Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Meetapparatuur    Hoe stuur je je teelt bij met een planttemperatuurmeter?

Hoe stuur je je teelt bij met een planttemperatuurmeter?

planttemperatuurmeter
Geschreven door René Mondt | Laatste update: 02-05-2022

Temperatuur is een belangrijke factor voor de groei van een gewas. Het beïnvloedt namelijk de snelheid waarmee een plant zich ontwikkelt. Iedere teler meet daarom de luchttemperatuur in zijn kas. De planttemperatuur kan wel 4°C lager tot 6°C hoger liggen dan de luchttemperatuur. Wanneer je alleen de luchttemperatuur meet, heb je geen inzicht in dit temperatuurverschil, waardoor je hier niet op de juiste manier op kan inspelen. Het is daarom aan te raden om de planttemperatuur te meten met behulp van een planttemperatuurmeter (PT-meter). Dit helpt je om de ontwikkeling van het gewas te volgen en te sturen.


Oorzaken van temperatuurverschil

Het verschil tussen de luchttemperatuur en de planttemperatuur kan verschillende oorzaken hebben. Dit komt door factoren zoals: zonlicht, koude buitenlucht en de warmte-uitstraling van buizen in de kas. Het ontstaat ook in gevallen van hoge instraling, lage luchtvochtigheid of veel uitstraling.


Verdampingsdruk (VDP)

Behalve inzicht in de planttemperatuur, biedt een planttemperatuurmeter ook inzicht in de verdampingsdruk (VDP). Dit is het verschil tussen de dampdruk in de huidmondjes van bladeren en de dampdruk in de kas. Hiermee kan je de potentiële verdamping van een plant bepalen (let op: dit kan niet met de relatieve luchtvochtigheid of het vochtdeficit).


Optimale groei

Door de planttemperatuur en de verdampingsdruk van een plant te meten, kan je oververhitting en nat slaan van planten, bloemen en/of vruchten voorkomen door de klimaatomstandigheden in de kas tijdig bij te sturen. Dit zorgt voor een optimale groei met minder energieverbruik en het verkleint het risico op schimmelvorming in het gewas.


Aansluiten op klimaatcomputer

Een planttemperatuurmeter uan je aansluiten op de klimaatcomputer. Het voordeel hiervan is dat de klimaatcomputer direct automatisch waardes (zoals verwarming, ventilatie, scherming en luchtbevochtiging) bijstelt op basis van de gemeten planttemperatuur. Dit snelle schakelen zorgt ervoor dat het gewas zo snel mogelijk in haar behoeftes voorziet. Verder helpt het om op onnodig verlies van energie, CO2 en vocht te besparen.


Planttemperatuurmeter plaatsen

Wanneer je een of meerdere planttemperatuurmeters plaatst, houd dan rekening met een aantal punten:
  • Monteer de camera op 60 centimeter boven de groeitoppen van het gewas. Wanneer het gewas is gegroeid en er nog maar 40 centimeter tussen de camera en de groeitoppen over is, plaats de camera dan 20 centimeter omhoog.
  • Richt de camera altijd van de zon af (tussen het noordwesten en het noordoosten) en bij voorkeur dwars op de plantrijen.
  • Zorg dat er geen voorwerpen tussen de lens en het gewas in staan, dit verstoort de metingen. Wanneer je door de ronde openingen onder de camera kijkt, zie je ongeveer hetzelfde als wat de camera ziet. Staat er iets in beeld, verplaats dit dan. Indien dit niet mogelijk is, monteer de camera dan op een andere plek.

Gerelateerde artikelen


Onderhoud planttemperatuurmeter

Wanneer de camera - en met name de lens - vervuild is, kan dit de meetresultaten beïnvloeden. Controleer de camera daarom iedere drie maanden op vervuiling en maak deze indien nodig schoon. Stof verwijder je eenvoudig met perslucht. Hardnekkiger vuil kun je verwijderen met een tissue of katoenen doek met alcohol of spiritus. Gebruik nooit agressieve reinigings- of schuurmiddelen; dit beschadigt het apparaat!

Scherm de lens van de camera verder altijd af wanneer je gewasbeschermingsmiddelen in de kas toepast. Gebruik hiervoor de bijgeleverde kunststof beschermdop. Wanneer je met agressieve schoonmaakmiddelen de kas reinigt, scherm dan het gehele apparaat af om schade te voorkomen.


Planttemperatuur kalibreren

Laat de planttemperatuur verder iedere drie jaar kalibreren door een gecertificeerd monteur. In de loop der tijd kan er een meetfout ontstaan, waardoor je onzuivere meetresultaten krijgt. Door het apparaat te laten kalibreren, los je dit probleem op.


Meer informatie over planttemperatuurmeter

Heb je vragen over het gebruik van een planttemperatuurmeter, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met René
Mondt via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Rene MondtOver René Mondt

René Mondt, productspecialist meetapparatuur en techniek, is geboren tussen de kassen en al ruim 10 jaar werkzaam in de tuinbouwsector met ervaring in het technische gedeelte van de teelt zelf. Hij begrijpt de klant en de teelt dan ook als geen ander. “Mijn motto is om de klanten te helpen en ondersteunen zoals je het zelf ook zou willen: een snel en op maat gemaakt advies”.


Do not delete this link