Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Overige    Zomercheck voor de tuinbouw

Zomercheck voor de tuinbouw

zomercheck tuinbouw
Geschreven door Michael Visser | Laatste update: 18-11-2020 

Zodra de zomer in zicht komt, is het raadzaam om het bedrijf voor te bereiden op deze warme periode. Hoge temperaturen en veel zonlicht hebben namelijk invloed op de teelt. Door op tijd een zomercheck uit te voeren, voorkom je dat de zomer negatieve invloed heeft op de teelt. In dit artikel vind je een checklist met de belangrijkste punten voor de zomer.


Bescherm het gewas tegen verbranding met krijtmiddel

Omdat veel gewassen niet goed tegen de volle zon kunnen, is het verstandig om het kasdek in het voorjaar al te voorzien van een krijtlaag of een diffuus coating. Krijtmiddelen en diffuus coatings worden gebruikt voor zowel het reflecteren, als het verspreiden van licht. Een krijtmiddel reflecteert zowel het licht als de warmte. Een diffuus coating houdt de warmte buiten en verspreidt het binnenkomende licht over de gehele kas voor een gelijkmatig en optimaal kasklimaat.  

Krijtmiddelen & diffuus coatings

Bekijk alle

Goed watermanagement

Een tekort aan regenwater komt regelmatig voor in de zomer. Om daar tijdig op in te spelen, is een goed watermanagement van groot belang. Zorg daarom voor aanvullende waterbronnen en weet wat de invloed van de verschillende waterbronnen is op het voedings- en bemestingsschema van het gewas. Raadzaam is om voor de zomer al een scenarioschema op te stellen, zodat er direct gehandeld kan worden op het moment dat er een watertekort is. Onze specialisten kunnen je helpen bij het opstellen van een scenarioschema.   


Extra controle watergeefsysteem

Tijdens de zomermaanden vraag je het meeste van het watergeefsysteem. Daarom is het van belang om een extra controle uit te voeren voordat de piekmomenten ontstaan. Controleer bijvoorbeeld of er lekkages zijn, of de pompen naar behoren werken en of het filter schoongemaakt of vervangen moet worden. 


Weerbare plant

In een droge periode, staan we wel eens voor een probleem. Een tekort aan water. Er moet worden gezocht naar andere waterbronnen, wat je zoveel mogelijk wil voorkomen. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar het scheelt al een hoop als de weerbaarheid van het gewas op peil is. Om het bodemleven en dus de weerbaarheid te verbeteren, kan je verschillende plantweerbaarheidsmiddelen inzetten, zoals zeewier, SilicaPower, mycorrhiza schimmels en rhizobacteriën. Deze middelen kunnen extra hulp bieden in droge periodes en droogtestress bij het gewas verminderen. 
Zorg ervoor dat de plantweerbaarheid optimaal is, door de rhizosfeer en fyllosfeer op orde te hebben. Hommels beschermen tegen oververhitting

De temperaturen in de kas lopen ‘s zomers vaak flink op, waardoor de kans groter is dat hommels in het gewas oververhit raken. Dit heeft een negatieve invloed op de bestuiving en hommelsterfte. Zorg er daarom voor dat je de hommels beschermt tegen de warmte door o.a. de hommelkasten in de schaduw te plaatsen. 

Pas het schema voor het bewateren van het gewas aan

In de zomerperiode zijn planten ’s ochtends het meest actief en fit. Om die reden is het verstandig om het watergeefschema hierop aan te passen, zodat het gewas vroeg in de ochtend bespoten en besproeid wordt. 


Verwarmingsinstallatie

Vanzelfsprekend is de verwarming 's zomers minder nodig dan in koudere perioden van het jaar. Echter, is het geen goede oplossing om de verwarmingsketel helemaal uit te zetten. Wanneer de ketel uit wordt gezet, wordt het water in het systeem namelijk stil gelegd. En 'stilstand is achteruitgang'. Om verschillende redenen is het daarom van belang om 's zomers altijd te checken of de ketel niet helemaal uit staat.Watertank en bassin afdekken 

Wanneer de temperaturen oplopen, zorgt de opwarming en instraling van het water door de zon voor algengroei. Plaats daarom een anti-alg kleed of anti-alg drijfzeil over/in het bassin of de watertank om de groei van algen tegen te gaan.

Anti-alg kleed en drijfzijl

Bekijk alle

Onderhoud aan het verwarmingssysteem 

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom je tijdens de zomer – wanneer je het verwarmingssysteem niet gebruikt – onderhoud moet laten plegen. Eigenlijk is dit vrij logisch. Je bent tijdens de zomermaanden namelijk niet afhankelijk van je verwarmingssysteem, want dan staat de machine stil.  Door onderhoud te plegen tijdens de zomer, zorg je ervoor dat het verwarmingssysteem voor de koudere seizoenen naar behoren werkt. Maak daarbij gebruik van deze tips voor de onderhoud aan het verwarmingssysteem


Spuit ’s avonds met gewasbeschermingsmiddelen

Gewasbeschermingsmiddelen die je op het gewas aanbrengt, hebben enige tijd nodig om goed in te trekken in het gewas. Hoe beter het middel intrekt, hoe effectiever het middel. De zon zorgt er echter voor dat het middel te snel kan opdrogen, waardoor het bestrijdingsmiddel zijn effectiviteit verlist. Zorg er daarom voor dat je ’s avonds spuit met gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast komt dit vaak ook beter uit i.v.m. herbetredingstijd van bepaalde middelen. 


Vragen over zomercheck voor de tuinbouw

Heb je vragen over de zomercheck voor de tuinbouw, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met je vaste contactpersoon, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Michael VisserOver Michael Visser

Michael Visser, productspecialist mechanisatie, is al sinds 2001 werkzaam bij Royal Brinkman. Met zijn ervaring in de tuinbouwsector weet hij als geen ander wat er speelt bij telers als het gaat om techniek. Michael is dan ook veel te vinden bij klanten waar hij telers adviseert over machines, installaties en HD-pompen. “De tuinbouw is een enorm interessante en uitdagende sector die nooit stilstaat. En dat zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is, iets wat mijn werk zo leuk en divers maakt.”


Do not delete this link