Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Teeltwisseling    Folies, doeken, zeilen & slangen   Co2 Slang kiezen | Waar moet je op letten?

CO2 slang kiezen | Waar moet je op letten?

co2 slang door kas

Geschreven door: Martin Meuldijk | Laatste update: 18-09-2019De concentratie CO2 in een kas is belangrijk voor de ontwikkeling en groei van een gewas. Een hogere concentratie CO2 zorgt namelijk voor een betere groei. Daarom wordt er in de tuinbouw gebruik gemaakt van CO2 slangen. Met behulp van deze slangen kan CO2 op een gelijkmatige manier verdeeld worden in het gewas. In dit artikel geeft onze specialist meer uitleg over het kiezen van de juiste CO2 slang. 


CO2 slang kiezen

Er zijn 3 soorten CO2 slangen
  • CO2 slang 65mm
  • CO2 slang 94mm
  • CO2 slang 120mm

De keuze voor een bepaald type CO2 slang is afhankelijk van je teeltklimaat. Het teeltklimaat bepaalt namelijk de benodigde hoeveelheid CO2 in het gewas en daarmee dus de diameter en de prikafstand van de CO2 slang. Laat je bij het kiezen van een slang altijd goed adviseren door een teeltvoorlichter, zodat je er zeker van bent dat de juiste hoeveelheid CO2 in het gewas wordt gedoseerd. Een te lage concentratie zorgt er namelijk voor dat het gewas minder goed groeit. 


Meten

Verder is het belangrijk dat je op de juiste manier meet:
  • Houd bij het meten van de benodigde hoeveelheid rekening met een inmeetverlies van 5%. Doordat je de CO2 slang aan het begin en aan het einde vastmaakt en doordat de slang nooit helemaal recht hangt, heb je altijd 5% extra slang nodig. Is een pad bijvoorbeeld 100 meter lang, dan bestel je geen 100 meter slang, maar 105 meter slang. 
  • Vaak wordt gevraagd naar de diameter van de slang, maar een CO2 slang wordt altijd plat gemeten.

CO2 slang meten

Ophangen

Het ophangen van een CO2 slang kan op twee manieren: tussen het gewas of onder de teeltgoot. Ook dit is weer afhankelijk van het teeltklimaat. Laat je hierover adviseren door een teeltvoorlichter. 


Bevestigen

CO2 slang wordt – zoals eerder genoemd – aan het begin en aan het eind vastgemaakt aan een CO2 verdeler. Hiervoor kan je gebruik maken van gietdarmpijpjes. Hierbij sluit je het pijpje aan op de verdeler, waarna je de CO2 slang over de tapse kant van het pijpje heen schuift. Met het ringetje klem je de slang vervolgens vast.

Benodigdheden


 

CO2 slangen uitroller

Om de slangen tijdens de teeltwisseling zo snel mogelijk uit te rollen, kan je gebruik maken van een CO2 slangen afroller. Een ander voordeel is dat er op deze manier veel minder afwikkelschade ontstaat. Een CO2 slang is vrij kwetsbaar en bij het handmatig afwikkelen ontstaat vaak schade aan de slangen, maar op deze manier beperk je dit. 

De CO2 slangen afroller is geschikt voor de 65mm en 94mm slang, maar met een hulpstuk maak je het apparaat ook eenvoudig geschikt voor de 120mm slang. 

Vragen over het kiezen van een CO2 slang

Heb je vragen over het kiezen van de juiste CO2 slang, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link