Wat is het verschil tussen wisselspanning en gelijkspanning?

Wanneer je werkt met elektrische machines of installaties, krijg je te maken met wisselspanning en gelijkspanning. Het verschil tussen wisselspanning en gelijkspanning is dat de spanning bij wisselspanning steeds van richting verandert en dat de spanning bij gelijkspanning altijd in dezelfde richting loopt. Maar hoe werkt dat precies? En waar moet je rekening mee houden? In dit artikel geeft onze specialist uitleg over wisselspanning en gelijkspanning. 

Wat is wisselspanning?

WisselspanningBij wisselspanning lopen elektronen van de pluspool naar de minpool en van de minpool naar de pluspool. De stroom wisselt dus continu van richting. Hoe vaak dit binnen 1 seconde gebeurt, noem je de frequentie. In Europa wisselt de stroom 50 keer per seconde van richting en is de frequentie dus 50 Hertz. Het Nederlandse energienet is gebaseerd op wisselspanning en een stopcontact werkt dan ook op basis van wisselspanning. 

Wat is gelijkspanning?

GelijkspanningBij gelijkspanning lopen elektronen alleen van de pluspool naar de minpool; de stroom loopt dus altijd in dezelfde richting. De meeste elektrische apparaten en installaties werken op basis van gelijkspanning - maar stopcontacten werken dus op basis van wisselspanning. Dit vormt over het algemeen geen problemen, want het omzetten van wisselspanning naar gelijkspanning is relatief eenvoudig. Dit gebeurt vaak met behulp van de batterij of adapter van een apparaat.

Andersom is het omzetten van gelijkspanning naar wisselspanning niet eenvoudig. Daarnaast zorgt het voor veel energieverlies. 
Eef en Ben
Vragen over wisselspanning en gelijkspanning?
Heb je vragen over wisselspanning en gelijkspanning, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen 
- Veelgestelde vragen