Het gebruik van karton als verpakkingsmateriaal?

Soorten karton als verpakkingsmateriaal Een trend op het gebied van verpakkingen is het gebruik van karton. Dit verpakkingsmateriaal heeft allerlei voordelen: het is duurzaam en biedt een goede bescherming tijdens het transport. Daarnaast is het een veelzijdig verpakkingsmateriaal en kan het in allerlei vormen gebruikt worden, zoals bloemen- en plantendozen, bloemen- en fustkragen en groente- en fruitkisten. In dit artikel lees je meer over het gebruik van karton als verpakking en over welke soorten karton er als verpakkingsmateriaal gebruikt kunnen worden. 

Soorten karton

Er zijn twee soorten karton die veelal gebruikt worden als verpakkingsmateriaal. De twee soorten karton hebben elk andere eigenschappen, waardoor ze voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden.
  • Golfkarton: dit is stevig verpakkingsmateriaal dat bestaat uit meerdere lagen. In de verpakkingsindustrie wordt met name gebruik gemaakt van 3-laags golfkarton, maar ook 5-laags karton (met 2 golven) en 7-laags karton (met 3 golven) worden gebruikt. De golven zijn gestandaardiseerd naar acht verschillende combinaties van golfhoogte en aantal golven per meter.
  • Kartonnage: dit karton bestaat ook uit meerdere lagen, maar is meer samengeperst. Hierdoor is kartonnage gladder, kan het beter tegen vocht en is het beter te bewerken dan golfkarton. Kartonnage wordt vaak gebruikt voor maatwerk verpakkingen voor marketingdoeleinden, omdat foto’s en teksten hier duidelijk op gedrukt kunnen worden.

Laklaag op verpakkingsmateriaal

Om te voorkomen dat de inkt migreert met het voedsel en om zo de voedselveiligheid te waarborgen, kan karton voorzien worden van een extra laklaag en/of laminaat. Dit maakt het karton extra sterk. Informeer altijd goed naar de mogelijkheden voordat je het karton laat bedrukken, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Tip: wij raden sowieso aan om verpakkingen voor de tuinbouw altijd te laten ontwerpen en bedrukken door een ontwerpbureau dat gespecialiseerd is in de tuinbouwsector. Voor met name verpakkingen van voedingsmiddelen gelden namelijk strenge regels en eisen, waarvan deze bureaus goed op de hoogte zijn.

Gerard en Sonja
Meer informatie over karton als verpakkingsmateriaal

Heb je vragen over het gebruik van de verschillende soorten karton als verpakkingsmateriaal, of heb je interesse in een maatwerk oplossing? Neem dan contact op met een van onze verpakkingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- Veelgestelde vragen aan onze specialisten