Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Hoe gebruik je een meetbox?

Hoe gebruik je een meetbox?

Hoe gebruik je een meetbox?
Geschreven door René Mondt | Laatste update: 04-02-2019

De juiste kastemperatuur en luchtvochtigheid zijn essentieel voor het creëren van het ideale kasklimaat. Daarom is het belangrijk dat je deze factoren kan monitoren en kan bijsturen. Hiervoor kan je gebruik maken van een meetbox. Maar hoe gebruik je een meetbox? In dit artikel geven onze specialisten uitleg. 


Wat is een meetbox?

Een meetbox is een metalen box met twee temperatuurvoelers. De ene meet de kastemperatuur (de natte bol) en de andere meer de luchtvochtigheid (de droge bol). Met behulp van een ventilator in de meetbox wordt constant kaslucht langs de voelers gezogen, zodat dit gemeten kan worden. De meetbox stuurt de gemeten data vervolgens door naar de klimaatcomputer, waarna de klimaatcomputer de relatieve luchtvochtigheid (RV) berekent. Op basis hiervan kan het kasklimaat bijgestuurd worden, waardoor meer gelijkheid ontstaat.


Hoe werkt een meetbox?

Een meetbox bestaat dus uit een ventilator, een natte bol en een droge bol. De natte bol bestaat uit een thermometer met daaromheen een stoffen kousje. Dit kousje zuigt water op uit een waterreservoir in de meetbox. Doordat het water in het kousje verdampt, wordt warmte aan de temperatuurvoeler onttrokken en daalt de temperatuur van de natte bol. De ventilator zorgt voor een constante luchtstroom langs de natte bol, zodat de verdamping constant blijft en de natte bol niet verzadigd raakt. De ventilator koelt de natte bol overigens niet. 

Bij de verdamping worden er ook watermoleculen afgegeven aan de kaslucht. Hoe lager de RV, hoe meer water er kan worden afgegeven aan de kaslucht, dus hoe verder de natte bol afkoelt. Maar wanneer de RV in de kas hoog is, kan er juist minder water afgegeven worden aan de kaslucht en zal de natte bol dus minder afkoelen. Met andere woorden: als de luchtvochtigheid stijgt, dan stijgt ook de temperatuur van de natte bol.  

De temperatuur van de droge bol is altijd hoger dan die van de natte bol vanwege de verdamping. De klimaatcomputer meet het verschil in temperatuur en kan zo de RV in de kas bepalen (want: RV = temperatuur droge bol – temperatuur natte bol). Hoe groter het verschil, hoe lager de RV; hoe kleiner het verschil, hoe hoger de RV.

Benodigdheden


Waar plaats je een meetbox?

Het is belangrijk dat je een meetbox op de juiste plek in de kas ophangt. Het kasklimaat is niet overal in de kas gelijk; sommige plekken zijn warmer of juist kouder dan gemiddeld en op sommige plaatsen is de RV hoger of lager. Dit kan je nooit helemaal voorkomen. Houd er bij het plaatsen van de meetboxen wel rekening mee dat je deze niet op zo’n plek hangt, want dit is niet representatief voor de gehele kas. De beste plek is over het algemeen midden in de afdeling. 


Onderhoud

Voor goede meetresultaten is het belangrijk om maandelijks onderhoud uit te voeren aan de meetbox. Het kousje van de natte bol verdroogt namelijk als gevolg van vervuiling in het waterreservoir, waardoor de poriën verstopt raken. Vervang daarom iedere maand het kousje (let daarbij op dat het kousje niet vuil wordt tijdens het vervangen) en maak elke maand het waterreservoir schoon. Dit kan met behulp van chloor, maar zorg dan wel dat je het reservoir goed naspoelt. Vul het reservoir vervolgens met gedemineraliseerd water (geen kraanwater!) en vul dit gedurende maand ook op tijd bij, zodat het kousje niet uitdroogt. Om de gebruiksduur van het kousje te verlengen, kan je ook gebruik maken van Aquanex meetboxvloeistof

Controleer verder of de ventilator goed kan draaien. Maakt deze veel geluid, dan kan dat een teken zijn van slijtage. Vervang in dat geval de ventilator. 

Check verder of de temperatuuropnemers goed werken. Dat doe je door het kousje eraf te halen, de voeler droog en schoon te maken en vervolgens te kijken of de voelers exact dezelfde temperatuur aangeven. Is dat niet het geval, dan is een van de voelers waarschijnlijk defect, of dan veroorzaakt de bekabeling een probleem. 

Laat een meetbox ook elk jaar controleren om defecten te voorkomen.


Vragen over het gebruik van een meetbox

Heb je vragen over het gebruik van een meetbox, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Rene MondtOver René Mondt

René Mondt, productspecialist meetapparatuur en techniek, is geboren tussen de kassen en al ruim 10 jaar werkzaam in de tuinbouwsector met ervaring in het technische gedeelte van de teelt zelf. Hij begrijpt de klant en de teelt dan ook als geen ander. “Mijn motto is om de klanten te helpen en ondersteunen zoals je het zelf ook zou willen: een snel en op maat gemaakt advies”.


Do not delete this link