Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Teeltwisselen  Substraten  Verschil vermiculiet en perliet

Wat is het verschil tussen vermiculiet en perliet?

verschil vermiculiet en perliet
Geschreven door: Tom de Haas | Laatste update: 10-05-2018

Vermiculiet en perliet worden steeds meer gebruikt in de tuinbouw. Met name op zaai-, stek- en vermeerderingsbedrijven worden deze stoffen steeds vaker toegevoegd aan de gebruikte (pot)grond om te zorgen voor een betere, meer luchtige structuur. Maar wat is het verschil tussen vermiculiet en perliet? In dit artikel geeft onze specialist meer uitleg.Wat is vermiculiet?

Vermiculiet is een minerale delfstof (een gesteente) die bij een verhitting exfolieert (uitzet) als een harmonica. Er ontstaat zo een zeer lichte korrel die over een groot vochthoudend vermogen beschikt. Dit vocht geeft het vermiculiet vervolgens weer langzaam af, waardoor het zeer geschikt is voor de tuinbouw, met name op zaai-, stek- en vermeerderingsbedrijven.

Dit vochthoudend vermogen zorgt er namelijk voor dat enerzijds het irrigatiewater wordt vastgehouden en voedingsstoffen daardoor veel minder snel worden uitgespoeld, en anderzijds dat de bodemstructuur luchtig en zuurstofrijk blijft, waardoor planten makkelijk wortels kunnen aanmaken. Verder wordt vermiculiet vaak gebruikt als afstrooimiddel om zaden te laten kiemen, of als vermeerdingsmedium voor bollen.

Vermiculiet is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes:
  • Vermiculiet 1: 0-1,5 mm.
  • Vermiculiet 2: 0-3 mm. Dit wordt gebruikt voor het afstrooien van bloemenzaad, ter bevordering van het kiemen van de zaden.
  • Vermiculiet 3: 0-5 mm. Dit wordt gebruikt voor het afstrooien van groentezaden en voor het doormengen in potgrond.
  • Vermiculiet 4: 0-10 mm. Dit wordt gebruikt in de bollenvermeerdering bij het verpakken.


Contactformulier
Wanneer je je vraag stelt via onderstaand formulier, nemen wij zo snel mogelijk contact met je 

Vermiculiet

Bekijk alle


Wat is perliet?

Perliet is een anorganisch gesteente wat na verhitting expandeert tot een poreuze, luchtige en lichtgewicht korrel; perlietkorrels Het wordt veel gebruikt als toeslagstof in potgronden, stekgronden, zaaigronden en pluggen. Potgrond met perliet zorgt voor een luchtiger substraat en betere drainage van het water, waardoor het vooral gebruikt wordt bij planten die in niet te vochtige grond mogen staan, zoals kerststerren. Perlietkorrels zijn verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes:
  • Perliet 1: 0-1,0 mm. Wordt over het algemeen niet gebruikt in de tuinbouw.
  • Perliet 2: 0-3,0 mm. Wordt gebruikt in zaai- en stekgrond, als puur substraat en in sommige gevallen als lichtreflectiemiddel in anjer en lathyrus.
  • Perliet 3: 0-6,5 mm. Wordt gebruikt om te mengen met potgrond voor een luchtigere structuur. 

Daarnaast is perliet verkrijgbaar in substraatmatten, welke ingezet kunnen worden als substraat in diverse teelten onder glas. Doordat perliet goed stoombaar is, kunnen de substraatmatten meerdere jaren gebruikt worden
.


Contactformulier
Wanneer je je vraag stelt via onderstaand formulier, nemen wij zo snel mogelijk contact met je 

Perliet

Bekijk alle
Zowel vermiculiet als perliet is gemaakt van gesteente en is dus niet biologisch afbreekbaar.Contactformulier
Wanneer je je vraag stelt via onderstaand formulier, nemen wij zo snel mogelijk contact met je Vragen over vermiculiet & perliet

Heb je vragen over het verschil tussen vermiculiet en perliet, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Tom de HaasOver Tom de Haas

Tom de Haas is intern productspecialist meststoffen bij Royal Brinkman en heeft al ruim 30 jaar ervaring in de tuinbouw. Door de jaren ervaring en kennis, weet Tom de Haas alle ins en outs van de tuinbouw en vooral op het gebied van meststoffen en andere gewasverzorging. “Het vinden van oplossingen voor problemen in de teelt die te relateren zijn aan voeding is altijd een uitdaging. De combinatie zoeken tussen bemesting en plantweerbaarheid en het dagelijks contact met klanten maakt mijn functie en het werken bij Royal Brinkman gevarieerd, leuk en uitdagend.”

Do not delete this link