Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Teeltwisseling    Algemeen    Hoe reinig je de kas tijdens de teeltwisseling?


Hoe reinig je de kas tijdens de teeltwisseling?
Schuimrobot

Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 19-07-2021


Het reinigen van de kas is van groot belang voor een hygiënische start van de nieuwe teelt. Alleen zo worden ziektes, bacteriën en plagen uit de oude teelt bestreden en wordt besmetting van het nieuwe gewas voorkomen. Dit is dus een belangrijk onderdeel om de kwaliteit van het gewas en de productie te kunnen waarborgen. In dit artikel legt onze specialist uit hoe je de kas het beste kan reinigen tijdens de teeltwisseling.


Reinigen en desinfecteren

Wist je dat reinigen en desinfecteren niet hetzelfde zijn? Reinigen is het verwijderen van vuil zoals stof, vuil of plantsap. Reinigen zorgt er niet direct voor dat plantpathogenen gedood worden. Desinfecteren is daarentegen het inactiveren oftewel afdoden van ziekteverwekkende organismen, zoals bacteriën, plantschimmels en plantenvirussen. Door de pathogenen te bestrijden, kunnen deze niet verder verspreiden. Voor een optimale hygiëne zorg je daarom dat je het oppervlak eerst reinigt en daarna desinfecteert. In de hygiëneprotocollen vind je alle benodigde hygiënemaatregelen per teelt terug.Het belang van desinfectie

Desinfectie wordt steeds belangrijker in de tuinbouw. Met het oog op wetgeving, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid willen telers steeds minder gebruik maken van gewasbeschermingsmiddelen. Dit is alleen mogelijk wanneer telers op een grondige en juiste manier desinfecteren. Een goede desinfectie zorgt er namelijk voor dat er geen ziekteverwekkers achterblijven in de kas, waardoor de kans op herbesmetting in een nieuwe teelt kleiner is. Onderschat het belang van goede desinfectie dus niet!

Bekijk hieronder hoe je een kas desinfecteert met schuimtechniek en Menno Florades:
Bekijk hieronder de video van de Meto Schuimrobot, waarmee je de kas kunt ontsmetten.Looftrekdoek

Nadat het gewas is uitgeruimd, kan je ervoor kiezen om het looftrekdoek te reinigen en desinfecteren met een doekwasser. Op die manier worden ziektes, bacteriën en virussen afgedood. Dit is vooral van belang als je het looftrekdoek al aan het begin van de teelt in de kas legt. Glas

Goed gereinigd, schoon glas laat meer licht toe in de kas. Daarom dien je het glas van de kas regelmatig te reinigen - zowel van binnen als van buiten. Dit doe je het makkelijkst tijdens de teeltwisseling, omdat je dan geen rekening hoeft te houden met het gewas. Klik hier voor meer informatie over glasreinigers en uitleg over de juiste werkwijze. Gladde, verticale en moeilijk bereikbare oppervlakken

Gladde en verticale oppervlakken – zoals kasopstanden, ronde buizen, teeltgoten, kratten en karren – zijn vaak lastig te reinigen en ontsmetten, omdat het middel er direct na het brengen weer af loopt. Hiervoor kan je het beste gebruik maken van schuimtoepassing. Dit hecht namelijk beter en rolt over het (ronde) oppervlak heen, waardoor je alles beter kan raken en bedekken. Ook wordt de inwerktijd zo positief beïnvloedt. Ook heeft schuim de kruipende eigenschap, waarood het in moeilijk bereikbare plekken beter indringt. Op deze manier bereikt het ook de hoeken en kieren of vezels tussen de gronddoekken. 

Benodigdheden kas reinigen


Stekers en slangen ontsmetten

De stekers van het druppelsysteem worden meestal meerdere jaren gebruikt. Daarom dien je ze tijdens de teeltwisseling te reinigen en ontsmetten (of te vervangen). Nadat je ze hebt losgetrokken, kan je ze 24 uur in een oplossing leggen 1-2% salpeterzuur en 3% Huwasan-TR50 voor reinigen en ontsmetting. Zie ook het protocol voor reinigen van regenleidingen.

Het ontsmetten van het watergeefsysteem zoals semileiding en druppelslangen doe je dit door vol te zetten met een dosis Huwa-San en vervolgens na inwerktijd door te spoelen. voor vragen, neem contact op met de specialist. 


Water ontsmetten

Om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich verspreiden en via het water in de nieuwe teelt terecht komen, is het belangrijk dat je het water in silo’s en bassins ontsmet. Ook hiervoor kan je het beste gebruik maken van HuwaSan-TR50. Dit is een gestabiliseerde waterstofperoxide, wat geen restproduct achterlaat in het water en dus geschikter en milieuvriendelijker is dan bijvoorbeeld chloor. Nadat je het water hebt ontsmet, kun je dit veilig gebruiken in de nieuwe teelt. Laat je hier vooraf altijd wel goed over adviseren door een productspecialist. Heb je in de vorige teelt bijvoorbeeld te maken gehad met crazy roots, dan is een meer grondige aanpak nodig. 


Desinfectieprotocollen

Welke reinigings- en ontsmettingsproducten te gebruiken en welke maatregelen te nemen verschil per gewas. Klik hier om de desinfectieprotocollen per teelt te bekijken. Neem contact op met een specialist voor vragen en meer informatie.


Hygiënemaatregelen bij binnenkomst

Na het goed reinigen en ontsmetten, kan de nieuwe teelt beginnen. Uiteraard is het ook van belang om vervolgens continue de nodige hygiëne maatregelen te nemen. Zoals een schone binnenkomst van personen en transportmiddelen.
Bekijk op onze kennisbank wat er allemaal mogelijk is om dit te realiseren; https://royalbrinkman.nl/kennisbank-gewasbescherming/hygienemaatregelen-binnenkomst

 

___

Kwekerij Reijm, Nieuwekerk
“Effectief schimmelsporen doden met Menno Florades”

Gerbera is een kwetsbaar gewas en schimmels als Verticillium en Fusarium wil je koste wat kost voorkomen. Goede hygiëne helpt kwekers om deze schimmels buiten de deur te houden. De teeltwisseling is het uitgelezen moment om schimmelsporen te doden. Een hele uitdaging aangezien er vaak nog gewas in de kas staat en de leidingen nog worden gebruikt. Gerberakweker Johan Reijm deelt zijn ervaring.


Vragen over het reinigen van de kas

Heb je vragen over het reinigen van de kas tijdens de teeltwisseling, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze specialist Jasper Verhoeven via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Jasper Verhoeven Over Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”


Do not delete this link