Stappenplan: een soepele teeltwisseling in 10 stappen

Stappenplan voor de teeltwisseling Heb je jouw stappenplan al klaar voor de komende teeltwisseling? Voor veel telers is de teeltwisseling een hectische periode: binnen korte tijd wordt het oude gewas uit de kas gehaald en moet de nieuwe teelt zo snel mogelijk weer van start gaan. Om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het prettig om planmatig te werk te gaan. Daarom hebben wij een stappenplan voor de teeltwisseling opgesteld. Door alle punten van deze checklist te doorlopen, weet je zeker dat je niets vergeet!

Stap 1: Hogedraadhaken bestellen

Hogedraadhaken hebben een gemiddelde levertijd van 10 weken. Daarom is het verstandig om de haken zo vroeg mogelijk te bestellen, zodat je er zeker van bent dat jouw hogedraadhaken op tijd geleverd worden. Bepaal welke hogedraadhaken en welk touw je wilt gebruiken en bepaal vervolgens hoeveel dozen/pallets je nodig hebt.

Stap 2: Plagen minimaliseren

In de maand oktober zijn de meeste groentebedrijven in een afrondende fase van de teelt. Het biologische evenwicht van natuurlijke vijanden in het gewas loopt op het einde. Het is belangrijk dat je vlak voor de teeltwisseling het oude gewas serieus ‘schoon spuit’. Op deze manier voorkom je dat insecten hun poppen achterlaten op de kasgrond of elders, en andere ziekten en plagen achterblijven. Daar heb je in de nieuwe teelt namelijk direct last van. In de meeste gevallen wordt het gewas schoon gespoten met (breedwerkende) chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het middel SBI is hiervoor een welkome aanvulling.

Stap 3: Leegruimen van de kas

Bij het leegruimen van de kas is er op hygiënegebied één vuistregel te noemen: voorkom dat eventuele aanwezige ziekten en plagen over het hele bedrijf verspreid worden. Het gewas kan pleksgewijs eventuele ziekten en plagen met zich meedragen en dan is het belangrijk dat dit niet elders op het bedrijf tot herbesmetting leidt. Wees alert op lokale ziektedruk en zorg dat dit gewas zorgvuldig afgevoerd wordt. Dat voorkomt problemen in de nieuwe teelt.

Stap 4: Reinigen van de kas

Wanneer het bedrijf leeg is, kan het schoonmaken beginnen. Het reinigen van de kasopstanden en kasinrichting vindt in verschillende schoonmaakrondes plaats. Denk voor de buitenzijde van het glas aan het verwijderen van de laatste krijt- of coatingresten aan het product Removit. Voor een algemene reiniging volstaat meestal het borstelen van het glas met water, maar je kunt ook een glasreiniger toepassen. Daarna begint de reiniging van de kasopstanden aan de binnenzijde met schoon water of producten als Topcleaner of Flusol Forte. Neem bij diffuus glas altijd contact op met de glasleverancier voor een geschikte reinigingsmethode.

Stap 5: Reinigen druppelsysteem tijdens teeltwisseling

Het reinigen van de druppelsysteem vraagt extra aandacht. In het watersysteem kan een biofilm ontstaan die algen, bacteriën, schimmels en virussen kan huisvesten en door neerslag/reacties van meststoffen kan minerale aanslag in het watersysteem ontstaan. Dit is ook het moment om na te denken over de aanschaf en installatie van een ECA-unit. Hiermee kun je bij aanvang van de nieuwe teelt ECA water mee gaan druppelen om het gehele watersysteem schoon te houden tijdens de nieuwe teelt. Voor het doden en reinigen van algenaanslag aan de buitenzijde van het druppelsysteem is Menno ter Forte het aangewezen product.

Stap 6: Desinfectie van de kas

Na de reiniging – het visueel schoonmaken – start de desinfectie van de gehele kas. Het elimineren van nog aanwezige bacteriën, virussen, schimmels en viroïden is het meest essentiële onderdeel van de teeltwisseling. Dit is hét moment waar je af moet rekenen met de erfenis van ziekten en plagen uit de oude teelt - voor de nieuwe teelt! Voor desinfectie van bacteriën, schimmels, virussen en viroïden is Menno Florades de beste keus. Dit middel is in staat om rustsporen van schimmels af te doden, mede dankzij de lange stabiliteit en inwerktijd.

Stap 7: Schoon beginnen

Bij aanvang van de nieuwe teelt is het belangrijk om hygiënisch en schoon de kas opnieuw in te richten. Dat begint bij het plaatsen van de folies en het teeltsubstraat. Wanneer jouw materialen bij aanvang schoon zijn, worden geen ziekten en plagen overgebracht (denk ook aan de ontsmetting vooraf van de gereedschappen zoals scharen en folieknippers die je gebruikt). Ook wateropslag zoals bassins en silo's kun je het beste laten reinigen tijdens de teeltwisseling. Laat niets aan het toeval over en zie toe op de allerhoogste hygiënevoorschriften.

Stap 8: Installatie persoonlijke hygiëne

Persoonlijke hygiëne van jouw medewerkers verdient extra aandacht. Via handen en voeten worden de meeste ziekten en plagen verspreid. Afhankelijk van de teelt en de ziektedruk op het bedrijf kun je de persoonlijke hygiëne eenvoudig of streng doorvoeren. Bij eenvoudige persoonlijke hygiëne moet je denken aan zolenreiniging via Flexxolutions matten bij de entree, gastenjassen en laarzen voor bezoekers en handenreiniging. Voor meer uitgebreide hygiëneproblemen levert Royal Brinkman complete hygiënestations. Daarbij is het bij de entree van het bedrijf verplicht om via het hygiënestation het bedrijf te betreden, waarbij handen- en voetontsmetting gegarandeerd is. Neem ook het hygiëneplan en het hygiëneprotocol voor bezoekers onder de loep: zijn deze nog op orde?

Stap 9: Aanvang signalering

Bij de aanvang van de nieuwe, schone teelt, wanneer het nieuwe gewas is geplant, begint ook het uitzetten van nieuwe biologische bestrijders en de signalering van nieuwe ziekten en plagen. De signalering begint met het ophangen van vangplaten of vangrollen. De biosignaalplaten en –rollen zijn hét middel voor tijdige signalering. Bij de aanvang van de signalering start ook het wekelijkse scouten: tijdig signaleren en reageren is de basis voor een goede gewasbescherming.

Stap 10: Verwarmingsbuizen verven

Door temperatuurwisselingen, hoge luchtvochtigheid, slijtage door buisrailwagens en roestvorming, ontstaan er gedurende het teeltseizoen beschadigingen in de verflaag op de verwarmingsbuizen in de kas. Dit heeft een negatieve invloed op de warmteafgifte en de lichtopbrengst. Daarom is het aan te raden om jaarlijks tijdens de teeltwisseling de verwarmingsbuizen in de kas te verven.

Martin en Silvia
Vragen?

Heb je vragen over het stappenplan, of wilt je advies op maat? Neem dan contact op met een van onze teeltwisselingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde productvideo's
Gerelateerde artikelen
- Welke substraatmat past bij mijn teelt?
- Hoe kies ik de juiste haken
- Welke folie past bij mijn teelt?
- Wat houdt HACCP in?
- Reiniging en desinfectie: wat is het verschil? - Veelgestelde vragen aan onze specialisten