Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Wateremissie in de tuinbouw: alles op een rij

Wateremissie in de tuinbouw: alles op een rij

Wateremissie in de tuinbouw
Geschreven door Joshua Reijnen | Laatste update: 15-05-2019

Sinds 1 januari 2018 is de Zuiveringsplicht van kracht. Dit betekent dat tuinbouwbedrijven - zoals is opgenomen in het Activiteitenbesluit Milieubeheer - hun restwaterstromen (drainwater bij substraatteelt, drainagewater bij grondgebonden teelt en filterspoelwater) voor 95% moeten zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? In dit artikel zetten we alle aandachtspunten omtrent wateremissie op een rij.


Bedrijfsscan waterstromen

Om de wateremissie te kunnen beperken, dien je eerst in kaart te brengen wat de huidige situatie is. Hiervoor kan je de Bedrijfsscan Waterstromen laten uitvoeren. Deze bedrijfsscan neem je complete watertechnische systeem onder de loep, zodat de specialist uiteindelijk kan adviseren op welke punten je aanpassingen dient te doen om de wateremissie te beperken en zo te kunnen voldoen aan de Zuiveringsplicht van 2018, maar ook aan de nulemissie van 2027. Zo ben je dus klaar voor de toekomst.


Zuiveringsinstallatie

Om aan de normen voor wateremissie te voldoen, kan je gebruik maken van een BZG-goedgekeurde zuiveringsinstallatie. Er zijn verschillende manieren van waterzuivering mogelijk: 
  • Individueel aanschaffen van een waterzuiveringsinstallatie
  • Collectief aanschaffen van een waterzuiveringsinstallatie
  • Mobiele waterzuivering


Tips voor wateremissie

Naast een zuiveringsinstallatie, zijn er ook andere maatregelen die je kan treffen om het watersysteem te verbeteren en zo de wateremissie te verminderen. Onze specialisten hebben deze tips op een rij gezet. 

Ook zijn controle en onderhoud van de huidige waterinstallatie van belang om de wateremissie op het bedrijf te verminderen. Lekkages in de waterinstallatie kunnen er namelijk voor zorgen dat er gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht komen. 


Quikscan uit laten voeren

Voor bedrijven waar sprake is van een zogeheten “nul-lozing” wordt een uitzondering gemaakt als het gaat om waterzuiveringsplicht. Wanneer nul-lozing is aangetoond hoeft je als kweker geen zuiveringsapparaat aan te schaffen. Om te achterhalen of nul-lozing haalbaar is, kun je een QuickScan laten uitvoeren.


Whitepaper Wateremissie

Wateremissie blijft voor veel telers een lastig vraagstuk. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, hebben wij alle kennis, tips en adviezen van onze specialisten voor je verzameld in het whitepaper Wateremissie.Vragen over wateremissie

Heb je verdere vragen over wateremissie, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met waterspecialist Joshua, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Joshua Reijnen Over Joshua Reijnen

Joshua Reijnen is productspecialist op het gebied van watertechniek. In 2015 startte hij tijdens zijn studie Watermanagement als stagiair bij Royal Brinkman. Inmiddels is hij sinds 2017 dagelijks bezig met het ondersteunen van telers, door hen te adviseren over allerlei soorten watertechnische vraagstukken. “Een tevreden klant en echt iets kunnen bijdragen; dat is wat ik het allerleukste vind aan mijn werk.”


Do not delete this link