Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Silo's & bassins    10 Tips voor het behoud van een silo 


10 tips voor het behoud van een watersilo

Watersilo onderhouden

Geschreven door Giel Verhoeven | Laatste update: 13-11-2019

Het risico op schade door het openbarsten of overlopen van watersilo’s van stalen golfplaten - zoals gebruikt in de glastuinbouw - wordt steeds groter. Vooral de gevolgschade is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit komt doordat de inrichting van bedrijven complexer is geworden en de belangen daardoor zijn toegenomen. Het openbarsten of overlopen van watersilo’s is een groot schaderisico voor jouw bedrijf. Oorzaken van het openbarsten van een watersilo zijn onder andere scheefstand, roestvorming of lekkage van de watersilo. Overlopen van een watersilo kan ontstaan doordat de overloop van de silo onvoldoende afvoercapaciteit heeft, of omdat de toevoerpomp door een defect niet tijdig stopt met het vullen van de silo. Wij geven je daarom 10 tips om schade aan of schade door een watersilo te voorkomen.
Tips voor silo onderhoud

1. Controleer minimaal twee keer per jaar of de bewegende en drijvende onderdelen in de silo nog goed werken.

2. Controleer de silo minimaal twee keer per jaar op roestvorming aan de buitenzijde, scheefstand en lekkage. Witte sporen kunnen duiden op een scheefgezakte wand en een poreuze plek kan een voorteken van lekkage zijn. Wanneer je een coating aanbrengt op de wand, is deze beter beschermd tegen roestvorming. 

3. Bescherm de silo met een afdekzeil tegen extreme weersomstandigheden. Controleer tijdens vorstperiodes of er ijsvorming in de silo is. Zit er een ijslaag in de silo, neem dan geen water meer af.

4. Controleer de silofolie op krimp. Vooral folie van een silo waarbij de waterstand varieert, is hier gevoelig voor. Als de folie de vorm van de golfplaten niet meer volgt, wijst dit op krimp, wat weer kan leiden tot scheuren. 

5. Verminder bij krimpen de spanning op de folie door, als dat mogelijk is, aan de buitenzijde de folie minder lengte te geven.

6. Ga je de folie vervangen? Reserveer dan meteen voldoende tijd voor een inspectie van roestvorming aan de binnenzijde van de silowand. Vervang de door roest aangetaste platen.

7. Verwijder bij het vervangen van de silofolie meteen het slib dat zich onder de oude folie heeft opgehoopt. Als er nat slib achterblijft, kan er biogas ontstaan en dit kan uiteindelijk tot slijtage en lekkage van de folie leiden.

8. Vervang de folie van een silo alleen bij een omgevingstemperatuur van minimaal 10 °C.

9. Vervang gelijktijdig met de silofolie ook de beschermdeken.

10. Laat watersilo(‘s) die zeven jaar of ouder is/zijn vanaf het zevende jaar elke twee jaar inspecteren. Hiervoor hoef je de silo niet te legen. De inspectie kan worden uitgevoerd door Royal Brinkman. Klik hier voor meer informatie of om direct een afspraak te maken. 


 

___

Whitepaper: 'Silo & bassin onderhoud'

Silo en bassin


Roest, vervuiling, lekkages of zelfs instorting: onderhoud aan silo's en bassins is heel belangrijk. Doe je dit niet, dan kan dit niet alleen voor schade, maar ook voor onveilige situaties zorgen. Dit whitepaper geeft je onder andere 10 onderhoudstips, een quickscan en tips hoe je algengroei en knaagdierschade voorkomt.

Download


Gerelateerde artikelenTijdens een silo keuring wordt de wanddikte van de silo gemeten om te controleren of er geen zwakke plekken in de wand zitten. Voorafgaand aan het keuren wordt daarom altijd gevraagd naar de plaatdiktes zoals aangeleverd door de leverancier. Heb jij via Royal Brinkman een silo aangeschaft? Klik dan hier voor een overzicht van de plaatdiktes per formaat silo. 

Vragen over onderhoud aan een silo

Heb je vragen over het onderhoud aan een silo, of wil je een professionele monteur inschakelen? Neem dan contact op met Giel van der Hoeven via onderstaand formulier. Je ontvangt zo snel mogelijk reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Giel van der HoevenOver Giel van der Hoeven

“Giel van der Hoeven, onderhoudscoördinator, heeft al ruim 25 jaar ervaring in de sectoren tuinbouw en techniek. Sinds 2015 deelt hij zijn kennis met de klanten van Royal Brinkman. “Het oplossen van technische problemen en adviseren over onderhoud en inspecties blijft elke dag weer een uitdaging. Het leuke aan tuinbouwtechniek is dat dit steeds verschilt per klant. Dat houdt het werk interessant en afwisselend.”


Do not delete this link