Hoe plaats je nieuwe substraatmatten?

Substraat Een nieuwe teelt begint in veel gevallen met nieuw substraat, dit is namelijk hygiënischer dan het hergebruiken van substraatmatten. Nadat je de juiste substraatmat hebt gekozen, wordt jouw bestelling geleverd en kun je na het verwijderen van de oude teelt aan de slag met het nieuwe substraat. Het is hierbij wel belangrijk dat je de substraatmatten op de juiste manier plaatst. Verkeerd plaatsen kan namelijk negatieve gevolgen voor de teelt hebben. Onze specialist zet de aandachtspunten op een rij. 

Ontvangst

 • Indien je de nieuwe substraatmatten niet direct in gebruik neemt, sla je ze op een schone en droge plek op. Buiten opslaan raden wij sterk af.
 • Zet de pallets op een plek buiten het productiegebied waar het substraat niet beschadigd kan worden door medewerkers of transportmiddelen. Beschadiging kan namelijk zorgen voor ongelijkheid in initiële verzadiging, een slechte inworteling van het gewas en ongelijkheid in plantopbouw.
 • Bewaar de leveringsgegevens om de traceerbaarheid van de substraatmatten te garanderen (bijvoorbeeld de retrievalcodes).

Substraatmatten installeren

 • Leg de matten met de juiste kant naar boven toe. Let hiervoor op de pijl en de tekst op het folie.
 • Heb je substraatmatten zonder voorgevormde plantgaten besteld, bepaal dan op welke afstand je de plantgaten wilt aanbrengen.
 • Plaats de irrigatiepinnen. Zorg er hierbij voor dat de pinnen niet door de mat heen prikken.
 • Gewassen mogen niet op droge matten geplant worden. Zet het substraat daarom minimaal 48 uur voor het planten vol met de voedingsoplossing die geschikt is voor jouw gewas. Zorg dat de oplossing warm is (>18°C), zodat er geen koudeschok optreedt bij de jonge planten.
 • Controleer of alle matten goed vol zijn. Bij een volle substraatmat bobbelt het verpakkingsfolie en is de voedingsoplossing aan de oppervlakte van de mat zichtbaar. Is de mat niet vol, vul deze dan handmatig bij met een gieter.
 • Voor een optimale capillaire werking van de substraatmat dient de mat minimaal 24 uur lang volledig verzadigd te blijven. Bij extreem hoge temperaturen geldt een uitzondering: zet in dit geval de matten ’s nachts vol zodat de oplossing niet te warm wordt. Een te warme oplossing (>26°C) vergroot namelijk het risico op Pythium.
 • Maak minstens 24 uur voor het planten draingaten in de substraatmatten. Doe dit op de juiste manier om tijdens de teelt het beste resultaat te kunnen verkrijgen.

Planten

 • Bespreek met jouw leverancier onder welke omstandigheden het transport van de planten plaatsvindt, zodat je er zeker van bent dat de planten in goede conditie geleverd worden.
 • Een temperatuur tussen de 18°C en 28°C biedt de beste omstandigheden voor inworteling van de planten. Zorg er dus voor dat de kas en het substraat de juiste temperatuur hebben.
 • Voorkom een koudeschok door de planten direct naar de kas te brengen en deze zo snel mogelijk te planten.
Martin en Silvia
Vragen over het plaatsen van nieuwe substraatmatten

Heb je een vraag over het plaatsen van nieuwe substraatmatten, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze teeltwisselingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen

- Hoe kies ik de juiste haken?
- Welk folie is geschikt voor mijn teelt?
- Schoon eindigen, schoon beginnen
- Welke substraatmat past bij mijn teelt?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten