Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten   Hoe voorkom je een te hoge luchtvochtigheid in de kas?

kennisbank-gewasbescherming/voorkomen-bestrijden-algen-in-bassi

Hoe voorkom je een te hoge luchtvochtigheid in de kas?

Hoe voorkom je een te hoge luchtvochtigheid?
Geschreven door Eef Zwinkels | Laatste update: 18-04-2019

Een hoge luchtvochtigheid in de kas kan leiden tot verschillende teeltproblemen, zoals gebreksverschijnselen en het ontstaan van allerlei ziektes in het gewas. Daarom is het belangrijk om de luchtvochtigheid onder controle te houden door te ontvochtigen. De kas ontvochtigen kan door de vochtaanvoer te verkleinen of de vochtafvoer te vergroten. In dit artikel legt onze specialist uit hoe je een te hoge luchtvochtigheid in de kas voorkomt en tegengaat.

Luchtvochtigheid bepalen

Om te bepalen in hoeverre er sprake is van te veel vocht in de kas, dien je eerst te weten wat de luchtvochtigheid in de kas is. De beste manier om de luchtvochtigheid in een kas te meten, is door te kijken naar de absolute luchtvochtigheid. Dit geeft de hoeveelheid vocht aan die de kaslucht bevat, uitgedrukt in het aantal gram per m³ lucht (g/m3), of het aantal gram per kilogram lucht (g/kg). Weet je wat de luchtvochtigheid in de kas is, dan kun je bepalen of dit te veel is en als dat het geval is, hoe je wilt gaan ontvochtigen.

Vochtaanvoer verkleinen

Hoe meer een gewas verdampt, hoe hoger de vochtaanvoer en dus hoe hoger de luchtvochtigheid in de kas. Verdamping is uiteraard belangrijk voor de opname van mineralen, maar een te grote verdamping zorgt dus voor teveel vocht in de kas. Om de vochtaanvoer te verkleinen, kan je ervoor kiezen om de minimum buis lager te zetten of zelfs helemaal uit te zetten. Hierdoor neemt de verdamping en daarmee de vochtafvoer af. Let bij deze methode wel goed op dat de verdamping niet onder het minimum zakt, te weinig vocht is net als te veel vocht namelijk ook nadelig!

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle

Vochtafvoer vergroten

Een andere manier om een te hoge luchtvochtigheid in de kas te voorkomen, is door de vochtafvoer te vergroten. Wanneer je een schermdoek hebt, dan voert dit een deel van het vocht af, waarna dit tegen het koude kasdek condenseert. In veel gevallen zorgt dit echter niet voor voldoende vochtafvoer. Door een kleine schermkier te creëren, kan deze afvoer vergroot worden. Het nadeel hiervan is wel dat er een plaatselijke koudeval optreedt.

Sommige telers kiezen daarom in plaats van het creëren van schermkieren voor het gebruik van ventilatoren boven het kasdek. Wel moeten de ramen hierbij vaak flink worden geopend, met warmteverlies en dus meer energieverbruik als gevolg.

Een andere manier om de luchtvochtigheid te verlagen, is door gebruik te maken van een ontvochtigingsinstallatie. Deze installatie zuigt relatief vochtige kaslucht aan, waarna de lucht wordt gedroogd en verwarmd. De droge, warme lucht wordt dan de kas weer ingeblazen en het onttrokken vocht kan worden hergebruikt. Het voordeel hiervan is dat er geen energie wordt verspeeld: de gebruikte elektrische energie en de vrijgekomen warmte komen beide terug in de kas en het water is geschikt als proceswater. Hierdoor sluit deze installatie goed aan op de inzichten van Het Nieuwe Telen.


Principe DrygairVragen over de luchtvochtigheid in de kas
Heb je vragen over de luchtvochtigheid in de kas, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Eef via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Eef ZwinkelsOver Eef Zwinkels

Eef Zwinkels is productspecialist voor de DryGair. Hij is geboren en getogen tussen de tomaten en al sinds 1982 werkzaam in de tuinbouwsector. Hij begrijpt telers dan ook als geen ander. “Bezig zijn met het op de markt brengen van nieuwe technieken en ontwikkelingen binnen de tuinbouw; dat is waar mijn passie ligt. Gelukkig komt die passie binnen Royal Brinkman goed tot zijn recht.”


Do not delete this link