Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop Kennisbank  Teeltwisseling  Substraatmatten Hoe maak je gaten in steenwolmatten?


Hoe maak je draingaten in steenwolmatten?

Draingaten maken
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 25-11-2019

Om het teveel aan irrigatiewater uit de steenwolmatten te kunnen laten lopen, worden er aan het begin van het teeltseizoen draingaten gemaakt in de nieuwe steenwolmatten. Het aantal draingaten en de positie van deze draingaten heeft een groot effect op de teelt. Deze zijn namelijk mede bepalend voor de waterstroom in de steenwolmatten, de herverzadigingscapaciteit en de verdringing van oude voedingsoplossingen. Daarom is het heel belangrijk dat je op de juiste manier draingaten maakt. In dit artikel geeft onze specialist uitleg.Draingaten maken

  • Maak minstens 24 uur voor het planten draingaten in de steenwolmatten zodat het overtollige water kan weglopen uit de mat. Let op dat er geen “dood” water onderin de steenwolmat achterblijft, dit heeft namelijk een negatief effect op de ontwikkeling van de wortels van het gewas.
  • De afstand tussen de eerste druppelaar en het draingat is bepalend voor het watergedrag in de mat. Bij een grotere afstand kan er meer verversing en herverzadiging in de steenwolmat plaatsvinden.
  • Draingaten maak je door het folie verticaal van de onderkant naar de bovenkant van de mat toe minimaal 3 cm open te snijden. De beste plaats voor draingaten is tussen de planten, op het laagste punt van de mat richting de helling. Maak één draingat per 133 cm matlengte. Bij langere matten kunt kiezen voor één of twee draingaten, dit is afhankelijk van de voorkeur van de teler (bij twijfel: het is makkelijker om tijdens de teelt extra draingaten te maken dan om bestaande draingaten te dichten!).
  • Maak de draingaten met je vingers wat breder, zodat ze niet geblokkeerd kunnen raken tijdens de teelt.
  • Bij het maken van de draingaten, komt een grote hoeveelheid afvalwater vrij. Dit kun je hergebruiken voor de nieuwe teelt, of afvoeren via de riolering. Kan het drainagesysteem de grote hoeveelheid afvalwater niet verwerken, begin met het maken van de draingaten dan bij het laagste punt (de gevel) en werk stap voor stap naar het hoogste punt toe (het betonpad). Ook kun je ervoor kiezen om niet alle steenwolmatten op dezelfde dag te draineren, maar om dit te verdelen. Op deze manier kun je het drainwater van de eerste vakken gebruiken om de voedingsoplossing voor de volgende vakken mee aan te maken.

Gerelateerde producten


Video

Onderstaande video van leverancier Grodan laat zien hoe je op de juiste manier draingaten in steenwolmatten maakt:

Tip: zet de ondertiteling aan.


Gevolgen van onjuist draingaten maken

Om de noodzaak het op de juiste manier maken van draingaten maken nog eens extra te benaderen, zetten we ook de gevolgen van het op een onjuiste manier maken van draingaten op een rij:
  • Het verschil in het watergehalte in een steenwolmat met 'goede' draingaten en met 'slechte' draingaten kan oplopen tot wel 5 à 7%.
  • Een verkeerd geplaatst draingat kan ertoe leiden dat de wortels van de plant in het drainprofiel groeien, waardoor ziektes zich snel kunnen verspreiden.
  • Draingaten die te dicht bij de druppelaar zijn geplaatst, zorgen voor een snelle drain en een lage EC-verversing. Hierdoor ontstaan een onevenwichtige aanvoer van voedingsstoffen en een hogere EC dan gepland. Dit zorgt voor minder snelle groei van de plant en een verstoring van de vruchtkwaliteit.


Video

Onderstaande video zie je hoe je op de juiste manier draingaten in steenwolmatten maakt met pre-drain:Vragen over draingaten maken

Heb je vragen over het maken van draingaten in steenwolmatten, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link