Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Teeltwisseling   Clips   Wat zijn de voor- en nadelen van bioclips?

Wat zijn de voor- en nadelen van bioclips?

Bioclips
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 13-12-2021

De vraag naar bioclips stijgt door de toenemende aandacht voor duurzaamheid in de tuinbouw. Biologisch afbreekbare clips hebben een aantal voordelen ten opzichte van de plastic clips, die de werking op plantenresten aan het eind van het teeltseizoen hinderen. Maar ook een aantal nadelen. Onze specialist legt ze uit. 


Voordelen Nadelen
Composteerbaar volgens DIN EN 13432
Gevoeliger voor scheuren bij de plooi, zelfs bij dikkere clips
Biologisch afbreekbaar
Hogere prijs
Compensatie via GMO-subsidie 
 
Belemmeren de groei niet, waardoor productie en kwaliteit verhogen
 


Wat zijn bioclips?

Er zijn momenteel twee alternatieven mogelijk voor de veelgebruikte plastic clips, namelijk; metalen ringetjes en bioclips. Steeds meer kwekers stappen als gevolg op de huidige duurzaamheidstrend over op bioclips. Doordat bioclips biologisch afbreekbaar zijn kunnen ze na de oogst op de composthoop. Dit is goed voor het milieu en hiermee een duurzame oplossing voor de plastic clips. 

De meeste bio tomatenclips zijn gemaakt op basis van zetmeel of melkzuren en zijn composteerbaar volgens DIN EN 13432. Dit maakt ze gecertificeerd voor industrieel composteren. In de tuinbouwsector wordt er steeds meer aan het milieu gedacht. Een belangrijke trend hierin is het overstappen op biomaterialen.


Composteerbaar vs biologisch afbreekbaar

Wanneer een materiaal composteerbaar is, betekent dit dat het materiaal binnen een bepaalde periode onder industriële omstandigheden afgebroken wordt. Een materiaal is biologisch afbreekbaar wanneer schimmels en bacteriën het materiaal op een biologische wijze kunnen afbreken. Let wel op: Een composteerbaar materiaal is niet noodzakelijk van biologische oorsprong. En omgekeerd is een materiaal van biologische oorsprong niet steeds composteerbaar.

Lees meer over de verschillen tussen composteerbaar, biologisch afbreekbaar en biobased materiaal.    


Verschillen tussen bioclips en plastic clips

Op diverse vlakken verschillen bioclips van plastic clips. Hieronder wordt toegelicht welke verschillen ze kennen en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.


Materiaal

De meeste bioclips worden vervaardigd uit PLA, dit staat voor polymelkzuur of polylactide (van het Engels polylactic acid). Deze bioclips zijn dus ook gemaakt van plastic, maar wel van een soort die biocompatibel is, biologisch afbreekbaar is in industriële compostering en wordt geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen, zoals maiszetmeel. Daarom wordt het gepromoot als duurzaam alternatief voor traditionele plastics. 

+ Composteerbaar
+ Biologisch afbreekbaar

Gerelateerde producten

Sterkte

Bioclips lijken sterk op de plastic variant en zijn dus functioneel vergelijkbaar. Bioclips voelen daarnaast iets harder en steviger aan. Bioclips zijn wel gevoeliger bij de plaats waar de clip plooit. Bij sommige type bioclips kan deze plaats gevoelig zijn voor doorscheuren. Het gewicht van de plant kan ook invloed hebben op het doorscheuren van een clip. Daarom kiezen sommige kwekers voor dikkere clips, maar dat geeft geen garantie voor oplossing. 

- Gevoeliger voor scheuren bij de plooi, zelfs bij dikkere clips


Kosten

Het grootste nadeel van PLA is zoals al benoemd de kostprijs. Een materiaal vervaardigd uit PLA is namelijk duurder als plastic. Hier staat wel tegenover dat je met bioclips in aanmerking kunt komen voor een GMO-subsidie Groenten en Fruit, waardoor een deel van de kostprijs weer kan worden gecompenseerd. 

- Duurder
+ Compensatie via GMO-subsidie 


Werking

Zoals de meeste kwekers wel weten, kun je met een clip gemakkelijk en snel de stengel van een tomatenplant, komkommerplant, meloenenplant of andere teelten vastklikken aan het touw, wat het indraaien van de planten overbodig maakt. Met bioclips gaat dit net zo gemakkelijk als bij de plastic clips. De bioclips belemmeren planten niet in hun groei, wat de productie en kwaliteit van de vruchten verhoogt. 

+ Belemmeren de groei niet, waardoor productie en kwaliteit verhogenMeer informatie over bioclips

Heb je vragen over bioclips of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met teeltwisselingsspecialist Martin Meuldijk door onderstaand formulier in te vullen. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link