Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Silo's & bassins   Tankzeil van een silo of bassin repareren

Hoe repareer je het tankzeil van een silo of bassin?

Grondstomen
Geschreven door Giel van der Hoeven | Laatste update: 07-11-2019

Het kan altijd gebeuren; kleine lekkages in het tankzeil van een silo of bassin. Daarom is het van groot belang dat er regelmatig onderhoud wordt gepleegd om roestvorming en grote lekkages te voorkomen. Maar hoe repareer je zelf het tankzeil? Dat leggen we je in dit artikel uit.


Zelf repareren of de reparatie uit handen geven

Het spreekt voor zich dat grote gaten en scheuren niet zelf verholpen kunnen worden. Hiervoor is een externe partij nodig die het probleem opspoort en verhelpt. Bij minimale schade, zoals kleine gaatjes en scheurtjes in het tankzeil, is de keuze aan jezelf:
  • Laat je het tankzeil repareren door een professional?
    Indien je de silo of het bassin niet leeg wilt laten lopen voor een kleine reparatie, dan kan je beroepsduikers inzetten die ervaren zijn in het opsporen en verhelpen van lekkages in silo’s en bassins. Het voordeel hiervan is dat je geen kostbaar water weggooit. 
  • Of repareer je het tankzeil zelf?
    Je kunt kleine gaatjes in het tankzeil ook zelf repareren met behulp van een reparatieset. Hiervoor dien je echter wel eerst de silo of het bassin te legen, het tankzeil goed schoon te maken en te ontvetten, en het te laten drogen voordat je aan de slag gaat om het lek te dichten. 


Mogelijkheden zelf reparatie

Voor het zelf repareren van het tankzeil zijn er twee verschillende mogelijkheden:
  1. Repareren met lijm – het repareren van het tankzeil met lijm is echt alleen geschikt voor zeer kleine gaatjes en wordt vaak gebruikt uit nood. Als je het tankzeil repareert met lijm, heb je deze reparatieset nodig. Deze set bestaat o.a. uit verschillende maten ronde plakker, de benodigde twee-componentenlijm en rubberen handschoenen voor het beschermen van de handen. Met behulp van de foliedelen en de lijm plak je kleine gaatjes en sneetjes dicht. 

  2. Repareren met een föhn – zit er in het tankzeil een groter gaatje, dan raden we je aan om dit te repareren met een föhn. Deze techniek is namelijk veel betrouwbaarder dan de techniek met lijm. Je hebt hiervoor een reparatieset nodig en een speciale föhn. Met behulp van deze föhn kun je het zeil en de plakkers samensmelten.

Benodigdheden

Silovoering controleren voor reparatie

Tussen het zeil en de zinken golfplaten van een silo zit het zogenoemde wandvilt. Voordat je het lek dicht, is het van groot belang om te controleren of dat wandvilt nat is. Is dit het geval, dan bestaat de kans dat er roestvorming op de zinken golfplaten ontstaat. Omdat roestvorming niet goed is voor de levensduur de silo, is het raadzaam om dit te controleren. Is er geen roestvorming zichtbaar, maar is het wandvilt wel nat? Laat het wandvilt dan eerst geheel drogen voordat je het kleine lek in het tankzeil repareert om roestvorming te voorkomen. 

Belangrijk: wanneer de silo ouder is dan 7 jaar, ben je verplicht om deze – afhankelijk van de leeftijd – om de 1 of 2 jaar te laten keuren


Vragen over het repareren van een silo of bassin

Heb je vragen over het repareren van een silo of bassin, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met Giel van der Hoeven via maintenance@royalbrinkman.com of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Do not delete this link