Wat is het verschil tussen composteerbaar, biologisch afbreekbaar en biobased materiaal?

Biologisch afbreekbaar, biobased en composteerbaar: wat is het verschil?In de tuinbouw is er steeds meer vraag naar composteerbare, biologisch afbreekbare en biobased producten. De consument heeft steeds meer aandacht voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid en met biologisch afbreekbaar, biobased en composteerbaar teelt- en verpakkingsmateriaal kan een teler hier op inspelen. In de praktijk blijkt echter dat er nogal eens verwarring bestaat over het verschil tussen de termen composteerbaar, biologisch afbreekbaar en biobased. Daarom legt onze specialist in dit artikel uit hoe het zit. 

Biologische producten

Eigenlijk begint de verwarring al bij de term 'biologisch'. Want wat is 'biologisch' precies? Een biologisch product is een product van biologische oorsprong. Een voorbeeld van een biologisch product is een organische meststof. Dit zijn meststoffen die volledig zijn opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. In de EU mag een product biologisch genoemd worden wanneer dit een Skal certificering of EKO keurmerk heeft. 

Composteerbaar

Maar dan het verschil tussen composteerbaar, biologisch afbreekbaar en biobased. Wanneer een materiaal composteerbaar is, dan betekent dit dat het materiaal binnen 6 weken voor minimaal 90% afgebroken kan worden in een industriële composteringsinstallatie. Het voldoet dan aan de EN 13432 norm voor composteerbare materialen en mag dus composteerbaar genoemd worden. Voorbeelden hiervan zijn materialen die zijn gemaakt van zetmeel. 

Biologisch afbreekbaar 

Een materiaal is biologisch afbreekbaar wanneer schimmels en bacteriën het materiaal op een biologische wijze kunnen afbreken. Hoe lang het duurt voordat iets is afgebroken, is afhankelijk van de omstandigheden en de tijd. Hout, katoen en kurk zijn bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar, die gebruikt kunnen worden als bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal, maar het duurt jaren voordat deze materialen helemaal afgebroken zijn. 

Biobased

Biobased betekent dat een materiaal gemaakt is op basis van de reststromen van hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen. Het voldoet dan aan de EN 16575 norm. Voorbeelden hiervan zijn plasticsoorten op basis van suikers, zoals PLA plastic.  Biobased materialen zijn echter niet altijd biologisch afbreekbaar of composteerbaar. De term biobased heeft dus betrekking op de herkomst van het materiaal (en in tegenstelling tot de termen composteerbaar en biologisch afbreekbaar dus niet op het einde van de keten). 

Bekijk ook onderstaande video van de WUR voor meer informatie over biobased plastic. 


Biologisch product: biologisch afbreekbaar of composteerbaar?

Is een biologisch product dan biologisch afbreekbaar of composteerbaar? Dat is dus afhankelijk van de tijd die het nodig heeft om volledig afgebroken te worden. In de praktijk bestaan er biologische producten die composteerbaar zijn (deze hebben maximaal 12 weken nodig om afgebroken te worden en mogen daarom wel bij het groenafval) en producten die biologisch afbreekbaar zijn (deze hebben een langere tijd nodig om afgebroken te worden en mogen daarom niet bij het groenafval).
Martin en Silvia
Vragen over composteerbaar, biologisch afbreekbaar en biobased
Er zijn verschillende composteerbare, biologisch afbreekbare en biobased producten beschikbaar voor de tuinbouw, waaronder bio touw, Jute Cordenka touw, bioclipsreinigingsproducten, verpakkingsmaterialen en het nieuwe Bio Valent touw. Heb je hier vragen over, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- Veelgestelde vragen aan onze specialisten