Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Waterzuivering      Mobiele waterzuivering of vaste zuiveringsinstallatie?

Mobiele waterzuivering of vaste zuiveringsinstallatie?

mobiele waterzuiveringstechniek
Geschreven door Joshua Reijnen | Laatste update: 11-07-2019

De Zuiveringsplicht stelt telers verplicht om per 1 januari 2018 hun restwaterstromen voor 95% te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Voor het zuiveren van restwaterstromen kan je gebruik maken van mobiele waterzuivering of van een vaste zuiveringsinstallatie. Maar wat is nu het meest geschikt voor jouw situatie? In dit artikel zet onze specialist alle voor- en nadelen van zowel mobiele waterzuivering als van een vaste zuiveringsinstallatie voor je op een rij, zodat je uiteindelijk kan bepalen wat voor jou de beste optie is.


Mobiele waterzuivering

Mobiele waterzuivering houdt in dat je restwaterstroom laat zuiveren door een dienstverlener die beschikt over een mobiele waterzuiveringsinstallatie. Vooral voor bedrijven die wekelijks maximaal 20 m³/ha lozen, is mobiele waterzuivering een goede optie. Voor hen is een eigen waterzuiveringsinstallatie niet rendabel, omdat de hoeveelheid afvalwater zo klein is, dat de zuiveringsinstallatie het overgrote deel van de tijd stilstaat.

Ook middelgrote bedrijven die wekelijks 20 – 50 m³/ha lozen, kunnen kiezen voor mobiele waterzuivering wanneer zij geen grote investering willen of kunnen doen. Laat je in dit geval wel goed adviseren, want in de meeste gevallen is een vaste zuiveringsinstallatie op termijn rendabeler.

Mobiele waterzuivering is ten slotte een goede optie wanneer je nieuwbouwplannen hebt en daarom binnen nu en vier jaar niet wil investeren, of wanneer je denkt aan bedrijfsbeëindiging binnen vier jaar. Vaste zuiveringsinstallatie

Loos je wekelijks meer dan 20 m³/ha water, dan is een vaste zuiveringsinstallatie een interessante optie. Hierbij kan je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een zuiveringscollectief, of om individueel een waterzuiveringsinstallatie aan te schaffen.Zuiveringscollectief

Omdat een vaste zuiveringsinstallatie een grote investering is, kiezen veel telers ervoor om deze gezamenlijk aan te schaffen. Hiermee spreiden ze niet alleen de kosten van de zuiveringsinstallatie, maar ook het risico. Met name middelgrote bedrijven die wekelijks 20 tot 100 m³/ha water lozen, kiezen voor een zuiveringscollectief. Wil je meer informatie over zuiveringscollectieven? Neem dan contact op met LTO Glaskracht Nederland.

Individuele waterzuivering

Grote bedrijven die wekelijks meer dan 100 m³/ha lozen, kiezen vaak voor individuele waterzuivering, maar ook middelgrote bedrijven kiezen in sommige gevallen ook voor individuele waterzuivering. Deze bedrijven produceren zo veel afvalwater, dat een eigen zuiveringsinstallatie vrijwel constant moet draaien, wat de investering rendabel maakt.

ZuiveringsintallatiesVragen over mobiele waterzuivering of vaste zuiveringsinstallatie

Heb je vragen over mobiele waterzuivering of een vaste zuiveringsinstallatie, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met technisch specialist Joshua Reijnen en via onderstaand formulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Joshua Reijnen Over Joshua Reijnen

Joshua Reijnen is productspecialist op het gebied van watertechniek. In 2015 startte hij tijdens zijn studie Watermanagement als stagiair bij Royal Brinkman. Inmiddels is hij sinds 2017 dagelijks bezig met het ondersteunen van telers, door hen te adviseren over allerlei soorten watertechnische vraagstukken. “Een tevreden klant en echt iets kunnen bijdragen; dat is wat ik het allerleukste vind aan mijn werk.”


Do not delete this link