Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Technische projecten   Hoe onderhoud je een groeilichtinstallatie?

Hoe onderhoud je een groeilichtinstallatie?

groeilichtinstallatie onderhoud
Geschreven door Rene Mondt | Laatste update: 06-11-2020


Met een groeilichtinstallatie verleng je de daglichtperiode en kun je de lichtsom verhogen in tijden dat er onvoldoende daglicht is. Dit draagt bij aan een betere product(ie)kwaliteit en een verhoogd rendement. Steeds meer telers in de glastuinbouw hebben een groeilichtinstallatie. Maar het belang van onderhoud wordt onderschat, terwijl dit cruciaal is om er maximaal rendement uit te halen. En daarbij: achterstallig onderhoud kan leiden tot ongewenste storingen en zelfs brand. In dit artikel geven we tips hoe je de groeilichtinstallatie onderhoudt. 

Waarom is groeilichtinstallatie belangrijk?

Groeilicht is een van de belangrijkste productiemiddelen voor de glastuinbouw. Licht zorgt voor fotosynthese en dus voor de groei van een gewas. Je kunt met een groeilichtinstallatie het licht exact afstellen op het type gewas in je kas. Zo heb je meer controle op de productkwaliteit en producteigenschappen en maak je de opbrengsten zo hoog mogelijk.  


Steeds meer groeilichtinstallaties 

Mede door de mogelijkheden van LED naast HID-lampen of SON-T lampen groeit de interesse voor groeilichtinstallaties. Hybride installaties (combinatie van HID en LED) komen ook steeds meer voor. Deze kunnen zorgen voor hoger lichtniveau met lagere energiekosten zonder extra stralingswarmte.  


Waarom is onderhoud cruciaal?

Een groeilichtinstallatie is een kapitaal intensief project. Groeilicht is enorm gevoelig voor externe factoren. Vanaf het moment dat de installatie in je bedrijf ‘hangt’ treedt slijtage toe. Gevolg: meer energieverbruik, storingen en uitval en de prestaties en het rendement gaan achteruit. Terwijl dit juist de redenen zijn voor aanschaf van een groeilichtinstallatie. Goed onderhoud zorgt dus voor maximaal rendement. En niet onbelangrijk: voor veiligheid en betrouwbaarheid. 

Vergelijk het met een nieuwe auto: vanaf het moment dat je ermee wegrijdt bij de dealer daalt de waarde. Door de APK en jaarlijkse beurt zorg je ervoor dat hij zo lang en zuinig mogelijk meegaat. Groeilichtinstallaties werken op dezelfde manier. 

Groot onderhoud door de specialist 

Groeilichtinstallaties onderhouden kun je niet volledig zelf doen. Dit is namelijk een arbeidsintensieve klus. Bovendien kan de krachtstroom levensgevaarlijk zijn. Het beste is om eens per jaar groot onderhoud te laten uitvoeren door een specialist. De teeltwisseling is hier een logisch moment voor. Dan is het gewas uitgeruimd en wordt de kas compleet gereinigd en gedesinfecteerd.  


Schoonmaak door de specialist 

Een jaarlijkse schoonmaak is een van de onderdelen van het onderhoud. Lampen, armaturen en reflectoren vervuilen door allerlei factoren en activiteiten in de kas. Door vervuiling worden lampen en armaturen warmer, dit zorgt voor een kortere levensduur. Ook daalt de lichtopbrengst (binnen enkele jaren al met 5%) en verbruiken ze meer energie. Vuil in reflectoren kan zorgen voor teruglopende reflectiewaarde en een verkorte (/gehalveerde!) levensduur. Kleine schoonmaak kun je zelf doen. Maar een uitgebreide schoonmaak van je groeilichtinstallatie moet je uitbesteden. 
Je kunt de reflectoren laten nameten op het rendement.


Check-ups door de specialist

Naast de schoonmaak doet de specialist een aantal check-ups om de status van de installatie vast te stellen, waaronder:  
  • Stroomkwaliteit: deze fluctueert door externe invloeden. Doorlichten van het stroompaneel voorkomt snellere slijtage en de energiezuinigheid van de installatie.
  • Lampen doormeten: Volgens specificaties horen lampen zo’n 10 tot 12 duizend uur mee te gaan. De levensduur hangt af van de lampkwaliteit, stroomkwaliteit en de mate van in- en uitschakelen van de installatie. Een specialist kan lampen doormeten. Dat geeft je inzicht in de lichtoutput in micromol, energieverbruik en de lampspanning. Zo voorkom je dat je lampen – die bovenmaats goed presteren – vroegtijdig vervangt.  Zelf: kleine controles

Zelf kun je met kleine controles verminderd stroomverbruik en lagere productie voorkomen:  
  • Draai een paar keer per jaar de elektriciteitstoppen aan; 
  • Schroef steekproefsgewijs armaturen open om de status te controleren;
  • Ga steekproefsgewijs met een handmeter na hoeveel licht een lamp nog geeft; Zelf: Kleine onderhoudswerkzaamheden

Er zijn ook een aantal kleine onderhoudswerkzaamheden die je kunt uitvoeren aan de groeilichtinstallatie: 
  • Controleer kapotte lampen op de oorzaak. Als de ontsteker bijvoorbeeld blijft pulseren, verkort dit de levensduur. Flikkerende lampen? Dan kan sprake zijn van losse verbinding. Dit kan leiden tot hoge spanningspieken en uitval van de ontsteker. Een lamp die uit gaat en bij afkoeling weer aan springt is aan het eind van zijn levensduur. In dat geval had hij eigenlijk al vervangen moeten worden.  
  • Repareer de groeilichtinstallatie direct bij defecte bekabeling, kapotte zekeringen, bruinverkleuring van aansluitpunten, vervorming van lampen en een brommende installatie.  
 
Onze Service Engine app kan een handig hulpmiddel zijn om continue inzicht te hebben in het onderhoud van de groeilichtinstallatie in jouw bedrijf.   

 

___

Richplant, Naaldwijk
Service Engine bevat een compleet overzicht van alle onderhoudsgevoelige apparaten, installaties en programmatuur die op het bedrijf aanwezig is.

Sinds drie jaar gebruikt hoofd technische dienst Bob Brakel van potplantenkwekerij Richplant uit Naaldwijk de Service Engine van Royal Brinkman. Deze slimme, web-based tool voor desktop en smartphones biedt een volledig overzicht van de onderhoudsstatus van installaties en apparaten op het bedrijf. “Het houdt ons goed bij de les, waardoor preventief onderhoud en verplichte keuringen volgens plan worden uitgevoerd. Het vergoot de bedrijfszekerheid en dat bespaart tijd, geld en zorgen.” 
Vragen of meer informatie over het onderhouden van je groeilichtinstallatie?

Heb je vragen over het onderhoud aan groeilichtinstallatie, of wil je een professionele inspecteur inschakelen? Neem dan contact op via onderstaand formulier. Je ontvangt zo snel mogelijk reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Rene MondtOver René Mondt

René Mondt, productspecialist meetapparatuur en techniek, is geboren tussen de kassen en al ruim 10 jaar werkzaam in de tuinbouwsector met ervaring in het technische gedeelte van de teelt zelf. Hij begrijpt de klant en de teelt dan ook als geen ander. “Mijn motto is om de klanten te helpen en ondersteunen zoals je het zelf ook zou willen: een snel en op maat gemaakt advies”.


Do not delete this link