Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Verpakking & ontwerp    Algemeen    Groente- en fruitschalen: waar moet ik op letten bij overstappen naar karton?

Groente- en fruitschalen: waar moet ik op letten bij overstappen naar karton?

Overstappen naar een kartonnen verpakking
Geschreven door Joyce van der Burg | Laatste update: 13-03-2020

De gemiddelde consument die door de groente- en fruitafdeling loopt, op zoek naar zijn dosis vitamine C voor deze week, lette vroeger niet op wat voor type materiaal verpakking er om het product zit. Toch neemt vandaag de dag de vraag naar duurzame verpakkingen steeds meer toe, met name bij producten met hoge consumptie, zoals voedsel. Omdat we merken dat deze ontwikkeling laatste jaren steeds groter wordt hebben we het een en ander voor jou uitgezocht.


Voorbeelden van ontwikkelingen

Om enige context te geven rondom de focus op duurzaamheid en verpakkingen hebben we hieronder een paar interessante ontwikkelingen voor je opgesomd. 
 • De Europese Unie heeft als doel om in 2025 65% van het verpakkingsafval te recyclen en in 2030 moet dit percentage zelfs 70% worden. Voor papier en karton zijn deze percentage 75% en 85%.
 • Single use plastic is vanaf juli 2021 verboden in de EU. Plastic rietjes, bestek, borden en andere zogenaamde plastic disposables zoals fruitschaaltjes moeten vanaf dan geproduceerd worden van duurzame materialen. Zo’n 70 procent van het zwerfvuil op zee in Europa is afkomstig van dit type plastic.
 • Frankrijk verbiedt de verkoop van verse groenten en fruit in plastic zelfs helemaal vanaf 1 januari 2022.
 • Voortaan mogen handelaren in Brussel en Wallonië hun fruit en groenten niet meer verkopen in dunne plastic zakjes. Deze nieuwe regeling ging in op zondag 1 maart 2020.


Waarom karton?

Consumenten worden milieubewuster en willen minder plastic verpakkingen zien. Karton daarentegen is een natuurlijk materiaal van hernieuwbare oorsprong. Dit maakt het materiaal volledig recyclebaar. Of karton nou daadwerkelijk ook duurzamer is hangt voornamelijk af van het gedrag van de consument en wat zij daarna met de verpakking doen. Karton is zo’n 6 à 7 keer te hergebruiken. Bij plastic ligt dit aantal veel hoger. Wanneer plastic goed gerecycled wordt is dit uiteindelijk duurzamer. We kunnen hier echter helaas (nog) niet vanuit gaan en daarom wordt er veel voor karton gekozen vanwege de afbreekbaarheid. Een kartonnen verpakking geeft ook een duurzaam uiterlijk aan je product. Bovendien zijn er goede recycling mogelijkheden beschikbaar voor karton.

Plastic verpakkingen worden voor diverse redenen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan redenen als bescherming, hygiëne en het tegengaan van bederven. Een goed voorbeeld hiervan is flowpackfolie of krimpfolie.  Groente- en fruitbakjes worden voornamelijk ter bescherming en tegen bederving van het product gebruikt. Dit kan echter ook prima met karton. Karton verhoudt zich enorm goed tot groente en fruit. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat sommige groenten en fruit drie dagen langer houdbaar zijn wanneer ze in kartonnen bakjes verpakt zijn in plaats van plastic. Voedselverspilling mogen we namelijk ook niet vergeten bij een thema als duurzaamheid, dit is nog veel slechter voor het milieu.

Gerelateerde producten

Waar moet ik op letten bij de keuze voor kartonnen verpakkingen?

Bij het kiezen van kartonnen schalen zijn er enkele punten waar je op moet letten:
 • Afmetingen: zowel de gewenste bodemmaat als de bovenmaat zijn belangrijk om te weten voor de producent
 • De dikte van het karton (grammage materiaal)
 • Met of zonder laminaat
 • Met of zonder coating  -> Afbreekbaarheid van het product wordt wel lastiger met een extra laag coating
 • Biologisch afbreekbaar
 • Voedselveiligheid
 • Gewicht van het product: hoeveel gram wordt er verpakt
 • Type product: groente/fruit
 • Bedrukt of onbedrukt
 • Levertijd: alle bovenstaande punten spelen een rol in hoe lang de levertijd is


Kartonnen verpakking bedrukken

Een voordeel van kartonnen fruitschaaltjes is dat deze beter bedrukbaar zijn. Logo’s en bedrijfsnamen kunnen gemakkelijk op het karton bedrukt worden en dus worden de producten herkenbaarder voor de klant. Daarnaast is er ook ruimte voor eventuele boodschappen die op de verpakking geplaats kunnen worden. De Royal Brinkman Studio  kan jou hierbij helpen.Bron foto: maxvandaagVragen over groente- en fruitschalen of duurzame verpakkingen?

Heb je nog vragen over groente- en fruitschalen ? Neem dan contact op met verpakkingsspecialist Joyce van der Burg via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Verpakking en ontwerp specialist Joyce van der BurgOver Joyce van der Burg

Joyce van der Burg, productspecialist op de afdeling Packaging & Design, heeft al ruim 10 jaar ervaring in de tuinbouwsector. “Het leukste aan mijn werk vind ik de verbindingen leggen tussen klant, producent en andere betrokken partijen. Door die samenwerking op te zoeken, kunnen we de klant van de gewenste klantspecifieke verpakking voorzien. Ik houd van aanpakken en denk in oplossingen. Het ontzorgen van de klant is elke dag een leuke en belangrijke uitdaging voor mij!”


Do not delete this link