Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Verpakking & ontwerp    Algemeen    Welke beeldkwaliteit heb je nodig voor drukwerk?


Welke beeldkwaliteit heb je nodig voor drukwerk?

Beeldkwaliteit voor drukken
Geschreven door Royal Brinkman Studio | Laatste update: 12-10-2020

Wanneer je iets wilt laten bedrukken – of dat nu een hoes, visitekaartje of flyer is – is het belangrijk dat de aangeleverde beelden van de juiste kwaliteit zijn. Want hoe beter de kwaliteit van de beelden, hoe beter de kwaliteit van de bedrukking uiteindelijk is. Maar waar moet je precies rekening mee houden als het gaat om beeldkwaliteit? In dit artikel geven onze specialisten uitleg.


Het aantal DPI

De beeldkwaliteit heeft alles te maken met de resolutie van het gebruikte beeldmateriaal. De resolutie geeft aan hoe scherp de afbeelding is. Deze scherpte is afhankelijk van het aantal DPI, oftewel het aantal ‘dots per inch’. Het aantal DPI geeft aan hoeveel beeldpunten de afbeelding per inch bevat. Dus hoe meer DPI, hoe scherper het beeld. 


Benodigd aantal DPI per type drukwerk

Hoeveel DPI je nodig hebt, is afhankelijk van het medium waar het beeld op te zien is. 

Een hoge resolutie van 300 DPI 
300 DPI heb je nodig voor het bedrukken van:
  • hoezen
  • karton
  • etiketten
  • grotere oplage brochures
  • Fustkaartjes
  • etc. 

Een lagere resolutie van 150 DPI

Een resolutie van 150 DPI is voldoende voor: 
  • Lagere oplages van brochures of fustkaartjes 
  • Spandoeken
  • Gevelbedrukking
  • Autobelettering

Een lage resolutie van 72 DPI
Als het beeldmateriaal alleen voor op een beeldscherm (online) nodig is, voldoet een resolutie van 72 dpi.


Beeldkwaliteit goed
 
 Beeldkwaliteit slecht

                Beeldkwaliteit goed Beeldkwaliteit slecht


Kwaliteit beoordelen

Belangrijk om te vermelden is dat een standaard computerbeeldscherm 72 DPI laat zien. Hierdoor is het lastig om de kwaliteit van een foto goed te kunnen beoordelen, want een foto van mindere kwaliteit ziet er op een computerbeeldscherm alsnog redelijk tot goed uit. Ga je zo’n foto echter gebruiken voor drukwerk, dan zal je zien dat het beeld niet volledig scherp is. Dit zien we steeds vaker gebeuren, met name doordat er steeds vaker foto’s gemaakt worden met mobiele telefoons. Deze lijken op een computerbeeldscherm scherp en dus prima geschikt, maar vaak hebben ze niet voldoende DPI en zijn ze dus niet geschikt voor hoge kwaliteit drukwerk. 


Professionele foto’s

Maak dus gebruik van foto’s die gemaakt zijn met een goede lens, bij voorkeur door een professionele fotograaf. Zorg ook voor foto’s op ware grootte, zodat er niet ingezoomd hoeft te worden – dit gaat namelijk ook ten koste van de kwaliteit. Laat een foto die je wilt gebruiken voor drukwerk verder altijd eerst checken door een grafisch vormgever. Dit voorkomt vervelende verrassingen achteraf.

Vragen over beeldkwaliteit voor drukwerk

Heb je vragen over de benodigde beeldkwaliteit voor een specifieke soort drukwerk, of wil je graag advies op maat? Neem dan contact op met onze grafisch ontwerpsters. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Studio Royal Brinkman Over de Studio

Grafisch vormgeefsters Joyce van den Berg en Marja Scheffers vormen samen de Royal Brinkman Studio. Ze ontwerpen met passie nieuwe concepten voor o.a. hoezen, etiketten, potten, logo’s en huisstijlen. Samen hebben ze een dosis aan ervaring; Marja werkt al sinds 1984 bij Royal Brinkman en Joyce sinds 2002. Ze vormen samen dan ook een ijzersterk en creatief team, waar je met gerust hart je ideeën voor een ontwerp kunt achterlaten. “Doordat we beide andere ideeën of inzichten hebben, vullen we elkaar heel goed aan. Zo komen we ook steeds tot vernieuwende verpakkingsconcepten.”


Do not delete this link