Shop
Kennisbank
Technische projecten
Waterzuivering
Soorten waterzuiveringstechnieken in de tuinbouwSoorten waterzuiveringstechnieken in de glastuinbouw

Geschreven door Joshua Reijnen | Laatste update: 14-09-2021
Waterzuivering is van groot belang voordat je het opnieuw toedient aan het gewas. In water kunnen namelijk bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismen ontstaan, die zorgen voor een besmetting van het gewas. Er zijn verschillende waterzuiveringstechnieken voor de tuinbouw die je kan inzetten. Iedere waterzuiveringstechniek werkt echter op een andere wijze.
In dit artikel gaan we in op de volgende soorten watertechnieken:
Adsorptie is een waterzuiveringstechniek waarbij de moleculen in het te reinigen water zich hechten aan het oppervlak van een vaste stof die aan het water wordt toegediend. Deze vaste stof werkt als een soort magneet op de vuildelen: ze worden er naartoe getrokken en plakken eraan vast. Vervolgens wordt de vaste stof met de daaraan vastzittende vuildeeltjes uit het water gezeefd.
Adsorptie met actieve kool
De vaste stof die vaak wordt ingezet voor waterzuivering met behulp van adsorptie, is actieve kool. Dit noem je dan het adsorptiemiddel. Deze stof heeft een groot oppervlak, waardoor er een grote hoeveelheid vuildelen aan de actieve kool kan hechten. Na verloop van tijd raakt het actieve kool verzadigd en moet het worden vervangen. Een voorbeeld van een waterzuiveringsinstallatie die werkt op basis van actief kool, is de Poseidon.
Moleculaire adsorptie
Een andere vorm van adsorptie, is moleculaire adsorptie. Hierbij worden stoffen geadsorbeerd in een kolom die is gevuld met keramisch dragermateriaal wat is voorzien van een specifieke coating. De coating geeft het keramisch dragermateriaal een lading, waardoor een 'geladen zeef' ontstaat die het water filtert. Een voorbeeld van een waterzuiveringsinstallatie die werkt op basis van moleculaire adsorptie is de Opticlear Diamond.
Het verschil tussen adsorptie en absorptie
De termen 'adsorptie' en 'absorptie' worden nog weleens door elkaar gebruikt, maar dit is niet hetzelfde. Bij adsorptie hechten de moleculen zich aan het adsorptiemiddel (dus de vuildelen hechten zich aan de actieve kool). Bij absorptie worden de moleculen juist opgenomen. Een goed voorbeeld van absorptie is bijvoorbeeld een spons: die neemt het water op.
ECA-unit voor waterzuivering
Een ECA-unit werkt op basis van elektrolyse. Elektrolyse is een bekende technologie waarbij een elektrische stroom door een vloeistof wordt geleid. Onthard kraanwater met daarin opgeloste kaliumchloride wordt in de ECA-Unit via elektrolyse geactiveerd tot een actief chloor. Dit wordt ook wel ECA-Solution genoemd. ECA-Solution is een mix van vrije radicalen (o.a. vrij chloor componenten) en oxidanten. Deze stoffen reageren met allerlei micro-organismen en schakelen ze uit. De ECA-unit geeft de ECA-Solution mee via het druppel- of eb- en vloedsysteem, zodat het gehele watergeefsysteem inwendig gereinigd wordt. Micro-organismen kunnen zich dan niet meer hechten en verschuilen op de schone wanden, waardoor er geen biofilm kan ontstaan.
Video: vd Ende groep waterzuivering
Biofilm voorkomen met behulp van de ECA-Unit
Een biofilm bestaat uit een laag bacteriën omgeven door een zelfgevormde slijmlaag. Deze hecht zich aan de binnenzijde van regenleidingen, druppelsystemen, filters, waterinstallaties en wateropslagtanks. In combinatie met organische- en minerale vervuiling vormt de biofilm een hardnekkige laag die zich moeilijk laat verwijderen. Dit zorgt voor verstoppingen en het innestelen van allerlei ziekteverwekkers. Drainheaters en UV apparaten werken niet tegen deze biofilms, omdat zij geen nawerking hebben; een ECA-unit doet dit wel. Een ECA-unit zorgt ervoor dat het systeem volledig gereinigd wordt, zodat er geen biofilm kan ontstaan.