Tips voor het gebruik van bevloeiingsmatten

Tips voor het gebruik van bevloeiingsmatten Voor de irrigatie van potplanten wordt op veel bedrijven gebruik gemaakt van bevloeiingsmatten. Bevloeiingsmatten zijn matten die het water van onderaf gelijkmatig verdelen en bufferen over de planten. Het voordeel van het van onderaf bewateren, is dat er een goede wortelontwikkeling ontstaat in de pot. Voor het beste teeltresultaat is het belangrijk dat de bevloeiingsmatten op de juiste manier geplaatst en gebruikt worden. In dit artikel geeft onze specialist tips.

Bevloeiingsmatten plaatsen

Bevloeiingsmatten worden geleverd op rollen. Wanneer je ze gaat plaatsen, zal je in de meeste gevallen meerdere banen naast elkaar nodig hebben om de hele oppervlakte te kunnen bedekken. Zorg er in dit geval voor dat de banen elkaar minimaal 5 en maximaal 10 centimeter overlappen. Op deze manier ontstaan er geen openingen tussen de verschillende banen en krijgt iedere plant voldoende water en voeding toegediend.

Nat maken

Voordat je de bevloeiingsmatten in gebruik neemt, dien je ervoor te zorgen dat deze helemaal nat worden gemaakt met water met een lage oppervlaktespanning. Een lage oppervlaktespanning zorgt er namelijk voor dat het water goed wordt opgenomen. Je kan testen of de oppervlaktespanning laag genoeg is door een beker met beregeningwater over de mat heen te gieten. Als het water niet (snel genoeg) wordt opgenomen, is de oppervlaktespanning te hoog. Je kan dit verlagen door een uitvloeier of zeepproduct aan het water toe te voegen.

Nadat de matten nat gemaakt zijn, kunnen ze in gebruik genomen worden. Let op: nieuwe bevloeiingsmatten hebben enige tijd nodig om volledig te stabiliseren. Wees je er dus van bewust dat de werking in de beginperiode nog niet geheel constant en optimaal is.

Nat houden

Vervolgens kan je de bevloeiingsmatten in gebruik nemen. Zorg ervoor dat de matten nooit helemaal opdrogen. Chemicaliën of andere stoffen kunnen zich dan namelijk gaan afzetten in de bevloeiingsmat, wat een negatieve invloed heeft op de werking en de levensduur van de mat. Zorg dus dat de bevloeiingsmatten altijd tijdig bevochtigd worden.

Let op: wanneer je de bevloeiingsmatten voor meerdere teelten gebruikt, is het ook aan te raden om de bevloeiingsmatten tijdens de teeltwisseling nat te houden. Dit maakt de opstart van de volgende teelt makkelijker, omdat de waterafgifte constant blijft.

Reinigen tijdens de teeltwisseling

Gebruik je de bevloeiingsmatten meerdere teelten, zorg er dan voor dat je de matten tijdens de teeltwisseling reinigt. Zo voorkom je dat er schadelijke organismen vanuit de oude teelt via de matten worden overgebracht op de nieuwe planten.

Het reinigen van bevloeiingsmatten kan je op twee manieren doen:
  1. Spoelen & desinfecteren: spoel de bevloeiingsmatten met schoon en zuiver water (let op: doe dit nooit met een hogedrukreiniger, want dit beschadigt de matten) en desinfecteer ze daarna met desinfectiemiddel Menno ter Forte.
  2. Stomen: je kan er ook voor kiezen om de matten te (laten) stomen.

Opslag van bevloeiingsmatten

Heb je bevloeiingsmatten gekocht, maar ga je ze niet direct gebruiken? Zorg er dan voor dat je ze op een droge, koele en donkere plek opslaat.

Gerard en Sonja
Vragen over het gebruik van bevloeiingsmatten

Heb je vragen over het gebruik van bevloeiingsmatten, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen
- Hoe kies je de juiste bevloeiingsmatten?
- Waarom een bedrukte pot of presentatietray?
- Hoe kies je de juiste pot?
- De meerwaarde van een unieke verpakking
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten