Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Teeltwisseling    Substraten  Wat is het verschil tussen lavameel en basaltmeel?

Wat is het verschil tussen lavameel en basaltmeel?

Wat is het verschil tussen lavameel en basaltmeel?
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 08-02-2020

Lavameel en basaltmeel poeder bestaan uit gemalen gesteenten en worden gebruikt in de tuinbouw om de gewassen te versterken en beschermen. Het verschil tussen beide natuurproducten is op het eerste gezicht misschien niet zichtbaar, maar die zijn er wel degelijk. Zo is het kalkgehalte in lavameel hoger dan in basaltmeel. Daarnaast zijn beide producten voor een ander type grond bedoelt. Daarover lees je meer in dit artikel.  


Wat is lavameel?

Lavameel is een natuurproduct dat bestaat uit vermalen vulkanisch gesteenten. Dit product zit vol met silicium wat de weerstand van gewassen verhoogd, met als gevolg dat het beter bestand is tegen ziekten en plagen. Het gemalen lava gesteente zorgt voor een verbetering van de structuur en vruchtbaarheid van de grond. 

Het gebruik van lavameel is simpel. Je kunt het gemakkelijk over het gewas strooien. Belangrijk is om dit niet op een zonnige dag te doen, de kans dat het gewas verbrandt is dan namelijk groot. Het is dan ook aan te raden om naderhand te sproeien met water. 

Naast het feit dat lavameel zeer bevorderlijk is voor grond en planten, heeft het meerdere functies. Zo is het een effectief middel tegen slakken, diverse schimmels en ziektes. Daarnaast kan het heermoes tegengaan. Dit onkruid is zeer hardnekkig en komt vooral voor op mineraalarm grond.  

Gerelateerde producten

Wat is basaltmeel?

Basaltmeel is speciaal bedoeld voor het veranderen en verbeteren van kleigrond. Het jong vulkanisch basaltgesteente (dat in tegenstelling tot lavameel niet vermalen is en dus een hardere structuur heeft) bevat silicium, sporenelementen en mineralen. Hierdoor wordt niet alleen zware kleigrond beter bewerkbaar, ook planten zijn er blij mee. De celwand wordt namelijk verstevigd, het stimuleert de groei en bolgewassen krijgen de kans om dieper te wortelen. 

Een ander voordeel van het gebruik van basaltmeel is dat stikstof wordt vastgelegd. Veel telers gebruiken dit natuurproduct om de natuurlijke weerstand van de gewassen te versterken. Met als doel plagen en ziektes op afstand te houden.  

Het basaltmeel is net zoals het lavameel makkelijk uit te strooien over een gewas. Ook hier is het raadzaam om na te sproeien met water, zodat het basaltmeel goed gemengd wordt met de kleigrond. 

Vragen over lavameel en basaltmeel

Heb je vragen over het verschil tussen lavameel en basaltmeel, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link