Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop Kennisbank Teeltwisseling  Folies, doeken, zeilen & slangen  Gotenfolie intrekken

Wat zijn de voordelen van gotenfolie?

Gotenfolie intrekken

Geschreven door: Martin Meuldijk | Laatste update: 18-09-2019


Gedurende de teelt worden teeltgoten vies door grond, algen, plantresten en plantsappen. Dit zorgt er niet alleen voor dat goten verstopt raken of aangetast worden, maar ook dat de goten iedere teeltwisseling gereinigd moeten worden. Al met al kost dit veel tijd. Wil je nu langer doen met teeltgoten en deze niet iedere teeltwisseling schoon te hoeven maken? Kies er dan voor om gotenfolie in te trekken. In dit artikel vertellen je meer over gotenfolie en de voordelen.   Wat is gotenfolie?

Gotenfolie is speciaal ontwikkelde folie voor teeltgoten. Door de folie over de goten te trekken met behulp van een afwikkelbok, worden de teeltgoten beschermd tegen ongewenste wortelgroei en aantasting van de coating door gewasbeschermingsmiddelen. Goed om te weten is dat gotenfolie gemiddeld één jaar meegaat. Na dat jaar is het verstandig om de folie te vervangen voor het beste resultaat. 


De voordelen

Verkleint de kans op ziektes
Het grootste voordeel van gotenfolie is dat het de kans op ziektes verkleint. Bacteriën, schimmels en virussen hechten zich namelijk met moeite vast aan gladde ondergronden. 

Gaat ongewenst wortelgroei tegen

Ook zorgt het ervoor dat wortels niet verder doorgroeien buiten de substraatmatten. Doordat de folie de wortelgroei tegenhoud, is de kans op wortelziektes en de overdracht van virussen kleiner.

Verlengt de levensduur van teeltgoten

Eigenlijk kun je gotenfolie zien als een goede beschermlaag. Niet alleen ziektes worden geweerd, ook is de kans vele malen kleiner dat meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen de coating van de goten aantasten. Het gebruik van gotenfolie zorgt er dus indirect voor dat de goten langer meegaan. 

Bespaart tijd en arbeid
Zodra de gotenfolie ligt, bespaar je enorm veel tijd en arbeid tijdens de teeltwisseling. Doordat de folie de goten voor circa 95% schoonhoud, is het reinigingsproces vele malen korter en dat bespaart je tijd en arbeid. Het enige wat overblijft is het reinigen van de draingoten.Benodigdheden


Gotenfolie intrekken 

Het intrekken van gotenfolie gaat eenvoudig met behulp van een afwikkelbok. In onderstaande how-to video laten we zien hoe je gotenfolie intrekt.Waar moet je op letten bij het intrekken van gotenfolie?

Voordat je aan de slag gaat met gotenfolie is het van belang dat de teeltgoten schoongemaakt en gereinigd zijn met een reinigingsmiddel. Op deze manier begin je schoon en heb je lang plezier van de werking van de folie. Tot slot is het belangrijk dat de goten volledig droog zijn voordat de folie aangebracht wordt. 


Vragen over het intrekken van gotenfolie

Heb je vragen over de start van de nieuwe teelt na de teeltwisseling, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link