voortgekomen uit de beslissing van China om geen buitenlands plastic meer te verwerken. 

Voorheen exporteerde de EU nog zo’n 85% van het plastic afval uit de EU naar China. 
De meeste consumenten en bedrijven waren zich natuurlijk wel al bewust van dat er dingen moeten veranderen op het gebied van duurzaamheid, maar in de praktijk werd er nog steeds te veel vervuiling veroorzaakt. 

Daarom wil de Europese Commissie recyclen ook interessanter maken voor bedrijven door ze ertoe aan te zetten makkelijk recyclebare producten te ontwikkelen. Dit zorgt voor een sterke positie tegenover je concurrenten, ook voor jou als potplantteler. Bij het kiezen van uw potten is het dus belangrijk om dit in het achterhoofd te houden.
Vragen over de ontwikkelingen omtrent teeltpotten?

Heb je nog vragen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van potten? Neem dan contact op met verpakkingsspecialist Sonja Buurman via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Sonja Buurman Over Sonja Buurman

Sonja Buurman is sinds 2012 werkzaam bij Royal Brinkman als intern product specialist Packaging & Design. Zij fungeert als schakel tussen de afdeling verkoop en de leveranciers binnen het thema. “Het leukste van mijn werk vind ik het adviseren van de accountmanagers over de verschillende produkten en mogelijkheden van de diverse leveranciers op het gebied van potten, trays, bevloeiingsmatten en bamboestokken.”Do not delete this link