Hoe verwijder je het oude gewas tijdens de teeltwisseling?

Oud gewas verwijderen tijdens de teeltwisseling De teeltwisseling is een flinke klus: het verwijderen van het gewas, het reinigen van de kas en het plaatsen van de nieuwe teeltmaterialen zijn arbeidsintensieve werkzaamheden. Met behulp van verschillende machines en installaties kan dit een stuk eenvoudiger. In dit artikel vind je een handig stappenplan en tips van onze specialist voor het uitruimen van het gewas tijdens de teeltwisseling. 

Goede voorbereiding

Zorg dat je voor de teeltwisseling de juiste voorbereidingen treft. Dit houdt in dat je alle benodigde producten op tijd bestelt en dat je waar nodig onderhoud uitvoert aan de machines en apparaten die je tijdens de teeltwisseling nodig hebt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Stoppen met watergeven

Wanneer je gaat teeltwisselen, is het belangrijk dat je op tijd stopt met watergeven. Over het algemeen stoppen telers zo’n 2 dagen voordat de teeltwisseling begint met watergeven. Dit zorgt ervoor dat de plant zo veel mogelijk water uit de substraatmat opneemt, waardoor de matten minder zwaar zijn wanneer je ze gaat uitruimen. 

Pas op voor ijzer

Pas bij het neerhalen van het gewas op voor ijzer. Voor het uitruimen en versnipperen van het gewas wordt vaak gebruik gemaakt van een of meerdere machines. Daarom is het belangrijk dat er geen ijzer tussen het gewas of op het looftrekdoek terechtkomt. Als dit ijzer namelijk in de machine komt, dan kan deze beschadigen of zelfs kapot gaan. 

Gewas verwijderen

Om het gewas af te voeren, kan de Super twister gebruikt worden om tomatengewas te binden en te wikkelen. Er vormt zich dan een lange streng die eruit getrokken kan worden middels de Multiroller. Hierdoor wordt er al gauw veel arbeid bespaard tijdens de teeltwisseling. 

Versnipperen van het gewas

Gewassen zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine of aardbei moeten vanwege het grote volume vaak versnipperd worden om het af te kunnen voeren. Door het gewas te versnipperen met de Bio Chopper, kan het gewas eenvoudig versnipperd worden en blijft er een gewasvolume over van ongeveer 20%.

Let op: het versnipperen van een gewas gaat het beste wanneer de planten zo min mogelijk water bevatten, maar nog wel ‘vers’ zijn. Daarom is het advies om 3 dagen na de laatste waterbeurt te starten met het versnipperen. 

Uitdraaien van andere materialen

Het uitdraaien van steenwolmatten gaat gemakkelijk met de Biochopper XL. Deze machine rolt de transportmatten op, waardoor materialen naar het gangpad worden getrokken. Vervolgens kunnen deze materialen afgevoerd worden.

Folie, atlasdraad en schermdoek verwijderen

Niet alleen het gewas moet tijdens de teeltwisseling de kas uit, maar ook folie, atlasdraad of schermdoek. Met een AC-E roller trek je makkelijk de oude folie uit de kas. Vervolgens kan ook het nieuwe folie weer in de kas gedraaid worden met de AC-E roller.
Afval

Tijdens de teeltwisseling ontstaat veel afval. Houd hier rekening mee en zorg dat je van tevoren genoeg vuilcontainers beschikbaar hebt.  Hoe snel je het gewas kan uitruimen, is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de afvallogistiek. Wachten op een lege container kost tijd en moet je dus vermijden. Hoeveel containers nodig hebt, bereken je als volgt:
  • Een pad van 100 meter tomaten zorgt voor +/- 2 m3 afval in 2 minuten;
  • Er moet minstens één hele rij in een container passen, dus met rijen van 100 meter tomaten heb je containers van minstens 2.000 liter nodig;

Hierbij is het handig om te kiezen voor vuilcontainers die geleegd kunnen worden met een vorkheftruck, shovel of heftruck. Dit werkt namelijk het snelst. Een buffercontainer verhoogt de snelheid nog verder en zorgt voor een soepel logistiek proces.

Reinigen van teeltgoten

Nadat het gewas en de materialen uit de kas zijn verwijderd, kan je starten met het reinigen en desinfecteren van teeltgoten, ramen en andere objecten. Teeltgoten kunnen eenvoudig met een hogedrukreiniger gereinigd worden. Met behulp van de Aquajet is dit nog makkelijker, doordat deze machine de paden in kan rijden.Martin en Silvia
Vragen over gewas verwijderen

Heb je vragen over het verwijderen van het gewas, of wil je een advies op maat over de teeltwisseling? Stel dan je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- Welke substraatmat past bij mijn teelt?
- Hoe kies ik de juiste haken
- Welke folie past bij mijn teelt?
- Wat houdt HACCP in?
- Reiniging en desinfectie: wat is het verschil?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten