Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank   Teeltwisselen    Bevloeiingsmatten    Hoe gebruik je een bevloeiingsmat? 


Hoe gebruik je een bevloeiingsmat?


Geschreven door Bonita van Ingen | Laatste update: 29-06-2022


Bevloeiingsmatten worden gebruikt voor de irrigatie van potplanten. De matten zijn in staat om het water van onderaf gelijkmatig te verdelen en te bufferen over de planten. Het voordeel van het van onderaf bewateren, is dat er een goede wortelontwikkeling ontstaat in de pot. Voor het beste teeltresultaat is het belangrijk dat de bevloeiingsmatten op de juiste manier geplaatst en gebruikt worden. 


Bevloeiingsmatten plaatsen

Bevloeiingsmatten worden geleverd op rollen. Wanneer je ze gaat plaatsen, zal je in de meeste gevallen meerdere banen naast elkaar nodig hebben om de hele oppervlakte te kunnen bedekken. Zorg er in dit geval voor dat de banen elkaar minimaal vijf en maximaal tien centimeter overlappen. Op deze manier ontstaan er geen openingen tussen de verschillende banen en krijgt iedere plant voldoende water en voeding toegediend.
  • Oppervlakte spanning

    Voordat je de bevloeiingsmatten in gebruik neemt, dien je ervoor te zorgen dat deze helemaal nat worden gemaakt met water met een lage oppervlaktespanning. Een lage oppervlaktespanning zorgt er namelijk voor dat het water goed wordt opgenomen. Je kunt testen of de oppervlaktespanning laag genoeg is door een beker met beregeningwater over de mat heen te gieten. Als het water niet (snel genoeg) wordt opgenomen, is de oppervlaktespanning te hoog. Je kunt dit verlagen door een uitvloeier of zeepproduct aan het water toe te voegen.

    Nadat de matten nat gemaakt zijn, kunnen ze in gebruik genomen worden. Let op: nieuwe bevloeiingsmatten hebben enige tijd nodig om volledig te stabiliseren. Wees er dus van bewust dat de werking in de beginperiode nog niet geheel constant en optimaal is.Nat maken
Vervolgens kun je de bevloeiingsmatten in gebruik nemen. Zorg ervoor dat de matten nooit helemaal opdrogen. Chemicaliën of andere stoffen kunnen zich dan namelijk gaan afzetten in de bevloeiingsmat, wat een negatieve invloed heeft op de werking en de levensduur van de mat. Zorg dus dat de bevloeiingsmatten altijd tijdig bevochtigd worden.

Let op: wanneer je de bevloeiingsmatten voor meerdere teelten gebruikt, is het ook aan te raden om de bevloeiingsmatten tijdens de teeltwisseling nat te houden. Dit maakt de opstart van de volgende teelt makkelijker, omdat de waterafgifte constant blijft.

Benodigdheden bevloeiingsmatten

Reinigen tijdens de teeltwisseling

Gebruik je de bevloeiingsmatten meerdere teelten, zorg er dan voor dat je de matten tijdens de teeltwisseling reinigt. Zo voorkom je dat er schadelijke organismen vanuit de oude teelt via de matten worden overgebracht op de nieuwe planten.

Het reinigen van bevloeiingsmatten doe je als volgt:

  1. Spoel de bevloeiingsmatten met schoon en zuiver water. Let op: doe dit nooit met een hogedrukreiniger, want dit beschadigt de matten. 
  2. Laat de matten stomen.
  3. Desinfecteer de matten met desinfectiemiddel Menno ter Forte.
  4. Spoel de matten nogmaals na met schoon en zuiver water.


Opslag van bevloeiingsmatten

Heb je bevloeiingsmatten gekocht, maar ga je ze niet direct gebruiken? Zorg er dan voor dat je ze op een droge, koele en donkere plek opslaat.
Vragen over het gebruik van bevloeiingsmatten

Heb je vragen over het gebruiken van bevloeiingsmatten, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Bonita van Ingen via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Bonita
Over Bonita van Ingen

Bonita van Ingen is sinds 2017 werkzaam bij Royal Brinkman als intern product specialist Packaging & Design. Zij fungeert als schakel tussen de afdeling verkoop en de leveranciers. “Tuinbouw vind ik een mooie branche. Als tuindersdochter heb ik in de weekeinden en vakanties bij mijn ouders op het potplantenbedrijf gewerkt. Werken met verschillende producten, contact met leveranciers, de interactie met collega’s en de afwisseling in werkzaamheden: geen dag is hetzelfde. Als de klant tevreden is met de producten die hij heeft afgenomen ben ik dat ook.”

Do not delete this link