Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Teeltwisseling   Hogedraadhaken & touw   Hoe kies je het juiste touw voor hogedraadhaken?

Hoe kies je het juiste touw voor hogedraadhaken?

touw hogedraadhaken

Geschreven door: Martin Meuldijk | Laatste update: 30-03-2022

Naast de verschillende formaten hogedraadhaken, zijn er ook verschillende soorten touw die op de hogedraadhaak gewikkeld kunnen worden. De keuze voor een type touw voor hogedraadhaken wordt bepaald door het gewas, de maximale plantbelasting en de hoeveelheid UV-licht in de kas. Wij helpen je bij het kiezen van het juiste touw voor jouw hogedraadhaken. 


Meest gebruikte soorten touw voor hogedraadhaken

De meest gebruikte soorten touw voor hogedraadhaken zijn:
  • 1/1000 – 1kg is ongeveer 1.000 meter lang
  • 1/1200 – 1kg is ongeveer 1.200 meter lang
  • 1/1500 – 1kg is ongeveer 1.500 meter lang


Advies

Welk touw het meest geschikt is voor jou, is dus afhankelijk van de teelt. De algemene richtlijnen zijn als volgt:
 
1/1000 1/1200 1/1500
Cherrytomaat Vinkje
Vinkje
Trostomaat Vinkje Vinkje
Vleestomaat Vinkje
Komkommer Vinkje
Vinkje
Aubergine Vinkje

Voor het ene gewas is een dikker touw nodig omdat de vruchten zwaar zijn, terwijl bij een ander gewas dunner touw volstaat. Ook is bij het ene gewas de elasticiteit van het touw belangrijker dan bij het andere gewas. Laat je daarom altijd goed adviseren bij het kiezen van het juiste touw, want je wilt natuurlijk niet dat je het verkeerde touw kiest en dat het halverwege de teelt breekt! Onze specialist helpt je hier graag bij.
 
 

Valent Touw

Valent Touw is gemaakt van polypropyleen. Valent Touw is daardoor perfect voor de tomaten-, komkommer- en aubergineteelt. Valent Touw is sterk en neemt geen vocht op, wat de kans op touwbreuk wegneemt. Het touw is zacht voor zowel je planten als medewerkers. Doordat het touw UV behandeld is kan het standaard 12 maanden tegen UV straling.  


Jute Touw

Jute touw wordt over het algemeen alleen gebruikt in de kasbonen-, meloen- en komkommerteelt. Door haar grove structuur kunnen deze planten goed om het touw heen groeien. Hierdoor hoeft de teler minder clips te gebruiken en is er minder kans dat de komkommerplant gaat verbuigen.  Jute touw is verkrijgbaar in 3, 4 en 5 draadstouw. 


Cordenka® Growth Touw

Cordenka® Growth is een productlijn van biologisch afbreekbaar rayongaren met een hoge treksterkte, geoptimaliseerd voor je teelt. Het combineert op unieke wijze de vervulling van de eisen voor een betrouwbaar touw in je kas met milieuvriendelijkheid.
  

Kleuren touw

Naast verschillende diktes, kan er ook gekozen worden voor verschillende kleuren touw voor hogedraadhaken. Gekleurd touw wordt voornamelijk gebruikt voor het aanhouden van de extra dief of tussenplanting, zodat dit makkelijk herkend wordt. Het is mogelijk om de haken om en om met verschillende kleuren in één doos te laten leveren.
  

Overzicht touw voor hogedraadhaken

In de volgende tabellen vindt je een overzicht van de verschillende soorten touw voor hogedraadhaken. Klik op de foto om het product te bekijken in de webshop.
 
1/1000 Gewicht/bol kg Kleur
Valent touw 6 kg Wit
Valent groen 6 kg Groen
Valent rood 6 kg Rood
Valent geel 6 kg Geel
 
1/1200 Gewicht/bol kg Kleur
Valent wit 6 kg Wit
Valent groen 6 kg Groen
6 kg Rood
Valent geel 6 kg Geel
 
1/1500 Gewicht/bol kg Kleur
Valent wit 6 kg Wit
Valent groen 6 kg Groen
Valent rood 6 kg Rood
Valent geel 6 kg Geel
Valent blauw 6 kg Blauw
 
Jute touw Gewicht/bol kg Draads Looplengte/kg
4 kg 3 475 meter
4 kg 4 345 meter
4 kg 5 275 meter
4 kg 6 230 meter


Relevante producten
Vragen over het touw voor hogedraadhaken

Heb je vragen over het kiezen van het juiste touw voor de hogedraadhaken, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link