Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Wat zijn de gevolgen van schade aan een bassin door knaagdieren?

Wat zijn de gevolgen van schade aan een bassin door knaagdieren?

Wat zijn de gevolgen van schade aan een bassin door knaagdieren?
Geschreven door Seahorse Diving | Laatste update: 23-06-2017

In koude periodes gaan knaagdieren (zoals muizen en ratten), maar ook andere plaagdieren (zoals mollen) op zoek naar een warme en droge schuilplaats. Naast de kas, is ook het bassin een favoriete plek voor deze dieren. Ze kruipen onder het bassinzeil en bouwen hier vervolgens een nest. Dit lijkt in eerste instantie misschien onschuldig, maar in de praktijk kan dit tot enorme schade aan het bassin zorgen, met in het ergste geval inzakking tot gevolg. In dit artikel vertelt Jeroen van Katwijk van onze partner Seahorse Diving meer over de gevolgen van knaagschade aan bassins.


Schadebeeld

Het schadebeeld dat ontstaat wanneer er muizen onder het bassinzeil zitten, is heel duidelijk zichtbaar. Met name op de hoeken van het bassin – waar de plooien van het zeil zitten en er dus meer ruimte is – zie je grote gaten met rafelige randen waar de beestjes zich naar binnen geknaagd hebben. Maar onder het zeil ontstaat ook schade. De knaagdieren blijven namelijk niet langs de randen zitten, maar graven hele gangenstelsels in de dijkwand van het bassin. Deze schade wordt pas zichtbaar als je onder het beschermingstalud kijkt – wat een teler in de praktijk natuurlijk vrijwel nooit doet. Daar komt dan ook het belang van een periodieke inspectie om de hoek kijken: een professional kijkt wél onder het talud en kan zo bepalen in hoeverre de knaagdieren het bassin hebben aangetast.


Knaagschade
Knaagschade
Schade aan het bassin door knaagdieren

Gevolgen van knaagdierschade

De gevolgen van knaagdierschade kunnen enorm zijn. De gangenstelsels in de dijkwand zorgen ervoor dat het bassin steeds meer van zijn stevigheid verliest. In natte periodes – wanneer het bassin steeds verder vol loopt – kan dit zorgen voor lekkage; het water loopt dan via de gangenstelsels naar buiten toe. In het ergste geval kunnen de dijkwanden zelfs helemaal verzakken wanneer er in een natte periode veel druk op komt te staan. Gebeurt dit, dan lopen er tienduizenden (!) liters water het bassin uit en zijn de gevolgen niet te overzien. Verzekeraars krijgen dit besef ook steeds meer en vragen dan ook steeds vaker naar inspectierapporten.

Knaagschade aanpakken

Het is vrijwel onmogelijk om knaagschade tegen te gaan. Steviger materiaal houdt knaagdieren niet tegen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de open lucht is geen goede optie vanwege de negatieve gevolgen voor andere dieren in de omgeving. De beste manier om knaagschade aan te pakken, is om regelmatig het bassin te laten inspecteren. Op deze manier krijg je inzicht in de staat waarin je bassin verkeert, zodat je indien nodig maatregelen kunt treffen. Zo voorkom je ongewenste problemen en kostenposten!





Meer informatie over bassin inspectie

Heb je vragen over bassin inspecties, of wil je meer weten? Vraag dan hier een offerte of meer informatie aan, of neem contact op met Jeroen van Katwijk van Seahorse Diving, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.



Do not delete this link