Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler


Tips voor silo's en bassins bij vorst

Grondstomen
Geschreven door Joshua Reijnen | Laatste update: 7-11-2019

Tijdens vorstperiodes kan er ijsvorming optreden in een watertank of bassin. Deze ijslaag kan zorgen voor schade wanneer je niet op de juiste manier handelt. Daarom is het van belang dat je rekening houdt met een aantal aandachtspunten wanneer er sprake is van ijs in je watertank of bassin. Onze specialisten zetten deze aandachtspunten op een rij en geven daarnaast een aantal tips om ijsvorming te voorkomen.


Geen water afnemen

Controleer tijdens vorstperiodes dagelijks of er sprake is van ijsvorming in de watertank of het bassin. Is dit het geval, haal dan absoluut geen water uit de watertank of het bassin! De ijslaag zit namelijk aan het tankzeil vast gevroren. Wanneer vervolgens het waterpeil in de tank of het bassin daalt, ontstaat er een luchtlaag onder het ijs, waardoor het ijs gaat doorzakken. Hierdoor wordt het tankzeil belast omdat het gewicht van de ijslaag druk uitoefent op het zeil – wat ook nog eens extra gevoelig is voor scheuren bij temperaturen van onder de 5°C. Dit kan leiden tot scheuren in het tankzeil, met alle gevolgen van dien.


Niet op het zeil lopen

Tijdens een vorstperiode is het beter om niet over het folie van een bassin te lopen. Ook dit is een te grote belasting voor het zeil, wat kan leiden tot scheuren en daarmee tot lekkage.

Gerelateerde producten


IJsvorming in de watertank of het bassin voorkomen

  • Een anti-algenzeil vertraagt de bevriezing van het water in de watertank of het bassin. Daarom raden wij bij tanken en bassins boven de Ø7,37 meter aan om drijvende anti-algkleden toe te passen. Voor watertanks hebben we hiervoor geobubble covers en LP-dekken. Voor bassins hebben we hiervoor kristaldekken en (bij nieuwe bassins) Multi-F afdekking. Bij tanks onder de Ø7,37 meter adviseren wij niet om gespannen anti-algkleden toe te passen. Dit i.v.m. risico op beschadiging van de tank, wanneer er sneeuw ligt.
  • Je kan ervoor kiezen om verwarmingsslangen aan te brengen in de watertank. Met behulp van een warmtewisselaar zorg je ervoor dat er circulatie van warm water ontstaat in de tank, waardoor de kans op bevriezing afneemt. Je kan ook een PE-slang met warm water door de watertank laten lopen.


Controle watertank of bassin

Na afloop van een strenge vorstperiode kan je ervoor kiezen om uw watertank of bassin te laten controleren, of in het geval van schade te laten repareren. Periodiek onderhoud aan een silo of bassin is sowieso aan te raden om een goede waterkwaliteit te kunnen garanderen en om klappen te voorkomen.
Vragen over watertank en bassin tijdens vorst

Heb je vragen over het vorstvrij maken van uw watertank of bassin, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze productspecialist Joshua Reijnen via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie. Joshua Over Joshua Reijnen

Joshua Reijnen is productspecialist op het gebied van watertechniek. In 2015 startte hij tijdens zijn studie Watermanagement als stagiair bij Royal Brinkman. Inmiddels is hij sinds 2017 dagelijks bezig met het ondersteunen van telers, door hen te adviseren over allerlei soorten watertechnische vraagstukken. “Een tevreden klant en echt iets kunnen bijdragen; dat is wat ik het allerleukste vind aan mijn werk.”
Do not delete this link