Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Hoe creëer je luchtbeweging in de kas?

Hoe creëer je luchtbeweging in de kas?

ventilator
Geschreven door Ben Peters | Laatste update: 12-11-2018

In een moderne kas is door de goede isolatie nauwelijks meer sprake van een natuurlijke luchtbeweging. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur vaak niet overal gelijk is, waardoor er koude of warme hoeken kunnen ontstaan in de kas. Het gevolg hiervan is dat er een verschil in groei van het gewas ontstaat. Mede door de opkomst van Het Nieuwe Telen wordt er steeds meer aandacht besteedt aan het creëren van luchtbeweging in de kas. In dit artikel geeft onze specialist uitleg over luchtbeweging en de verschillende technieken die je hiervoor kan inzetten.


Gevolgen van een gebrek aan luchtbeweging

Door een gebrek aan luchtbeweging ontstaan dus temperatuurverschillen in de kas. Dit heeft meerdere gevolgen. Zo zorgt het voor een slechte vochtafvoer en een verminderde verdamping, maar ook kan het zorgen voor extra opwarming van het gewas door een verminderde uitstraling. Dit alles heeft een negatieve invloed op het gewas. Daarom gaan telers steeds vaker op zoek naar technieken om luchtbeweging te creëren. Dit stimuleert namelijk de verdamping en beperkt het vochtprobleem en daarmee de ziektedruk.


Ventilatoren voor het creëren van luchtbeweging

Een veelgebruikte manier voor het creëren van luchtbeweging in de kas is het gebruik van ventilatoren. Er zijn verschillende soorten ventilatoren: ventilatoren die horizontale luchtbeweging creëren en ventilatoren die verticale luchtbeweging creëren.

Ventilatoren

Bekijk alle

Horizontale ventilatoren

Horizontale ventilatoren zijn een belangrijke vorm van luchtondersteuning bij gewasbeschermingstechnieken zoals de Enbar LVM: de ventilatoren zorgen er namelijk voor dat de gewasbeschermingsmiddelen gelijkmatig over het gewas verdeeld worden. Door meerdere ventilatoren achter elkaar te plaatsen, ontstaat er een rustige luchtbeweging.


Verticale ventilatoren

Verticale ventilatoren worden gebruikt om warme lucht van bovenuit de kas naar onderen in het gewas te verplaatsen via een slurf. Deze warme lucht verdeelt zich door het gewas, waardoor de warmte goed kan worden benut en er een energiebesparing nodig is.


Luchtgeleider

Er kan ook gekozen worden voor ventilatoren met luchtgeleider. Hierdoor ontstaat er een verbeterde bundeling, waardoor de luchtcapaciteit en luchtverplaatsingssnelheid over een grotere afstand bewaard wordt en de worp wordt vergroot. In onderstaande figuur is de verbeterde worp te zien. Al deze ventilatoren kunnen uiteindelijk met een toerenregelaar centraal worden aangestuurd.

Vragen over het creëren van luchtbeweging

Heb je vragen over het creëren van luchtbeweging, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Ben PetersOver Ben Peters

Ben Peters, verkoper en productspecialist van technische projecten bij Royal Brinkman, heeft al 40 jaar aan ervaring. Hij is gespecialiseerd in elektro en computer installaties, maar weet ook veel af van watertechniek. “In deze functie blijven er altijd uitdagingen, techniek staat letterlijk nooit stil en er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen. Het leuke aan techniek is dat je samen met een team de projecten oppakt en dus nooit alleen werkt. Ook is samen met de klant tot de juiste installatie en resultaten komen de moeite waard.”


Do not delete this link