Hoe reinig je zonnepanelen?

Onderhoud aan zonnepanelenZonnepanelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Wel is het belangrijk dat zonnepanelen af en toe goed gereinigd worden. Stof, bladeren en uitwerpselen van vogels kunnen namelijk – ondanks regen – achterblijven op de zonnepanelen, wat zorgt voor een lager rendement van gemiddeld 2 à 3%, maar in het ergste geval zelfs 20%. Bij het reinigen van zonnepanelen dien je wel met een aantal zaken rekening te houden on schade aan de zonnepanelen te voorkomen. Daarom geven we tips het reinigen van zonnepanelen.

Reinigen met water

Gebruik bij het reinigen van zonnepanelen het liefst alleen warm water. Schoonmaakmiddelen kunnen namelijk strepen achterlaten, die de instraling van de zon weerkaatsen, wat zorgt voor een lager rendement. Wil je toch een schoonmaakmiddel gebruiken, gebruik dan gewone zeep en geen allesreiniger, alcohol of chemische middelen. Dit soort bijtende middelen zijn namelijk slecht voor het glas en kunnen ook de zonnecellen aantasten.

Voorzichtig behandelen

Het glas van zonnepanelen is kwetsbaar. Maak dit daarom alleen schoon met een zachte borstel, doek of spons. Gebruik nooit een harde borstel of schuurspons om krassen te voorkomen. Dit soort beschadigingen zorgen er namelijk voor dat er meer licht gereflecteerd wordt, waardoor het rendement afneemt.

Reinigen voor de zomer

Voor het beste resultaat kan je zonnepanelen het beste minimaal een keer per jaar reinigen. Wij raden aan om dit bij voorkeur in maart of april te doen, zodat ze schoon zijn voor de zomer. De zomerperiode kent namelijk het grootste aantal zonuren en levert dus de meeste stroom op. Heb je veel last van vervuiling? Reinig de zonnepanelen dan vaker per jaar.

Sneeuw

Ook sneeuw zorgt voor een mindere opbrengst van zonnepanelen. Daarom kan je ervoor kiezen om eventuele sneeuw te verwijderen. Zet hierbij wel altijd persoonlijke veiligheid op de eerste plaats!

Omvormer

Naast het reinigen van de zonnepanelen, is ook onderhoud aan de omvormer belangrijk. Controleer de omvormer jaarlijks op stof om koelingsproblemen te voorkomen.


Vragen over reinigen van zonnepanelen

Wil je meer informatie over het reinigen van zonnepanelen, of wil je onderhoud laten uitvoeren door een specialist? Stel dan je vraag via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen

- Besparen met zonnepanelen
- Tips voor optimaal gebruik van zonlicht in de kas
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten