Shop
Kennisbank
Teeltwisseling
Substraatmatten
Hoe plaats je nieuwe substraatmatten?Hoe plaats je nieuwe substraatmatten?

Geschreven door: Martin Meuldijk | Laatste update: 18-09-2019
Een nieuwe teelt begint in veel gevallen met nieuw substraat, dit is namelijk hygiënischer dan het hergebruiken van substraatmatten. Nadat je de juiste substraatmat hebt gekozen, wordt jouw bestelling geleverd en kun je na het verwijderen van de oude teelt aan de slag met het nieuwe substraat. Het is hierbij wel belangrijk dat je de substraatmatten op de juiste manier plaatst. Verkeerd plaatsen kan namelijk negatieve gevolgen voor de teelt hebben. Onze specialist zet de aandachtspunten op een rij.
Ontvangst
- Indien je de nieuwe en juiste substraatmatten niet direct in gebruik neemt, sla je ze op een schone en droge plek op. Buiten opslaan raden wij sterk af.
- Zet de pallets op een plek buiten het productiegebied waar het substraat niet beschadigd kan worden door medewerkers of transportmiddelen. Beschadiging kan namelijk zorgen voor ongelijkheid in initiële verzadiging, een slechte inworteling van het gewas en ongelijkheid in plantopbouw.
- Bewaar de leveringsgegevens om de traceerbaarheid van de substraatmatten te garanderen (bijvoorbeeld de retrievalcodes).
Substraatmatten installeren
- Leg de matten met de juiste kant naar boven toe. Let hiervoor op de pijl en de tekst op het folie.
- Heb je substraatmatten zonder voorgevormde plantgaten besteld, bepaal dan op welke afstand je de plantgaten wilt aanbrengen.
- Plaats de irrigatiepinnen. Zorg er hierbij voor dat de pinnen niet door de mat heen prikken.
- Gewassen mogen niet op droge matten geplant worden. Zet het substraat daarom minimaal 48 uur voor het planten vol met de voedingsoplossing die geschikt is voor jouw gewas. Zorg dat de oplossing warm is (>18°C), zodat er geen koudeschok optreedt bij de jonge planten.
- Controleer of alle matten goed vol zijn. Bij een volle substraatmat bobbelt het verpakkingsfolie en is de voedingsoplossing aan de oppervlakte van de mat zichtbaar. Is de mat niet vol, vul deze dan handmatig bij met een gieter.
- Voor een optimale capillaire werking van de substraatmat dient de mat minimaal 24 uur lang volledig verzadigd te blijven. Bij extreem hoge temperaturen geldt een uitzondering: zet in dit geval de matten ’s nachts vol zodat de oplossing niet te warm wordt. Een te warme oplossing (>26°C) vergroot namelijk het risico op Pythium.
- Maak minstens 24 uur voor het planten draingaten in de substraatmatten. Doe dit op de juiste manier om tijdens de teelt het beste resultaat te kunnen verkrijgen.