Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Teeltwisseling  Substraatmatten  Hoe kan je gebruikte substraatmatten recyclen?

Hoe kan je gebruikte substraatmatten recyclen?

substraatmatten recyclen
Geschreven door: Martin Meuldijk | Laatste update: 19-09-2019

Tijdens de teeltwisseling kiezen telers er vaak voor om de gebruikte substraatmatten te vervangen voor nieuwe substraatmatten, om de nieuwe teelt zo hygiënisch mogelijk te kunnen beginnen. In het kader van duurzaam telen kun je ervoor kiezen om de gebruikte substraatmatten te recyclen door ze op een milieuvriendelijke manier te laten verwerken. Onze specialist vertelt je hier meer over.


GRODAN recycling service

Het recyclen van gebruikte substraatmatten zorgt voor een verminderd gebruik van nieuwe grondstoffen bij de productie van verschillende materialen. Hierdoor neemt de impact op het milieu af en lever je dus een bijdrage aan een duurzamere toekomst. GRODAN ondersteunt telers hierbij met hun recycling service. Met deze professionele recycling service kunnen telers hun gebruikte substraatmatten op een milieuvriendelijke en betaalbare wijze laten verwerken.


Verwerking van de gebruikte substraatmatten

Telers kunnen hun gebruikte substraatmatten aanleveren bij vier verschillende depots in Nederland en België. Op deze depots worden de steenwolmatten, het plastic en het materiaal van elkaar gescheiden, zodat deze materialen verwerkt kunnen worden en opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van nieuwe producten. Zo vormt het groenmateriaal bijvoorbeeld de basis voor compost, wordt de schone steenwol gebruikt voor het maken van bakstenen en zijn de foliesnippers grondstof voor nieuwe kunststofproducten zoals afvalzakken. Op deze manier hoeft slechts 1% van de gebruikte substraatmetten te worden gebrand of gestort.Spelregels recycling service

Uiteraard kent de recycling service een aantal regels. De belangrijkste regels zijn als volgt:

Gewasstam maximaal 3cm
Containers gelijkmatig laden
Geen ander afval in de container
De gewasstam op de mat of het blok is maximaal 3 centimeter
De containers zijn gelijkmatig geladen en niet extreem aangedrukt
Naast eventuele folie zit er geen ander afval in de container

Bekijk hier de complete brochure van de GRODAN recycling service, waarin alle regels terug te vinden zijn.


Tips voor het recyclen van gebruikte substraatmatten

  • Wanneer je gebruik wilt maken van de recycling service van GRODAN, geef dit dan direct aan bij het bestellen van jouw nieuwe substraatmatten. Op deze manier verloopt het transport voor je zo efficiënt mogelijk.
  • Bij het recyclen van gebruikte substraatmatten betaal je per gewicht. Zorg er daarom voor dat er zo min mogelijk water achterblijft in de substraatmatten. Dit doe je door op tijd te stoppen met de watergift, maar ook door de matten te laten uitlekken. Let er bij het uitlekken op dat je dit doet op een lekvrije vloer, zodat het uitlekwater niet in het grond- of oppervlaktewater terecht kan komen.
  • Laad de containers met een mobiele kraan en druk de substraatmatten aan om het volume te beperken. Let op dat je de matten niet te hard aandrukt, want dan zijn ze bij het lossen erg moeilijk uit de container te krijgen. Is dit het geval, dan kunnen hiervoor extra kosten aan je doorberekend worden.


Gebruikte substraatmatten inleveren

Telers kunnen hun gebruikte substraatmatten inleveren bij de volgende bedrijven:

Inleverpunten gebruikte substraatmatten1. Van Vliet Contrans
Wateringveldseweg 1
2291 HE Wateringen
Tel. +31 (0)174 29 78 88
www.vanvlietcontrans.nl

2. Sita Recycling Service
Vasco da Gamastraat 22
7825 VJ Emmen
Tel. +31 (0)591 66 68 60
www.sita.nl

3. Maessen Recycling BV
Metaalweg 5
5804 CG Venray
Tel. +31 (0)478 51 31 00
www.maessenbedrijven.nl

4. Jef Meeus Containers
Achterlo 9
2520 Ranst (België)
Tel. +32 (0)3 485 67 01
www.jefmeeus.be
Vragen over het recyclen van substraatmatten

Heb je vragen over het recyclen van substraatmatten, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link