Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Kennisbank Teeltwisseling

Een advies nodig? Via de Kennisbank heb je alle antwoorden bij de hand. Of je nu op zoek bent naar een keuzehulp voor het kiezen van de juiste hogedraadhaken, substraatmatten of clips, of uitgebreide stappenplannen voor een soepele teeltwisseling: online staan onze specialisten 24/7 voor je klaar. 

Heb je vragen? Stel deze dan eenvoudig en snel via het contactformulier.

 • Hoe moet je hogedraadhaken retourneren?

  Om ervoor te zorgen dat het retourneren van de hogedraadhaken zo efficiënt mogelijk verloopt, hebben we een werkinstructie opgesteld. Hierin vind je een stapsgewijze uitleg.

  Lees meer
 • Wat is het aantal hogedraadhaken per doos of pallet?

  Om het transport zo goedkoop mogelijk te maken, worden hogedraadhaken zo efficiënt mogelijk verpakt. In dit artikel vind je het aantal hogedraadhaken per doos en het aantal dozen per pallet weergeven.

  Lees meer
 • Hoe bevestig je gewasdraad?

  Het verkeerd bevestigen en spannen van het gewasdraad kan negatieve gevolgen hebben zoals draadbreuk, wat leidt tot schade aan het gewas. Onze specialist geeft tips om het gewasdraad te bevestigen.

  Lees meer
 • Het recyclen van hogedraadhaken | Hoe werkt dit?

  In de tomatenteelt worden veel verschillende soorten hogedraadhaken, ook wel tomatenhaken genoemd, gebruikt. Wat soms vergeten wordt, is dat de EasyHook recyclebaar is.

  Lees meer
 • Draaien versus clippen

  Draaien en clippen zijn twee technieken die je in de teelt toepast om te zorgen dat jonge planten in de hoogte groeien. De keuze tussen deze technieken hangt van diverse factoren af.

  Lees meer
 • Paprikatouw met zo min mogelijk rek

  Gemiddeld vijf kilo: zoveel heeft een paprikatouw te verduren. En dat blijkt een uitdaging. Want het kleinste beetje rek kan ervoor zorgen dat er schade aan de vruchten ontstaat. Met alle gevolgen van dien.

  Lees meer
 • Hoe kies je de juiste steenwolmat?

  Elke teelt heeft zijn eigen wensen en verwachtingen, waar een steenwolmat op aansluit. Denk bijvoorbeeld aan een snelle doorworteling van de plant, of een volledig stuurbaar substraat.

  Lees meer
 • Hoe plaats je nieuwe substraatmatten?

  Een nieuwe teelt begint in veel gevallen met nieuw substraat. Het is heel belangrijk dat je de nieuwe substraatmatten op de juiste manier plaatst, zodat de nieuwe planten een zo goed mogelijke start krijgen. Onze specialist geeft tips.

  Lees meer
 • Hoe maak je draingaten in steenwolmatten?

  Het aantal draingaten en de positie hebben een groot effect op de teelt. Deze zijn namelijk mede bepalend voor de waterstroom in de steenwolmat, de herverzadigingscapaciteit en de verdringing van oude voedingsoplossingen.

  Lees meer
 • Whitepaper | Substraatmatten, van kiezen tot recyclen

  ubstraatmatten spelen een grote rol in het teeltproces. Ze zijn dé bouwsteen voor wortelontwikkeling. Want: alles wat in de substraatmat gebeurt heeft invloed op het wortelmilieu. Voor het beste resultaat heb je dan wel de juiste substraatmat nodig.

  Lees meer
 • Hoe kies je het juiste folie voor je teelt?

  In de tuinbouw worden veel verschillende soorten folies gebruikt, elk met een ander doeleinde, bijvoorbeeld verduisteren, of juist isoleren. Daarom is het soms lastig om de keuze te maken voor de juiste folie.

  Lees meer
 • Wat zijn de voordelen van gotenfolie?

  Gedurende de teelt worden teeltgoten vies door grond, algen, plantresten en plantsappen. Dit zorgt er niet alleen voor dat goten verstopt raken of aangetast worden, maar ook dat de goten iedere teeltwisseling gereinigd moeten worden.

  Lees meer
 • Hoe moet je AC-folie intrekken?

  In de groenteteelt wordt steeds meer gebruik gemaakt van AC-folie bij de start van de teelt om een warmer kasklimaat te creëren. Bij het intrekken van AC-folie dien je rekening te houden met een aantal punten.

  Lees meer
 • Hoe kies je het juiste gronddoek?

  Gronddoek wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals lichtweerkaatsing, onkruidwering, talludbescherming en voor het uitruimen van de kas. Het verschilt per toepassing welk type gronddoek je het beste kan gebruiken.

  Lees meer
 • Hoe kies je de juiste CO2 slang?

  Met behulp van CO2-slangen kan je de concentratie CO2 in de kas verhogen. De keuze voor een bepaald type CO2 slang is afhankelijk van je teeltklimaat en het benodigde formaat.

  Lees meer
 • Wintercheck voor de tuinbouw

  Zodra de winter voor de deur staat, wordt het tijd om je bedrijf voor de bereiden op deze koude(re) periode. Een onderdeel hiervan is het vervangen van de AC-folie en de gevelfolie, omdat deze folies een isolerende werking hebben.

  Lees meer
 • Bevloeiingsmat kopen | Waar moet je op letten?

  Veel potplantenkwekerijen maken gebruik van bevloeiingsmatten. Welke matten je het beste kan gebruiken, is o.a. afhankelijk van de wateropname, capillaire werking, ondergrond, manier van water geven en de gebruiksduur.

  Lees meer
 • Hoe gebruik je een bevloeiingsmat?

  Bevloeiingsmatten verdelen en bufferen het water van onderaf gelijkmatig over de planten. Voor het beste teeltresultaat is het belangrijk dat de bevloeiingsmatten op de juiste manier geplaatst en gebruikt worden.

  Lees meer
 • Hoe kies je de juiste entclip?

  Bij het enten van verschillende gewassen, zowel in de groente- als de sierteelt, worden entclips gebruikt. Ieder soort zaailing kent andere groeiomstandigheden. Daarom is het belangrijk om de juiste entclip te kiezen.

  Lees meer
 • Hoe kies je de juiste clips voor tomatenplanten?

  Bij de start van het nieuwe teeltseizoen zijn jonge tomatenplanten nog erg kwetsbaar. De planten kunnen snel knikken, beschadigen en/of scheuren. Dit kan je voorkomen met behulp van clips.

  Lees meer
 • Wat zijn de voor- en nadelen van bioclips?

  De vraag naar bioclips stijgt door de toenemende aandacht voor duurzaamheid in de tuinbouw. Biologisch afbreekbare clips hebben een aantal voordelen ten opzichte van de plastic clips.

  Lees meer
 • Draaien versus clippen

  Draaien en clippen zijn twee technieken die je in de teelt toepast om te zorgen dat jonge planten in de hoogte groeien. De keuze tussen deze technieken hangt van diverse factoren af.

  Lees meer
 • De juiste haken, touw en clips voor mijn tomatenteelt

  Schade aan de vrucht, gebroken stengels of hangend gewas: risico’s die je loopt als je de verkeerde haak, touw of trosbeugel gebruikt in je tomatenteelt. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

  Lees meer


Vragen over teeltwisseling
Heb je vragen over teeltwisseling, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze teeltspecialist, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'Do not delete this link