Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Klimaat      Hoe kies je de juiste heteluchtkachels voor in de kas?

kennisbank-gewasbescherming/voorkomen-bestrijden-algen-in-bassin

Hoe kies je de juiste heteluchtkachels voor in de kas?

heteluchtkachels
Geschreven door Piet-Jan de Zeeuw | Laatste update: 26-12-2018

Voor het verwarmen van een kas kan gebruik gemaakt worden van heteluchtkachels. Dit gebeurt met name wanneer een complete warmte-installatie met een ketel financieel niet haalbaar is. Heteluchtkachels bieden dan een goed en betaalbaar alternatief. Maar hoe kies je de juiste heteluchtkachels voor in de kas en hoeveel kachels heb je nodig? In dit artikel geven we uitleg.


Oppervlakte van de kas

De keuze voor een bepaald type heteluchtkachel is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste speelt de oppervlakte van de kas een belangrijke rol bij het kiezen van heteluchtkachels. Hoe groter de kas, hoe meer capaciteit er nodig is om de kas te verwarmen. Afhankelijk van de kaplengte, het aantal kappen en de worplengte van de kachel wordt het type kachel geselecteerd.


Delta T

De delta T is het verschil tussen de gewenste temperatuur in de kas en de minimum buitentemperatuur. Dit temperatuurverschil is van belang om te kunnen bepalen hoeveel graden  je de kas moet verwarmen. Het is ook belangrijk om te weten of er een energiescherm in de kas aanwezig is, dit heeft namelijk invloed op de delta T. Omdat een scherm een isolerend effect heeft, kan de benodigde warmtecapaciteit namelijk enigszins beperkt blijven en zijn er dus minder kachels nodig.


Type kas

Verder is het type kas mede bepalend voor het benodigde type en aantal heteluchtkachels. Een folie kas of zelfs een kas met dubbel folie is beter geïsoleerd dan een glazen kas, wat ook weer van invloed is op de benodigde warmtecapaciteit.

Heteluchtkachels

Bekijk alle

Brandstof

Ten slotte is de keuze voor het type heteluchtkachel ook afhankelijk van de brandstof. De heteluchtkachels zijn verkrijgbaar op aardgas, propaan, petroleum en diesel. Echter, voor sommige teelten raden wij sterk af om diesel te gebruiken. Dit kan schadelijk zijn voor een gewas. Laat je hier dus goed over adviseren.


Gevelventilatoren en buitenluchtaanzuiging

De kachels bieden naast de mogelijkheid voor het verwarmen van de kas ook het voordeel dat er CO2 mee gedoseerd kan worden. In situaties waarbij er relatief veel heteluchtkachels in de kas geïnstalleerd zijn, kan het bij koud weer echter voorkomen dat de kachels langdurig branden. Om te voorkomen dat daarbij het CO2-niveau in de kas te hoog oploopt, worden vaak gevelventilatoren geplaatst. Bij een maximum CO2-niveau worden de gevelventilatoren geactiveerd en blijft het CO2-niveau acceptabel. Ook kan een extra buitenluchtaanzuiging op de kachel ervoor zorgen dat de kachel brandt op verse buitenlucht in plaats van op kaslucht.

Gerelateerde productenInstallatie, onderhoud en reparatie

Installatie, onderhoud en reparatie van de kachels en toebehoren dient uitsluitend uitgevoerd te worden door erkende installatiebedrijven. Doe dit dus nooit zelf!

Zorg er wel voor dat je heteluchtkachels regelmatig schoonmaakt en stofvrij maakt. Ook raden we aan om de kachels periodiek te starten, ook in periodes dat ze niet gebruikt worden. Op die manier kom je in de winterperiode niet voor verrassingen te staan.


Advies op maat

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van heteluchtkachels? Laat je dan altijd goed adviseren om problemen achteraf te voorkomen. Vul voor een advies op maat onderstaand formulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Vragen over heteluchtkachels

Heb je verdere vragen over heteluchtkachels? Neem dan contact op met productspecialist Piet-Jan de Zeeuw, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Piet-Jan de ZeeuwOver Piet-Jan de Zeeuw

Piet-Jan de Zeeuw, inkoper technische projecten bij Royal Brinkman, is al sinds 1972 werkzaam bij Royal Brinkman en daarmee een zeer ervaren purchaser. Hij weet alles op het gebied van techniek en is dan ook een aanspreekpunt voor velen. Hoe Piet-Jan het zo lang bij één bedrijf volhoudt? “Je probeert het assortiment elk jaar opnieuw weer zo optimaal mogelijk voor de klant te maken. Met de continu veranderende problematiek in de tuinbouw en externe factoren waar rekening mee moet worden gehouden, is dat niet altijd even makkelijk. Juist dat vind ik zo leuk aan mijn werk!”


Do not delete this link