Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten     Waterzuivering      Welke mogelijkheden voor waterzuivering zijn er?

Welke mogelijkheden voor waterzuivering zijn er?

mogelijkheden waterzuivering
Geschreven door Joshua Reijnen | Laatste update: 05-04-2019

Sinds 1 januari 2018 geldt de Zuiveringsplicht. Dit betekent dat telers verplicht zijn om hun restwaterstromen voor 95% te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Er zijn verschillende manieren van waterzuivering waarmee telers aan deze regelgeving kunnen voldoen. In dit artikel zet onze specialist deze mogelijkheden op een rij.


Mogelijkheden voor waterzuivering

Er zijn voor telers drie mogelijkheden voor waterzuivering waarmee zij aan de Zuiveringsplicht kunnen voldoen:
  • Individueel aanschaffen van een waterzuiveringsinstallatie
  • Collectief aanschaffen van een waterzuiveringsinstallatie
  • Mobiele waterzuivering


Individueel aanschaffen van een waterzuiveringsinstallatie

De eerste optie is individueel een waterzuiveringsinstallatie aanschaffen. Hiermee kun je zelf grote hoeveelheden water zuiveren, waarna je het water kan lozen. Sommige installaties zuiveren het water zo ver, dat je het kan hergebruiken. In dit geval is er geen sprake van emissie en voldoe je direct aan de nulemissie van 2027.


Collectief aanschaffen van een waterzuiveringsinstallatie

Een waterzuiveringsinstallatie is een grote investering. Daarom kiezen sommige telers ervoor om collectief een waterzuiveringsinstallatie aan te schaffen. Door een zuiveringscollectief te starten, spreiden deelnemers niet alleen de kosten van de zuiveringsinstallatie, maar ook het risico. Daarnaast heeft het collectief aanschaffen van een waterzuiveringsinstallatie voordelen ten opzichte van het individueel aanschaffen van een waterzuiveringsinstallatie op het gebied van efficiëntie en storingsgevoeligheid.

Gerelateerde producten

Mobiele waterzuivering

Mobiele waterzuivering houdt in dat je restwaterstroom laat zuiveren door een dienstverlener die beschikt over een mobiele waterzuiveringsinstallatie. Deze dienstverlener monitort de hoeveelheid water in jouw drainsilo. Zodra dit te hoog wordt, komen zij langs met een mobiele waterzuiveringsinstallatie en zuiveren zij het water ter plaatse. Het voordeel hiervan is dat je zelf niet hoeft te investeren in een zuiveringsinstallatie. Lees hier meer over mobiele waterzuivering.


Emissieloos telen

Naast de drie vormen van waterzuivering, is er voor telers nog een andere manier om te voldoen aan de Zuiveringsplicht, namelijk door compleet gesloten te telen, oftewel emissieloos telen. Hierbij moet een teler met behulp van een nullozingsprotocol aantonen dat zijn systeem compleet gesloten is en er dus geen sprake is van emissie.


De beste optie

Welke manier van waterzuivering het meest geschikt is voor jouw situatie, is met name afhankelijk van de hoeveelheid lozingswater op je bedrijf. In dit artikel legt onze specialist uit wat de voor- en nadelen van de verschillende waterzuiveringsmogelijkheden zijn, zodat je kan bepalen wat voor jou de beste optie is.

Vragen over mogelijkheden voor waterzuivering

Heb je vragen over de verschillende mogelijkheden voor waterzuivering, of wil je graag een advies op maat? Vul dan het onderstaand contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Joshua Reijnen Over Joshua Reijnen

Joshua Reijnen is productspecialist op het gebied van watertechniek. In 2015 startte hij tijdens zijn studie Watermanagement als stagiair bij Royal Brinkman. Inmiddels is hij sinds 2017 dagelijks bezig met het ondersteunen van telers, door hen te adviseren over allerlei soorten watertechnische vraagstukken. “Een tevreden klant en echt iets kunnen bijdragen; dat is wat ik het allerleukste vind aan mijn werk.”


Do not delete this link