Wat is Precision Growing?

Precision Growing is een teeltwijze die is ontwikkeld door substraatleverancier Grodan en die wereldwijd steeds vaker wordt toegepast. Precision Growing draait om duurzaam telen met oog voor zowel mens als milieu. Hierbij spelen drie factoren een rol: genetica, kasklimaat en wortelmilieu. Grodan helpt telers met name op het gebied van het ontwikkelen van een optimaal wortelmilieu met behulp van hun substraatmatten.


De juiste substraatmat kiezen

Een goed wortelmilieu is van belang om een eindproduct van maximale kwaliteit te kunnen ontwikkelen. Een substraatmat speelt een belangrijke - misschien wel cruciale - rol bij het creëren van een goed wortelmilieu: alles wat in de substraatmat gebeurt heeft namelijk invloed op het wortelmilieu. Ieder gewas heeft echter andere behoeftes, waardoor het per gewas verschilt welke substraatmat leidt tot het beste resultaat. Daarom is het belangrijk dat je bij aanvang van jouw teelt de juiste substraatmat kiest. Hoe beter de substraatmat namelijk aansluit op de behoeftes van jouw gewas, hoe minder je op allerlei manieren hoeft bij te sturen om een goed wortelmilieu te verkrijgen, dus hoe duurzamer je kunt telen. Want duurzaam telen is zoals hierboven genoemd het uitgangspunt van Precision Growing.

Precision Growing met de GroSens

Ontwikkeling van het wortelmilieu vindt plaats in de substraatmat. Om zo goed mogelijk te kunnen sturen op de ontwikkeling van het wortelmilieu, moet je daarom inzicht hebben in wat er precies in die substraatmat gebeurt. Dit kan met behulp van de GroSens. De GroSens meet het watergehalte (WG), de EC en de temperatuur in de mat. Deze resultaten kunt u vervolgens aflezen in de e-Gro app, waarna u waar nodig kunt bijsturen. Ook hier geldt weer: hoe meer inzicht je hebt, hoe eerder je kunt bijsturen, dus hoe duurzamer je kunt telen. De GroSens is dus een zeer nuttige tool wanneer je gebruik maakt van Precision Growing.

Martin en Silvia

Vragen over Precision Growing

Heb je vragen over Precision Growing, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze teeltwisselingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen
- Welke substraatmat past bij mijn teelt?
- Nieuwe substraatmatten uitleggen
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten