Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank   Gewasbescherming    Reiniging   Hoe reinig je de teeltgoten? | Stappenplan

Hoe reinig je de teeltgoten? | Stappenplan 

Teeltgoten reinigen
Geschreven door Dirk Timmers | Laatste update: 19-06-2019

Gedurende de teelt hechten meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en organische vervuiling zich aan de teeltgoten. Hier kunnen zich bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in gaan ophopen. De teeltwisseling is daarom een belangrijk moment om de teeltgoten te reinigen, zodat je schoon kan starten met de nieuwe teelt en de ziekteverwekkers niet in de nieuwe teelt terecht komen. Een goede reiniging is immers de basis voor een effectieve desinfectie. In dit artikel vertellen we je hoe je op een verantwoorde manier de teeltgoten reinigt. 


Stappenplan teeltgoten reinigen 

Wij raden aan om het volgende stappenplan – wat is opgesteld door onze specialisten – aan te houden wanneer je de teeltgoten tijdens de teeltwisseling gaat reinigen:

Stap 1 – Verwijderen van vuil

Zorg eerst dat al het grove vuil dat mechanisch te verwijderen is, zoals plantresten, verwijderd wordt. Besteed hier genoeg aandacht aan voordat je overgaat naar de volgende stap.

Stap 2 – Aanbrengen reiniger 

Nadat de teeltgoten mechanisch schoongemaakt zijn, kunnen ze ingespoten worden met een reinigingsmiddel. Hierbij is van groot belang dat de benodigde inwerktijd van het middel in acht wordt genomen. De reiniger zorgt ervoor dat organische vervuiling, zoals plantsappen en minerale vervuiling, losgeweekt wordt. Het aanbrengen van een schuimende reiniger heeft de voorkeur vanwege het hechtende vermogen aan het oppervlak van de goot. Reinigingsmiddelen die ingezet kunnen worden zijn:
  • Hortisept clean – dit is een alkalisch reinigingsmiddel dat toegepast wordt in een concentratie van 1 – 3%.
  • Hortisept clean plus – dit is de schuimende variant van Hortisept. Door de schuimvorming kan je visueel controleren waar het middel aangebracht is. Inwerktijd en concentraties zijn gelijk aan de niet-schuimende variant.
  • Floorclean – dit is een krachtige ecologische reiniger voor het reinigen van alle waterbestendige harde oppervlakken. Dit middel is een milieuvriendelijk alternatief. Gebruik een 10% oplossing. 

Stap 3 – Afspoelen 

Wanneer de inwerktijd van het middel verstreken is, dan is het tijd om de teelgoten af te spuiten. Je zult zien dat de teeltgoten weer schoon zijn. Spuit de Hortisept Clean (PLUS) na ca. 5 minuten af met hogedruk (heet water) en de Floorclean na ca. 15 minuten. 


Benodigdheden teeltgoten reinigen

Overweeg het gebruik van gotenfolie

Het reinigen van de teeltgoten is een belangrijke, maar tijdrovende klus tijdens de teeltwisseling. Wil je niet ieder jaar weer opnieuw de goten grondig reinigen? Overweeg dan het gebruik van gotenfolie tijdens de teelt. Gotenfolie zorgt ervoor dat het reinigen van teeltgoten in principe niet meer nodig is. Naast dat het de goot schoon houdt, zorgt het ervoor dat schimmels, bacteriën en virussen minder snel kunnen ontwikkelen. Ook gaat het ongewenst wortelgroei tegen, waardoor de druk van infecties op de wortels lager is. Tot slot heeft de goot een langere levensduur, omdat de coating niet aangetast wordt door meststoffen en agressieve reinigingsmiddelen die ingezet worden tijdens de teeltwisseling. 
Meer informatie over het reinigen van teeltgoten

Heb je vragen over het reinigen van teeltgoten, de reinigingsmiddelen, het gebruik van gotenfolie of wil je advies op maat? Neem dan contact op met onze specialist Dirk Timmers, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Specialist HortiHygienz Dirk TimmersOver Dirk Timmers

Dirk Timmers is productspecialist HortiHygienz bij Royal Brinkman. Door de toenemende vraag naar hygiëne maatregelen in de tuinbouw heeft geen dag dezelfde invulling. ‘Het leuke aan mijn baan vind ik de diversiteit. De ene dag ben je in de kas, de andere dag zit je met elkaar op kantoor om een oplossing voor de klant te ontwikkelen. Door deze afwisseling blijft de functie uitdagend. Ik ga dan ook met plezier naar mijn werk!


Do not delete this link