Shop
Kennisbank
Technische projecten
Meetapparatuur
Welke sensoren kan je gebruiken om data te verzamelen ?
Welke sensoren kan je gebruiken om data te verzamelen in de tuinbouw?

Geschreven door Rene Mondt | Laatste update: 15-04-2019
In de tuinbouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van sensoren. Sensoren leveren namelijk waardevolle data die je als teler kan inzetten om je teelt te optimaliseren en zo hogere opbrengsten te behalen. Er zijn verschillende sensoren beschikbaar, elk in te zetten voor het meten van een andere factor. In dit artikel geeft onze specialist uitleg over de verschillende soorten sensoren en hoe je deze kan inzetten om data te verzamelen.
Bodemvochtsensor voor potgrond
Een bodemvochtsensor voor potgrond is bedoeld om het volumetrisch watergehalte (VWC) te monitoren. Je kan deze sensoren inzetten voor alle bodemtypen. Met behulp van real-time data van bodemsensoren kan je het irrigatie- en voedingsschema aanpassen. Notificaties geven aan wanneer welk gewas irrigatie of drainage nodig heeft. Zo voorkom je eenvoudig de schadelijke effecten van overbewatering zoals staand water, oververhitting van zouten, wortelrot, schimmel en meeldauw.
Bodemvochtsensor voor substraat
Een bodemvochtsensor voor substraat is ontworpen om de waterhoeveelheid, elektrische geleiding en temperatuur in het substraat te meten. Ook deze sensor biedt data die je kan inzetten om het irrigatie- en voedingsschema aan te passen.
Video: Meer inzicht in je teelt
Temperatuursensor
Met een temperatuursensor meet je de oppervlaktetemperatuur van het gewas. Deze temperatuur kan namelijk afwijken van de luchttemperatuur door factoren als een hoge lichtinstraling, koude buitenlucht en de warmte-uitstraling van buizen in de kas, maar kan ook ontstaan in gevallen van lage luchtvochtigheid of veel uitstraling.
De planttemperatuursensor levert real-time data van iedere willekeurige plant, vrucht of blad. Zo kan je met behulp van de sensoren de temperaturen van verschillende kassen vergelijken. Ook ontvang je waarschuwingen zodra de temperatuur stijgt of verder daalt dan de vooraf bepaalde grenzen. Gebruik deze sensoren in combinatie met een temperatuur- en luchtvochtigheidssensor om het dauwpunt van individuele planten te bepalen.
Temperatuur- en luchtvochtigheidssensor
Een temperatuur- en luchtvochtigheidssensor registreert real-time granulaire data over omgevingsomstandigheden van verschillende locaties, van kassen tot verzegelde koude opslagcontainers.
PAR-sensor
Een PAR-sensor meet de lichtsterkte in de kas, oftewel de kracht van het natuurlijke zonlicht. PAR licht is het hoofdbestanddeel voor fotosynthese. Een PAR meting meet het lichtspectrum tussen 400 nanometer en 700 nanometer. Bij invallend zonlicht kan met een PAR meting b.v. de effectiviteit van een krijt- of schermmiddel op het kasdek inzichtelijk worden gemaakt.