Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Teeltwisseling  Clips  De juiste tomatenclips kiezen

Hoe kies je de juiste tomatenclips?

Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 07-02-2022

Tomatenclips helpen de jonge tomatenplanten te ondersteunen bij de start van het nieuwe teeltseizoen. Jonge tomatenplanten zijn dan nog erg kwetsbaar. De planten kunnen snel knikken, beschadigen en/of scheuren. Na verloop van tijd zal de plant snel groeien en wordt het gewicht te groot voor de plant, waardoor er schade aan het gewas kan ontstaan. Dit belemmert de productie en de kwaliteit van het gewas. Er zijn verschillende plekken waar de plant ondersteuning nodig kan hebben tijdens het groeiproces. Tomatenclips bieden hierbij de oplossing. 


Oksel ondersteunen

Als de tomatenplant getopt is, is er een groot risico op inscheuren van de oksel van de plant. Onder invloed van het gewicht van de uitlopende stengels scheurt de plant in. Dit geeft uiteindelijk een groeiremming van de plant. Om dit te voorkomen, kun je de Twinhook tomatenclips op de planten aanbrengen die de oksel ondersteunen en het inscheuren voorkomen. Het advies is om deze Twinhook binnen een maand na het planten aan te brengen. 

WindSet Farms uit Canada over de Twinhook: "De Twinhook geeft de oksel precies de juiste ondersteuning. De tomatenclip is gebruiksvriendelijk, stevig en arbeidsbesparend."Trossen ondersteunen

Na een x-aantal weken zijn de eerste trossen te zien aan de tomatenplanten. Deze eerste trossen zijn vaak nog erg kwetsbaar en kunnen makkelijk knikken. Dit heeft een negatief effect op de kwaliteit. Daarom is het van belang om trossen ondersteuning te bieden met behulp van een trosbeugel oftewel trosboog. Deze tomatenclips vormen zich naar de plant toe en voorkomen knikken, met als resultaat dat de eerste trossen een betere kwaliteit opleveren.

Redstar uit Oostvoorne over de FlexTruss trosbeugel: "De FlexTruss biedt delicate tomatenrassen de juiste ondersteuning en is daarbij erg flexibel. Wij zijn onder de indruk van deze tomatenclip!" 


Takken van tomatenplanten ondersteunen

Naarmate tomatenplanten groter worden, hebben ze steeds meer steun nodig. Daarom worden de tomatenplanten opgebonden met behulp van touw. Dit kan middels twee methodes: indraaien en clippen. Van oudsher wordt vaak nog de traditionele methode indraaien gebruikt, maar steeds vaker kiezen telers ervoor om de planten aan te binden met behulp van tomatenclips. Het indraaien van de plant vergt ervaring, maar er zijn steeds minder mensen beschikbaar die deze ervaring hebben. Bovendien kost het indraaien relatief veel arbeid. Daarentegen is het werken met tomatenclips vrij eenvoudig en kan het snel aangeleerd worden. Hierdoor ben je minder afhankelijk van een specifiek persoon en kan ieder persoon tomatenplanten clippen. 

Een ander verschil tussen de twee methodes is dat bij het indraaien van de plant de kans op schade of afbreken van de kop bestaat, terwijl deze kans bij het gebruik van tomatenclips minder groot is. Clippen van planten zorgt ervoor dat de plant goed wordt ondersteunt, waardoor dit de kans op Botrytis aanzienlijk vermindert. 


Biologische clips

Los van de normale tomatenclips bestaan er ook nog biologische clips. De meerwaarde van deze tomatenclips zit hem voornamelijk in de besparing van afvalkosten, omdat deze clips niet uit het gewas gehaald hoeven te worden tijdens bij de teeltwisseling. Ook niet geheel onbelangrijk is natuurlijk dat ze beter voor het milieu zijn. Biologische clips zijn composteerbaar onder industriele omstandigheden, daarnaast zijn ze gecertificeerd en biologisch composteerbaar.Bekijk het gehele assortiment

Bekijk alle
Vragen over tomatenclips

Heb je vragen over het kiezen van de juiste tomatenclips, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link