Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Silo's & bassins   Hoe bouw je een silo?

Hoe bouw je een silo?

watersilo
Geschreven door Joshua Reijnen | Laatste update: 12-12-2018

Veel tuinbouwbedrijven maken gebruik van silo's. Hierin wordt water opgeslagen wat onder andere gebruikt wordt voor het bewateren van het gewas. Deze silo's bevatten grote hoeveelheden water. Om openbarsten, scheefstand, roestvorming en lekkage te voorkomen, is het belangrijk dat je de silo op de juiste manier bouwt. Daarom vind je in dit artikel de juiste werkwijze voor het bouwen van een silo.

Leiding aanleggen

 • Bepaal het middenpunt van de silo. Standaard silo's hebben één afvoer in het midden.
 • Het opstaande deel van de leiding moet minimaal 300mm boven de fundering van de silo uitsteken.
 • Het liggende deel van de leiding moet minimaal 400mm groter zijn dan de straal van de silo.
 • Zorg dat de leiding gestabiliseerd is, zodat deze niet beweegt tijdens het aanleggen van de silo. Controleer ook of de pijp niet lekt.
 • De voorzieningen voor de zuigleiding en andere leidingen onder de silowand moeten diep genoeg liggen en op ongeveer 1 meter vanaf de silowand uit de grond omhoog komen. Is er sprake van meerdere leidingen, zorg dan dat deze ongeveer 1 meter bij elkaar vandaan worden gemonteerd (dit i.v.m. het lijmen of föhnen van de bijbehorende doorvoeren).

Fundering silo aanleggen

 • Bij het plaatsen van een silo is het belangrijk dat de ondergrond stevig en vlak is. Het belangrijkste is dat de ondergrond het gewicht van de volle tank kan dragen.
 • Maak op de diameter van de silo een ring van tegels. Leg de tegels zo dicht mogelijk tegen elkaar aan en zorg dat ze waterpas liggen. Het stellen gaat het gemakkelijkst in 5 – 10 centimeter schoon zand. Je kan er ook voor kiezen om een betonnen ring te maken.
 • Als de ondergrond van de silo uit aarde bestaat, zorg er dan voor dat deze vrij is van puin of andere scherpe delen, zodat de bodem van de silo niet kan beschadigen. Je kan er ook voor kiezen om een bodemvilt te gebruiken, om een laag wit zand op de bodem te leggen of om een betonnen platform te laten storten (van minimaal 250mm dik en van minimaal 100mm groter in omtrek dan de silo).
 • Wanneer je de silo gaat ingraven (dit raden wij aan), zorg dan dat je dit niet dieper dan 50 centimeter onder het maaiveld doet, zodat de tank in ieder geval boven de grondwaterstand geplaatst wordt. Ook moet de diameter van het uitgegraven gat ongeveer 1 meter groter zijn dan de diameter van de silo (dit maakt het opbouwen makkelijker).

Gegalvaniseerde golfplaten opbouwen

 • Teken een cirkel uit die de plaats van de wanden aangeeft.
 • Plaats het tankzeil en het wandvilt in het midden van de nog op te bouwen tank. Plaats dit op een pallet of kist, zodat het zeil en vilt niet kunnen beschadigen en droog blijven.
 • Monteer de onderste rij platen*, waarbij je de bouten** handvast aandraait. Monteer de bout bij iedere golfplaat zodanig dat de boutkop aan de binnenzijde van de silo zit en de sluitring en de moer aan de buitenzijde.
Bouten monteren
 • Monteer de volgende rij platen op dezelfde manier. De platen moeten in verband worden opgebouwd, zodat de verticale naden verspringen. Schroef na de montage van iedere nieuwe ring de voorgaande ring vast. Spuit de bouten en moeren na montage in met zinkcompound.
 • Bouw de golfplaten van elke volgende ring steeds tegen de buitenkant van de vorige ring aan. Zo kan lekwater langs de tank nooit tussen de platen terechtkomen.
* Silo's met een diameter vanaf 5,53 mtr. kunnen bestaan uit golfplaten met verschillende plaatdiktes. Bij het opbouwen moeten de dikste platen het eerst worden gemonteerd. De onderste plaat is gecoat.

** Bij silo's met een grote diameter en hoogte zullen behalve verschillende plaatdiktes, ook verschillende soorten bouten en moeren worden geleverd (M10 x 20 en M12 x 25). De bouten van M12 x 25 worden alleen in de dikste platen gebruikt en alleen in de verticale naden.

Silo bouwen


Wandvilt aanbrengen

 • Rol het wandvilt in de silo uit en let er hierbij op dat dit zo droog mogelijk blijft.
 • Trek het wandvilt 12 – 15 centimeter over de silowand heen en zet het vast met de bijgeleverde kunststof beschermingsprofielen. Leg het doek aan de binnenzijde door de hoek heen op de bodem.
 • De overmaat in het wandvilt kan je afknippen of dubbel aanbrengen met behulp van de kunststof beschermingsprofielen.

Tankzeil monteren

 • Laat het tankzeil monteren door specialisten. Dit is een zeer precieze en lastige klus die je beter kan uitbesteden om problemen achteraf te voorkomen.
 • Let op: bij silo's die buiten staan, moet je direct na het monteren van het tankzeil 30 – 40 centimeter water in de tank pompen. Zo voorkom je dat het zeil bij veel wind gaat klapperen.
 • Ga je na het bevestigen van het tankzeil met een trap in de silo aan het werk, plaats deze dan in een plastic kist om beschadiging van het zeil te voorkomen.
 • Vul nooit grond aan rondom een silo als hier geen water in zit.

Anti-alg zeil

Algen in de silo kunnen voor grote overlast zorgen. Daarom is het belangrijk om de vorming van algen zo goed mogelijk te voorkomen. Dit kan je doen door de silo af te dekken met anti-alg zeil.

Gerelateerde producten

Vergunning

Ga - voordat je start met het aanleggen van een silo - bij uw gemeente na of je hiervoor een vergunning nodig heeft. Dit is niet in iedere gemeente het geval.


Rainlevelr

Ga je een nieuwe silo bouwen en bevindt je bedrijf zich in Westland of Oostland, dan kan je deelnemen aan het project Rainlevelr. Hiermee draag je als teler bij aan het voorkomen van wateroverlast. 


Onderhoud silo

Het risico op schade door het openbarsten of overlopen van een silo wordt ieder levensjaar groter. Veel voorkomende oorzaken van het openbarsten van een silo zijn onder andere scheefstand, roestvorming of lekkage. Je kan dit risico beperken door de silo regelmatig te controleren, door onderhoudsmaatregelen te treffen en door de silo tijdig te laten reinigen en keuren.
Vragen over het bouwen van een silo

Heb je vragen over het bouwen van een silo, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met waterspecialist Joshua, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Joshua Over Joshua Reijnen

Joshua Reijnen is productspecialist op het gebied van watertechniek. In 2015 startte hij tijdens zijn studie Watermanagement als stagiair bij Royal Brinkman. Inmiddels is hij sinds 2017 dagelijks bezig met het ondersteunen van telers, door hen te adviseren over allerlei soorten watertechnische vraagstukken. “Een tevreden klant en echt iets kunnen bijdragen; dat is wat ik het allerleukste vind aan mijn werk.”

Do not delete this link