Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Teeltwisseling  Substraatmatten  Wat zijn de aandachtspunten bij het gebruiken van substraatmatten?


Wat zijn aandachtspunten bij het hergebruiken van substraatmatten?


aandachtspunten hergebruik substraatmatten
Geschreven door: Martin Meuldijk | Laatste update: 19-9-2019 

Sommige telers kiezen voor het hergebruiken van substraatmatten. Dit brengt een aantal risico’s met zich mee, zoals de kans op besmetting door ziekteverwekkers, een minder goede watercapaciteit en een tragere inworteling. Het hergebruiken van substraatmatten raden wij daarom niet aan. Wil je ondanks deze risico’s toch de substraatmatten hergebruiken, neem dan onderstaande aandachtspunten in acht. Op deze manier kun je de risico’s zo veel mogelijk beperken.


Drainwater bemonsteren

Laat dan het drainwater van de substraatmatten bemonsteren voordat je het nieuwe gewas plant. Zo weet je welke schadelijke micro-organismen er aanwezig zijn in de substraatmatten, zodat je hier direct maatregelen tegen kunt treffen. Is er sprake van een zeer hoge ziektedruk, dan is het de overweging waard om toch nieuwe matten aan te schaffen in plaats van matten hergebruiken. 


Beschadigde matten vervangen

Kijk ook na of er matten beschadigd zijn. Wanneer dit het geval is, vervang ze dan voor nieuwe matten. Een beschadigde substraatmat heeft namelijk minder volume, slechte zuurstofomstandigheden en vormt hierdoor een aantrekkelijke broedplaats voor allerlei soorten ziekteverwekkers.


Substraatmatten stomen

Daarnaast is het aan te raden om de substraatmatten die je wilt hergebruiken, te stomen voor aanvang van de nieuwe teelt. De hoge temperatuur van het stoom zal een (groot) deel van de ziekteverwekkers in de substraatmatten doden, waardoor de kans op besmetting van het nieuwe gewas kleiner wordt.

Substraatmatten

Bekijk alle

Druppelsysteem reinigen

Reinig ook het druppelsysteem voor aanvang van de nieuwe teelt. Dit is bij het gebruik van nieuwe substraatmatten al belangrijk, maar wanneer je substraatmatten gaat hergebruikt, is dit absoluut noodzakelijk. In het druppelsysteem kunnen zich tijdens de vorige teelt bacteriën en andere micro-organismen verzameld hebben. Wanneer deze terecht komen in de hergebruikte substraatmatten, brengt dit een nog groter risico op besmetting van de jonge planten met zich mee.


Ammonium vermijden

Wanneer je de gebruikte substraatmatten vol gaat zetten, vermijd dan het gebruik van ammonium. De aanwezige bacteriën in de matten zullen dit omzetten in nitraat, wat veel zuurstof kost en kan leiden tot grote pH-dalingen in de mat. (Wanneer het nieuwe gewas eenmaal geplant is, kun je wel gebruik maken van ammonium; het water staat dan immers niet voor een langere tijd stil).
Vragen over het hergebruiken van substraatmatten

Heb je vragen over de aandachtspunten bij het hergebruiken van substraatmatten, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link