Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten   Klimaat    Gas Besparen

Gas besparen met DryGair units

DryGair gasprijzen
Geschreven door Eef Zwinkels | Laatste update: 07-01-2022


De hoge energieprijzen zorgen voor grote uitdagingen binnen de glastuinbouw. Dit nodigt uit om de teeltmethodes te veranderen. Veel telers voeren vocht af door de inzet van een minimumbuis en openstaande ramen. Hierbij vliegt niet alleen de warmte maar ook CO2 naar buiten. DryGair helpt om duurzaam te telen en zo min mogelijk gas te gebruiken. Hiermee kun je tot wel 50% besparen op je gasrekening. 

De gevolgen van hoge gasprijzen

Door de hoge gasprijzen komen veel telers in de knel. Een risico van het ondernemen zijn onder andere de variabele energiekosten. Vooraf worden er afspraken met energieleveranciers gemaakt, maar niet altijd is er voor 100% gas ingekocht en is een gedeelte variabel. Daardoor kunnen je kosten uiteindelijk flink hoger uitvallen. Dit leidt uiteindelijke tot een verlaging van het rendement.  


Huidige manier om het kasklimaat te regelen 

Een te hoge luchtvochtigheid in de kas zorgt ervoor dat verschillende gewassen vatbaar zijn voor schimmels. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Traditioneel wordt dit op de volgende manier opgelost: 
  • Extra te stoken: je verhoogt de buistempratuur. Hierdoor stimuleer je de verdamping en produceren planten meer vocht. 

  • Kieren in schermdoek: je maakt kieren in het scherm doek. Zo wordt het vocht afgevoerd en condenseert het tegen het koude glas. Gevolg: de kieren zorgen voor een ongelijk klimaat en kouval op de gewassen. 

  • Open ramen: de ramen worden open gezet. Gevolg: je verliest warmte en CO2.

Met deze traditionele manier zorg je wel voor een beter kasklimaat, maar verlies je veel warmte en CO2. Dit zorgt voor relatief hoge gasprijzen.


Kasklimaat regelen met DryGair units

Een DryGair unit onttrekt vocht uit de lucht en circuleert deze lucht. De ventilatoren in de units circuleren 22.000 m3 kaslucht per uur per unit. De panelen in de unit zijn heel koud waarop de warme kaslucht condenseert in plaats van vroeger tegen het kasdek. Niet alleen de voelbare maar ook de latente warmte blijft in de kas. Hierdoor kunnen de schermen volledig gesloten blijven.


Telers besparen tot wel 50% met DryGair

Telers die de DryGair unit al gebruiken geven aan dat er flink bespaard kan worden, bij sommigen tot wel 50%. Gerberakwekerij Jac Oudijk heeft inmiddels 19 DryGair units op 7 hectare. Lees hier hun ervaring. 

''De verbetering van het kasklimaat is groot'' (aldus Wilco Westerman van gerberakwekerij Jac. Oudijk)

DryGair Units

Een stabiel kasklimaat voor een gezond gewas

Met DryGair behaal je een maximale energie-efficiëntie door een laag energieverbruik. Met dit systeem heb je geen buitenlucht nodig; het behandelt alleen de aanwezige kaslucht. Dankzij de DrygGair unit heeft de kas een uniform klimaat. De kastempratuur en RV blijven gelijkmatig. Door de combinatie van het verlagen van de relatieve luchtvochtigheid en de luchtcirculatie door de Drygair unit, kan de minimumbuis temperatuur in veel gevallen komen te vervallen. 


Voor elke soort kas een andere DryGair unit

Of je nu tomaten of rozen kweekt, en of je nu een kas van 7 hectare of 20 hectare hebt: er is een passende DryGair unit voor elke kas en elk gewas. Aan de hand van plantverdamping, verwarming en koeling kan een specialist bepalen hoeveel units er nodig zijn om het gewenste klimaat te bereiken. Vervolgens kun je kun je de terugverdientijd berekenen. Onze specialist Eef Zwinkels helpt je hier graag bij.Met DryGair in aanmerking voor subsidie 

Het duurzaam ontvochtigen van kaslucht komt in aanmerking voor een EIA-subsidie. Deze subsidie kun je aanvragen wanneer je als bedrijf een investering doet in het reduceren van CO2, het inzetten van energiezuinige technieken en duurzame energie. 
Vragen over gas besparen met DryGair units

Heb je vragen over gas besparen in de kas, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Eef Zwinkels via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Specialist Eef ZwinkelsOver Eef Zwinkels

Eef Zwinkels is productspecialist voor de DryGair. Hij is geboren en getogen tussen de tomaten en al sinds 1982 werkzaam in de tuinbouwsector. Hij begrijpt telers dan ook als geen ander. “Bezig zijn met het op de markt brengen van nieuwe technieken en ontwikkelingen binnen de tuinbouw; dat is waar mijn passie ligt. Gelukkig komt die passie binnen Royal Brinkman goed tot zijn recht.”


Do not delete this link