Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Tips voor het beperken van vorstschade aan de kas

Tips voor het beperken van vorstschade aan de kas

Tips voor het beperken van vorstschade aan de kas

Hoewel de temperaturen maar enkele keren per jaar onder het vriespunt komen, kan vorst zorgen voor overlast, zoals onnodige stilstand van installaties. De kosten hiervan kunnen hoog oplopen. Daarom is het noodzaak om deze schade zo veel mogelijk te voorkomen en beperken. In dit artikel vind je tips om vorstschade te beperken.

Maatregelen voorafgaand aan een koude periode

 • Wanneer er zich nog water in buizen en/of afvoerleidingen bevindt, zorg dan dit weg kan stromen met behulp van een dompelinstallatie, of door het openzetten van een leegloopleiding. Het water bevriest namelijk, wat kan leiden tot vorstschade in de vorm van kapot gevroren buizen of leidingen. 
 • Vorst kan ook schade aanrichten aan silo’s en bassins. Lees hier hoe je vorstschade aan silo’s kan voorkomen en verkleinen. 
 • Jaarlijkse controle van het mengsel in de koeler van een WKK is van groot belang. De verhouding tussen water en koelmiddel bepaalt namelijk de temperatuur waar de koeler tegen bestand is. 
 • Controleer jaarlijks de werking van de warmtewisselaar in het verwarmingssysteem. Een afwijking in de temperatuuropnemers, vastzittende kleppen of stroomuitval zorgen namelijk vaak voor storingen in de winter. Hierdoor kan het verwarmingswater niet verwarmd worden, of soms stopt de watercirculatie zelfs volledig. 
  • Indien jouw systeem in verbinding staat met de buitenlucht, vul dit dan met glycol – een antivriesmiddel – en controleer jaarlijks de beschermingsgraad. 
  • Controleer of de temperatuur op de temperatuurmeter overeenkomt met de werkelijke temperatuur. Je kan eventueel dubbele meters plaatsen om zo de kans op een onjuiste temperatuurmeting te verkleinen. Let op: temperatuurmeters dienen elk jaar geijkt te worden. 
  • De retourtemperatuur is de belangrijkste meting om vorstschade te voorkomen. Zorg er daarom voor dat deze bewaakt en gealarmeerd wordt. 
  • Test de werking van de leegloopklep van de warmtewisselaar.
  • Laat jaarlijks onderhoud uitvoeren aan de verwarmingsinstallatie en de warmtewisselaar.

Gerelateerde producten


Maatregelen tegen vorstschade tijdens een koude periode 

 • Zorg dat het kasdek en gevels zo snel mogelijk ijsvrij zijn, hierdoor voorkom je dat ruiten breken. 
 • Het komt wel eens voor dat luchtramen vast gevroren zitten, open dan de luchtramen niet om vorstschade aan het raam te voorkomen. Je kan de klimaatcomputer zo instellen dat de luchtramen pas opengaan bij een buitentemperatuur van 3 á 4 graden boven nul.
 • De temperatuur boven het scherm geeft een duidelijke indicatie van de temperatuur van het kasdek. Door middel van een temperatuurvoeler kan je de temperatuur eenvoudig meten.  Hierdoor weet je wanneer de luchtramen weer geopend kunnen worden. Houd de temperatuur boven het scherm altijd goed in de gaten en laat deze – met name in de vroege ochtenden - niet onder de +4°C komen. Zo voorkom je dat het luchtmechaniek vervormt of kapot gaat. 
 • Lage temperaturen kunnen vorstschade aanrichten aan de lamellen van luchtbehandelingskasten. De temperatuur van het circulatiewater dien je daarom altijd in de gaten te houden met behulp van een alarmering. 
Bron: InterpolisVragen over het beperken van vorstschade in de tuinbouw
Heb je vragen over het beperken van vorstschade in de tuinbouw, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met je accountmanager, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.  Do not delete this link